22 август 2011 г.

3D телевизор

автор: Марин Чучуков



3D телевизор - защо не?


3D телевизор
   


   Триизмерното кино вече е нещо обикновено. Все повече филмови компании заснемат своите продукции в 3D формат. Така те са в крак с времето, привличайки интереса на зрителите, като същевременно затрудняват и филмовите пирати. Както се казва - с един куршум - два патрона (ех, май пак обърках поговорката... абе, нещо такова беше, май :) ).
   Логично е 3D картината да се пренесе и в домовете на хората...
От миналата година до сега се появиха много модели 3D телевизори. Производителите взимат тази идея много на сериозно, инвестирали са огромни средства и няма да се успокоят, докато не успеят да накарат всяко (или почти всяко) домакинство да си закупи 3D телевизор.
   Потребителите обаче не бързат да се разделят с парите си. До този момент имаше две основни причини да се въздържим от купуването на такъв телевизионен апарат - по-високата цена и липсата на единен стандарт в производството на 3D телевизори.
   Цените вече не са проблем - те значително паднаха, тъй като производителите просто са принудени да ги намалят - поради ожесточената конкуренция и сравнително слабото търсене. Съвсем наскоро дойде и новината, че няколко от най-големите компании, произвеждащи 3D очила и телевизори, най-после са постигнали съгласие помежду си. Е, крайно време беше. В интерес на истината, аз очаквах това да се случи по-бързо - тия смотани бизнесмени би трябвало да се върнат малко назад във времето. Би трябвало да си спомнят, че по същия начин доста хора се въздържаха да си купят DVD плеър, изчаквайки въвеждането на общоприет стандарт.
   Към днешна дата отговорът на въпроса "Заслужава ли си да си купим 3D телевизор" е по-скоро "Да", отколкото "Не". Цените са поносими, а и в много отношения телевизорите, поддържащи 3D, предлагат и по-качествена картина в 2D формат. В тях се интегрират най-новите фирмени технологии, а освен това поддържат и по-висока честота на опресняване, което си е от
голямо значение за получаването на качествено и гладко изображение.
   В случай, че проявявате интерес към този въпрос, може би ще ви бъде от полза да погледнете публикацията 3D ТЕЛЕВИЗОРИ - ВИДОВЕ.

М. Чучуков

   Всички публикации до момента можете да видите в СЪДЪРЖАНИЕТО.