20 февруари 2013 г.

LG 47LM620S review

автор: М. Чучуков
 
 

Ревю на 3D LCD/LED телевизор LG 47LM620S

(LG LM620S)


   
LG 47LM620S


   
   
   В днешното ревю ще разгледаме предимствата и недостатъците на 47-инчовия телевизор LG 47LM620S. Той е сред представителите на серията LM620S, в която освен него са включени и моделите 65LM620S, 55LM620S, 42LM620S, 37LM620S и 32LM620S (съответно - с диагонал на екрана 65, 55, 42, 37 и 32 инча). Телевизорите се различават по своите размери и цена, но като цяло основните им технически характеристики и качества са сходни. Накратко, това, което прочетете в ревюто на LG 47LM620S, е валидно и за останалите модели от серията...

   Началото на 2013 г. е време на промоции в магазините за телевизионна и друга техника. С други думи - търговските вериги се стараят да изчистят миналогодишните модели телевизори за да освободят място за новите предложения на големите (и по-малки) производители. Това е моментът да купите макар и не последен модел, но все пак - нов телевизор, на изгодна цена.

   Възможно е вашият поглед да се спре и на някой от моделите, включени в серията
 LG LM620S. Телевизорите на южнокорейската корпорация LG са сред най-популярните на пазара. В последните години компанията привлече вниманието на потребителите с не един и два атрактивни модела, като най-голям интерес, разбира се, предизвикаха 3D телевизорите, базирани на пасивната технология. Те са добра алтернатива на ТВ-апаратите, при които се използват активни 3D очила.
   Моделът 47LM620S, наред с по-малкия му събрат - 42LM620S, са сред LCD телевизорите, които се радват на добри продажби, като главните причини за това са две - сравнително ниската цена и, естествено - отличната работа, свършена от маркетинговия отдел на LG. В официалния сайт на компанията, на страницата, представяща този модел, ще прочетете следното заключение: "LM620S е правилният избор за LED телевизор. Моделът е със Cinema 3D и Smart функции. Забавлявайте се с разнообразни приложения, игри и видео съдържание". А слоганът гласи: "LG Cinema 3D TВ - не просто красив, но и умен". Звучи обещаващо. Да видим, да видим...


   Техническите характеристики на LG 47LM620S

Тип на екрана: LCD, IPS матрица, Edge LED подсветка
Диагонал на екрана: 47 инча (~119 см)
Резолюция: 1920x1080 (16:9)
Време за реакция: -
Честота на опресняване: 400 Hz MCI
Яркост: -
Контраст: -
Ъгъл на видимост (H/V): 178°/178°
Стъпка на пиксела: -
3D: Да
Монтаж на стена: Да
Завъртане на стойката: Не
Вградени високоговорители: Да
Размери (ВxШxД): 730 мм x 1089 мм x 263 мм (със стойка), 655 мм x 1089 мм x 35,5 мм (без стойка)
Тегло: 17,8 кг (със стойка), 15,6 кг (без стойка)
Конектори: Composite, Component, Scart, PC (D-sub 15pin), HDMI 1.4 x4, USB 2.0 x3
3D очила - 4 бр.
Тунер:
• Analogue: Да   
• DVB-T2: Да   
• DVB-C: Да   
• DVB-S2: Да

   Както обикновено - няма данни за такива ключови параметри, като време за реакция на матрицата, яркост и контраст, големина на пиксела. То и да имаше, със сигурност щеше всичко да бъде "мега" и "ултра", ама - карай... LG далеч не са единственият производител на телевизори, който проявява подобна избирателна пестеливост в описанието на своите модели - пресен пример е представеният в миналото ревю

40 инчов Samsung ES6300.

   Дизайн.
   Нашият 47LM620S, както и останалите модели от серията - 65LM620S, 55LM620S, 42LM620S, 37LM620S и 32LM620S, са образци на новата дизайнерска линия на LG от 2012 година. Дебелината на корпуса е редуцирана значително, а изтънената рамка се описва като "плаваща във въздуха". Същевременно, този минималистичен дизайн по никакъв начин не може да се определи като излишно строг или скучен, напротив - LG 47LM620S изглежда много елегантно. Предната рамка е изработена от достатъчно здрава пластмаса, покритието създава илюзията за матов метален корпус, цвят графит. Качеството на материалите и сглобката са на добро ниво, като за телевизор от този клас. Стойката е с оригинална форма, цвят черен гланц, добре пасва на общата дизайнерска концепция, при това осигурява и достатъчно добра стабилност на телевизора. Накратко - стилен и модерен дизайн, който би трябвало да допадне на повечето потребители.
         
   Конектори.
   Изброени са малко по-нагоре (в описанието на техническите параметри на телевизора). Общо взето - стандартен набор, радва наличието на 4 броя HDMI, но известно разочарование е възможно да предизвикат USB портовете, които не
са стандарт 3.0.
  

LG 47LM620S - заден панел


  
   Меню.
   Менюто на LG 47LM620S е изчистено и достатъчно интуитивно, но едновременно с това дава възможност за прецизна настройка на изображението. Не оставяйте телевизора с фабричните демонстрационни настройки - ще ви счупят очите, така да се каже. Както обикновено обаче, ще посъветваме потребителите, които нямат достатъчно опит, да се обърнат към специалист. Той ще се постарае (надявам се) да настрои телевизора по възможно най-добрия начин. Разбира се - желателно е и вашето присъствие - това ще гарантира, че картината ще отговаря на вашите предпочитания, а и ще ви даде представа коя функция за какво служи. Впоследствие ще можете да внасяте корекции, без да се налага всеки път да търсите чужда помощ. Естествено, трябва да сте сигурни, че ползвате услугите на професионалист. За съжаление има и артисти, които разбират от калибриране на телевизори толкова, колкото един неандерталец разбира от ядрена физика, но със завидна лекота прибират парите на наивните граждани.
   Телевизорите от серията LM620S на LG са сертифицирани от The Imaging Science Foundation (ISF). Това е организация, добила широка известност в последните години. Освен че дава консултации на редица известни производители (нейни клиенти са BenQ, HP, LG, Mitsubishi, NEC, Panasonic, Toshiba и много други), ISF обучава и издава съответни сертификати за правоспособност на специалисти, занимаващи се професионално с калибриране на монитори и телевизори. Менюто на LG 47LM620S разполага с два режима "Expert", обозначени с лого ISFccc (Imaging Science Foundation Certified Calibration Configuration). Те дават достъп до пълната гама всевъзможни настройки на телевизора и сертифициран специалист би могъл да ги конфигурира по два различни начина. Така ще разполагате с прецизна картина, отговаряща на конкретните условия в помещението (ден или вечер) или различен вид и източник на сигнал. 
     
   Консумация на електроенергия.
   LG 47LM620S е с енергиен клас A+, за което без съмнение допринася модерната LED подсветка. По официални данни моделът е с ел. консумация 63 W. В зависимост от настройките и режима, в който работи телевизорът, консумацията на електроенергия естествено варира, но като цяло 47LM620S се движи в стандартните граници, характерни за повечето 47 инчови телевизори с LED подсветка. След прецизно калибриране реалното енергопотребление е около 45 W.
        
   Качество на картината.
   Телевизорите от серията LM620S на LG се позиционират в средния клас, както ясно се вижда от тяхното обозначение. Между другото, маркировката на един телевизор може да ви даде полезна начална информация за неговите характеристики. На потребителите без особен опит препоръчвам да прегледат статията, разглеждаща особеностите на отделните серии телевизори на различните производители. Сега да продължим с ревюто на LG 47LM620S.
   Споменахме, че моделът е представител на средния клас телевизори на компанията. Това означава, че трябва да бъдем реалисти в своите очаквания и претенции. Ясно е, че LG внимателно са пресметнали всичко и няма да се минат, предлагайки на ниска цена най-високото възможно качество. То е запазено за топовите модели от високите серии. Но, да караме поред.

   Преди всичко, обърнете внимание - LG 47LM620S е с IPS матрица. Това означава, че телевизорът трябва да е способен да осигури възможно най-широки ъгли на видимост. Дори когато не сте точно срещу центъра на екрана, картината няма да се влоши - цветовете ще запазят своята наситеност, няма да забележите влошаване на контраста. По отношение на цветовете - предимството на IPS матриците е, че по принцип осигуряват най-прецизното цветопредаване (след калибриране), цветовете са максимално близки до естествените. Това обаче не важи за нивото на черния цвят, уви. IPS базираните LCD телевизори са по-подходящи за хора, които гледат телевизия основно през деня или ако е вечер - в добре осветена стая. При оскъдно осветление ще забележите, че черното всъщност сивее. Разбира се, не всеки обръща внимание на този факт - тук нещата до голяма степен са субективни. Все пак, по традиция се приема, че при LCD телевизорите в това отношение по-добре се представят моделите с VA матрици. 
   И накрая - смята се, че времето за реакция на IPS матриците е достатъчно ниско и осигурява добро представяне при отразяване на бързо движещи се обекти. Това обаче далеч не е единственият фактор. Своето значение има също и реалната честота на опресняване на телевизора, както и това, кои специални настройки са активирани. Някои от тях не помагат особено, а понякога дори вредят. Така например, трябва внимателно да използвате функцията TruMotion - в някои случаи е по-добре напълно да я изключите. Освен това, трябва да знаете, че тези 400 Hz честота на опресняване на картината, присъстващи в описанието на LG 47LM620S, не са реални. Така де, реални са, но не са истински. Е-е-е, истински са, но не са естествени, а изкуствени. Изписано е "400 Hz MCI". Казали са ви, че 400 херца са напълно достатъчни за гладка картина без накъсване и размазване на образа? А буквичките MCI видяхте ли? Не знаете какво е MCI? Много добре - за... производителя. MCI (Motion Clarity Index) е специална технология, която:
    а) според производителя значително подобрява картината при показване на екрана на бързо движещи се обекти;
   б) според някои потребители значително влошава картината, привнасяйки нотка на неестественост в движенията, която на моменти силно дразни. Впрочем, за тези разминавания във възгледите на производители и потребители съм писал вече в публикацията със съвети за избор на телевизор. Ако имате нужда - прегледайте я и нея.
   Макар за някого всички тези уточнения да са излишни, мисля, че има и читатели, на които ще им бъдат от полза. Не всеки е телевизионен техник и не всеки си купува по 5 телевизора всяка година, че да е наясно с всички особености и технологии, нали така? Сега, след тази теоретична част и след като отбелязахме, че 47LM620S е телевизор от среден клас, нека да видим, как се представя това творение на LG в реални условия.

   Споменахме, че има какво да се желае от нивото на черното, но показателите са в границите на очакваното за LCD телевизор с IPS матрица. Същевременно, въпреки че е с IPS матрица, LG 47LM620S не успява напълно коректно да възпроизведе някои нюанси на цветовете. Това впрочем не трябва да ви изненадва - говорим за телевизор от среден клас, нали помните? При възпроизвеждане на бързо движещи се обекти по-наблюдателните зрители със сигурност ще забележат характерното "размазване" на картината, присъщо на телевизорите с ниска реална честота на опресняване. Не е изключена и появата на светъл ореол около тъмните обекти и разслояване на образа, в резултат на некоректната работа на т. нар. overdrive функция на телевизора (технология, "ускоряваща" пикселите на матрицата).
   При HD филми LM620S се представя общо взето добре (като изключим споменатите по-горе проблеми). При 24fps телевизорът се справя прилично - не се забелязва някакво трептене, назъбеност на контурите или интерполация. Препоръчително е обаче да активирате Real Cinema режима и съответно да изключите безполезната в случая TruMotion функция. Със стандартен SD сигнал моделът на LG се справя много добре. Ясно се вижда всеки детайл, алгоритъмът за мащабиране на изображението работи напълно коректно, телевизорът дори успява допълнително да изглади образа, премахвайки до голяма степен дефектите на картината.
   В 3D режим... хъм - ако ви е за първи път да гледате 3D филм на телевизор - сигурно ще останете доволни. Но ако имате повечко опит и особено - ако ви се е случвало да гледате 3D на хай-енд телевизор с активни 3D очила... вероятно ще останете разочаровани. LG 47LM620S демонстрира в пълна степен недостатъците на пасивната 3D технология. От друга страна, предимствата също са налице. Така че - изборът е ваш, както се казва. На читателите, които не са се интересували от тези въпроси, предлагам да прегледат публикацията, посветена на популярните

3D технологии при телевизорите. Моделът на LG има възможност да преобразува 2D сигнал в триизмерна картина, но не очаквайте чудеса. В комплекта са включени 4 броя пасивни 3D очила с поляризирани стъкла. За съжаление сред тях не присъстват такива, които биха ви позволили да се възползвате от Dual Play функцията на телевизора. Жалко.
      
   Ъгли на видимост.
   Тук LG LM620S се представя достойно - много добре за LCD телевизор от среден клас. Цветовете остават наистина наситени, дори когато гледате телевизора под по-голям ъгъл. Черното обаче, както вече отбелязахме, леко бледнее.  
          
   Звук.
   "Не гледайте в 3D, чуйте в 3D". Ами - не съвсем. Звукът е слаб, не се и надявайте да чуете някакви басове. Но, отново - зависи, доколко сте претенциозни. А и сами разбирате - в модерните LCD телевизори, с LED подсветка и изтънен профил, просто няма място за качествени високоговорители. Не е зле да се помисли за допълнителна озвучителна система.  
        
   Функционалност.
   Тук имате два варианта - 1) да се доверите напълно на рекламните описания, съответно има вероятност да останете разочаровани от покупката; 2) да прочетете внимателно информацията в официалния сайт, след това да проверите, доколко телевизорът отговаря на вашите очаквания. Така например, LG 47LM620S наистина е подходящ за игри, благодарение на ниския input lag - около 25-30 ms и сравнително бързата IPS матрица. Но, ако се вдъхновите и решите да се пробвате с приятел в 3D режим на игра, ще ударите на камък. "Насладете се на игра за двама, без да се налага да разделяте екрана. Dual Play функцията дава възможност на всеки играч да вижда само и единствено своята перспектива от играта". Да, така пише... но няма Dual Play очила в комплекта.
   Magic Remote - "Посочване, жест, колело и глас – Най- удобното и иновативно дистанционно управление. Посочване: Просто посочете и кликнете - умно дистанционно за вашия Smart телевизор. Жест: Направете прости жестове за сложни команди и спестете време. Колело: Превъртете нагоре и надолу, раздалечете или приближете, също като с компютърна мишка". Чудо! Чудото обаче също не е включено в комплекта към LM620S. Ще трябва да се задоволите с конвенционалното дистанционно управление:



LG 47LM620S - пулт за дистанционно управление


   Продължаваме нататък... Споменахме в началото слогана "...не просто красив, но и умен". LG 47LM620S е Smart телевизор. С достъп до интернет и цял куп готини екстри. "Гледайте всичко което желаете, намерете всичко, от което се нуждаете, по всяко време за вашето удобство". Чат с приятели, достъп до социални мрежи, сърфиране в Нета... Чудесно. Но, ако смятате, че ще имате същата свобода и удобство, както когато използвате клавиатурата на домашния си компютър - може би ще останете разочаровани. Телевизорите, особено тези от по-нисък клас, все още не са достатъчно "умни". Добре е, преди да купите телевизора, първо да проверите, дали наистина може да прави това, което вие се надявате. В тази връзка ви препоръчвам да прегледате ревюто на Panasonic ET5, както и коментарите след него.

   Предимства и недостатъци на LG 47LM620S, цена

   Предимства: стилен дизайн, елегантен профил, добро представяне при възпроизвеждане на HD филми и много добро - при обработката на SD сигнал, широки ъгли на видимост, леки и удобни пасивни 3D очила (4 броя в комплекта), позволяващи продължително гледане на 3D картина без това да предизвиква умора на очите или главоболие.
   Недостатъци: 3D ефектът не е толкова реалистичен, колкото би ни се искало, има какво да се желае от нивото на черното и точността на цветопредаване като цяло, "постен" звук от вградените високоговорители, възможни са проблеми при възпроизвеждане на бързо движещи се обекти.
   Цената на 47 инчовия LG 47LM620S към момента на написване на ревюто е около 1470 лв. Разбира се, възможно е да попаднете и на по-висока, или по-ниска цена, така че внимателно преглеждайте обявите в Интернет.

   Марин Чучуков 

   Заключение.
   Преди всичко - не бих искал да стигате до грешни изводи след прочитането на това ревю. Евентуални коментари от сорта на "Я па тоя, как смее да плюе по LG - най-великата марка на света" биха били напълно безоснователни. "Тоя" е много далеч от идеята безпричинно да оплюва LG (а и която и да е друга компания). Просто се надявам, че ще проявите реализъм при избора на нов телевизор. В случай, че се спрете на някой от моделите, включени в разгледаната днес серия LG LM620S (65LM620S, 55LM620S, 47LM620S, 42LM620S, 37LM620S и 32LM620S) - имайте готовност да приемете факта, че не е идеален. А и не може да бъде - както конкретният модел LG 47LM620S, представен в днешния обзор, така и неговите по-големи и по-малки събратя, са телевизори от среден клас - на умерена цена, но и с по-ограничени възможности. В общи линии, можем да кажем, че качеството съответства на цената.
   И накрая - един съвет... Всяко едно ревю (включително и написано от мен) може да ви даде начална представа за даден телевизор. Авторите на ревюта обаче също са хора и в една или друга степен внасят в описанията нотка на субективизъм (да не говорим за поръчковите ревюта, в които телевизорите се описват в твърде розови краски). Имайте предвид това, което сте прочели, но преди да вземете окончателно решение - задължително вижте телевизора с очите си, направете няколко елементарни теста, чуйте как звучи, разпитайте и консултанта за всичко, което ви интересува. Вие сте този, който ще изнесе окончателната присъда.
   С това приключваме днешното ревю на LG 47LM620S. Надявам се, че ще ви бъде от полза. Ако наистина е така - моля използвайте бутончетата за споделяне в социалните мрежи (ще ги намерите след края на статията).

   Още ревюта и статии можете да изберете от Съдържанието.

42 коментара:

Анонимен

Сега съм с CRT ще бъда ли доволен от 620с или да си взема 671с ?

TELEVIZOR reviews

LG 47LM671S, както се вижда от маркировката на телевизора, е от по-висока подсерия в рамките на тази 6-та серия на LG. Лично за мен разликите не са съществени:

LG 47LM671S е цвят "позлатено шампанско", с малко по-добър контраст е (като цифри, но на практика човешкото око няма да забележи разликата), с допълнителни екстри в системата за озвучаване (отново - не бих казал, че ще усетиш някаква особена разлика), има Local Diming (което не помага кой знае колко), ако не се лъжа - HBBTV, и - magic remote в комплекта (това дистанционно е приятна глезотийка).

Въпросът е - на каква цена ще намериш 671s. Цената се движи в доста широк диапазон - 1550-2100 лв. Ако успееш да го купиш на по-ниска цена - да. Иначе според мен не си заслужава. Изброените екстри според мен не заслужават да платиш 150-200 лв. (че и повече) отгоре...

Анонимен

Извинете ,но ако е възможно да ме намерите в скайп xxxspeedarxxx за да задам няколко кратки и важни за мен въпроси относно какъв телевизор да избера ... Понеже за 1ви път ще си купувам телевизор различен от CRT и в главата ми е каша и по цял ден чета форуми и вашия блог го обикалям по 2 пъти на ден поне и все още незнам какво да избера. Ако е възможно да ми помогнете с няколко съвета ще ви бъда МНОГО благодарен :)

TELEVIZOR reviews

Привет!

Може би на част от въпросите ще получите отговор, ако прегледате статията "Как да изберем телевизор" (линк - в горната дясна част на страницата). Конкретни въпроси предпочитам да се задават тук - в коментарите, за да могат и други читатели да ги прочетат. Така ще сме от полза на повече хора. А и повече мнения ще бъдат получени с полезни съвети.

Освен това - не забравяйте, че ревютата (както в нашия, така и в други сайтове) трябва да ви служат само като ориентир. Те дават обща представа за качествата на даден телевизор, но всеки има своите индивидуални изисквания и предпочитания. Това, което е добро за един, не върши работа на друг. Хубаво е човек да посъбере информация от различни източници, но най-важното е - да види телевизора със собствените си очи на живо, за да вземе решение и въз основа на своите впечатления, а не само разчитайки на мнението (достатъчно субективно) на други хора.

Оставам на ваше разположение. Ще се постарая да помогна на всеки, според скромните ми възможности.

Марин

Анонимен

Как да разбера дали е с гланцово покритие даден телевизор ? примерно на ЛГ

Анонимен

Е стра6ен вапрос, пи4! Напрао изби рибата с двоцевка lol

Ами като погледне6 екрана се вижда бе дали е гланцов или матов. Ако има одблясаци и отражениа значи със сигурност е гланцов... кво има да се 4уди6 толковва.

Анонимен

незнам пич не разбирам а искам да съм подготвен все пак

Анонимен

Този телевизор имали dvb mhp да се гледат клипчета от интернет... Понеже е добавен към интернет телевизори реших да попитам :)

TELEVIZOR reviews

Според компанията LG моделът 47LM620S се определя като Smart TV:

http://www.lg.com/bg/televizori/lg-47LM620S-3d-televizori

А "Smart TV" предполага телевизор с вграден достъп до Интернет. Затова този модел се мъдри в категорията "интернет телевизори". Ако намирате някаква грешка или не сте съгласни с някое определение (или поместването на даден модел в една или друга категория) - моля, споделете. Сега, доколко са "умни" телевизорите - това е отделен въпрос. В ревюто сме обърнали внимание на читателите - да си имат едно наум. Ако държите да ползвате телевизора за да посещавате някакви конкретни сайтове (с "клипчета" или друго съдържание) - преди покупката на телевизора изрично се поинтересувайте в магазина - има ли телевизорът достъп до тях. Това ще ви спести ненужното разочарование.

Според производителя:
"Гледайте всичко което желаете, намерете всичко, от което се нуждаете, по всяко време за вашето удобство. Улеснено търсене: просто въведете ключова дума и ще намерите богато VOD (демек-video on demand) съдържание, излъчвани материали, както и YouTube видео. Търсете и се забавлявайте в реално време!"
Какво очаквате и какво получавате - това са две различни неща... Ако разминаването е твърде голямо - можете да споделите вашето мнение с господата от маркетинговия отдел на LG.

DVB-MHP е стандарт по-скоро за предлагани (разнообразни) услуги, няма проблем да се ползват чрез LG 47LM620S.
Проблемът е, че в България няма изградена подобна мрежа...

Анонимен

Много хора се оплакват от ЛГ с някакъв проблем DSE(размазани петна и някакви отенаци по кишетата) та защо всички телевизори се повреждат така лг ли е правилния избор

TELEVIZOR reviews

Понятието "правилен избор на телевизор" е достатъчно относително.
Както LG, така и Panasonic, Samsung, Sony и т. н. имат и удачни модели, имат и не много добри телевизори, които не си заслужават цената. Дори и при модели от по-високи серии се срещат не много читави екземпляри. Колкото до телевизорите от средните и базови серии - там човек трябва да е готов да направи компромис - за толкова пари - такова качество. Подаръци никой производител на телевизори не прави...

Анонимен

Е, аз съм именно със такъв телевизор - LGLM620s-ze (ze-то не знам за какво служи :D) Та, аз търсих добър бюджетен 3Д телевизор на по ниска цена и се спрях на този, имам го от 2 месеца вече. По ревюто леко се почувствах прецакан! :( Много съм разочарован от 3Д-то, чух от други хора които имат същия модел, че са много ДОВОЛНИ(?!?) и си мислих, че има проблем това, че не съм обновявал софтуера и не съм барал настройки а и гледам през обикновен HDMI кабел а не 1.4 и така. Но въпреки това, сега губя всякаква надежда, че бих могъл да гледам добро 3Д, но както и да е. Вече е взет закачен за стената, и не може да се върне. :D

TELEVIZOR reviews

"По ревюто леко се почувствах прецакан!"

Надявам се, че не съм написал нищо подвеждащо... Напротив - постоянно наблягам на това, че трябва да бъдем реалисти и да не очакваме чудеса от телевизор, който се позиционира в средния клас.

По същия начин - за 3D режима. Написал съм, че LG LM620S далеч не е идеален: "В 3D режим... хъм - ако ви е за първи път да гледате 3D филм на телевизор - сигурно ще останете доволни. Но ако имате повечко опит и особено - ако ви се е случвало да гледате 3D на хай-енд телевизор с активни 3D очила... вероятно ще останете разочаровани. LG 47LM620S демонстрира в пълна степен недостатъците на пасивната 3D технология."

Сега, има и някои особености. Като оставим настрана настройките, които са много важни, но също така - до голяма степен зависят от личните предпочитания, има и друго... Важно е както разстоянието, от което се гледа, така и позицията. Звучи малко тъпо, но трябва да се експериментира, докато се намери оптималното разстояние до екрана. А също така (това е трудно осъществимо, знам) може да се опита да се наклони леко екрана - горната част да се "отметне" по-назад, или обратно - по-напред. Но внимавайте, да не стане някоя беля - да не си потрошите телевизора при тия експерименти!

Ами, това е от мен. Ще помоля всеки, който притежава един или друг модел телевизор, да споделя своите лични впечатления - така ще може да помогне на много други читатели на блога.

Поздрави
Марин

TELEVIZOR reviews

Само да поясня - става дума за гледане в 3D, в 2D не е нужно да накланяте телевизора. А и както казах - рисковано е, така че внимавайте...

Анонимен

Да, на мен не ми е проблем, доста често си въртя телевизора, нагоре-надолу, наляво-надясно в зависимост къде в стаята съм. Разстоянието и на мен са ми говорили за това, че трябва да е от определено разстояние, аз гледам легнал от около 3 метра и нещо, гледал съм и от по-близо - 2 метра, разлика не откривам, поне не и съшествена. Едно момче ми беше пратило филм за рибките и т.н. и ми каза, че направо виждал как плували в стаята му.. :D Аз освен да видя как леко излизат от екрана нищо повече не виждам.. :D А и имам един проблем с овър/ъндър излъчването, не знам тук ли е мястото, но съм писал и в други форуми и никой не ми е помогнал до сега, та ще копирам направо проблема...

ПРОБЛЕМ ПРИ Over/Under - 3D!!! LG LM620S-ZE
На СбС нямам проблеми, проблема идва когато 3Д-то е Овър/Ъндър... Натискам чрез дистанционното, избирам 3Д-то... картината се слива на Овър/Ъндър, но се вижда двойно... Хората имат по 2 ости, 4 очи, 2 носа... направо ужас от всякъде.. Някой имал ли е такива проблеми? Пробвах със Алиса в страната на чудесата, Титаник и Лоракс, все същия грозен ефект.. А също има и отгоре и отдоло 2 дебели прозрачни(всеедно Аеро старт лента) линии пов реме на прожекцията... Ако някой може да помогне, ще съм много благодарен...
Да добавя едно малко смешно уточнение, но като гледам и затворя едното око картината се оправя и се вижда нормално.. Когато гледам с 2те очи се получава това разминаване.. Какъв може да е проблема?

AMD Athlon(tm) II X2 260 - 3.20 GHz
ATI Radeon HD5570

Анонимен

Интересен проблем. От това което казваш излиза че телевизора бърка Горе/Доло и си слага СБС независимо от това какво си му посочил ( ако изобщо му посочваш ), поне аз като тествах при този вариант се получи това което описваш .... Понеже не те знам как пускаш 3Д съдържанието ( тоест по какъв начин докарваш сигнала до телевизора ... и понеже имам чудесно работещ 42лм620с , дори и 3Дто си е доста добро за паричките които му броих .... можеш да ми драснеш във фейсбук --> http://www.facebook.com/manovall .... ще се радвам ако успеем да ти решим проблема :) )

FCBHDWorld

От няколко дена съм с такъв и забелязвам, че има проблеми с бързо движещи се сцени, но какво да се прави! Съвет от мен, ползвайте хард диск, флашка, DLNA, но не и HDMI, просто през HDMI-a нещата са много зле!

FCBHDWorld

Здравейте, как мога да се свържа с автора на блога? Имам специфичен въпрос, за които имам нужда от професионална помощ, а явно, от ЛГ не са такива "професионалисти" ? Мерси

TELEVIZOR reviews

Твърде самонадеяно би било да се меря с хората от поддръжката на LG, но ако мога - ще помогна.

Предпочитам въпросите да се задават през формата за коментари - така и други потребители ще могат да получат информация, която е възможно да им бъде от полза. Съответно - повече хора ще могат да дадат съвет, ако са се сблъсквали с подобен проблем.

Но, ако не желаете други да четат вашия коментар, просто можете да го споменете и той няма да бъде публикуван.

Анонимен

Здравейте,
Най на края реших да се сдобия с телевизор, но когато започнах да търся кой , какво и как леко ме заболя главата :) Реших да отделя около 1400 лв. и започнах да разглеждам... Първоначално се спрях на LG 47LA641S прочетох прилични неща за него. Тогава попаднах тук и видях ревюто на 47LM620S (който би трябвало да е същия като характеристики) и сред хубавите неща неща видяхи прочетох попаднах и на линка към Panasonic Viera TX-L42ET5E и не толкова ласкаво ревю като ли че ,но пък много повече хубави коментари за него и сега съм доста объркан :)
Ясно, че за тези пари не мога да си взема телевизор, който да "пере и чисти" но пък не искам и да се подлъжа по някой "СУПЕР ГЕРОЙ от Матрицата" :) Като цяло това което търся е 46-47 инча, LED и е добре да е интелигентен ;)

Благодаря ви много :) :) :)
Андреа

Анонимен

От двата бих взел модела на Panasonic, въпреки че и той си има кусурите. Но също така не е зле да погледнеш и тазгодишните модели на различните производители. По принцип с всяка следваща година известна част от екстрите, присъщи на моделите от най-високите серии, се появяват при телевизорите от по-ниски серии през следващата година

Мишо

Анонимен

Благодаря ти Мишо!

Ще можеш ли да ми предложиш някои модели?

Поздрави
Андреа

FCBHDWorld

Аз с доста закъснение пиша, но все пак :)
Копирам мнението си от един форум.

"Моя 47LM620S прави един неприятен проблем с 3d-то, не знам дали го има и при други модели на LG.
Когато гледам 3d и настроя 3d ефектите да са на максимум ( максимално разстояние от обекта до фона, и максимална близост до зрителя) тогава се получава едно движение.
Смисъл, при така зададени настройки всичко изглежда като триизмерно ( без очилата ) и ако гледам без очилата се вижда как от 3 измерно картината се движи и става като обикновенна и после пак се раздвижва и става 3 измерно. Това с очилата се още доста неприятно. Имате ли подобен проблем? Ако настройките на 3d са стандартни го няма този проблем.
Ако имам време ще направя клипче за да ви покажа, че малко не мога да го обясня Инак съм доволен от телевизора до момента. Да, 3d-то не е като на кино, но според мен е по-добро от повечето телевизори в този ценови клас. Стига да оправят този проблем който споменавам...
Мнения? Мерси"

Линк с клип към YouTube, който показва проблема: http://www.youtube.com/watch?v=QPCABhYc1oo

FCBHDWorld

Вижда се как лицето в случая на Дауни Джуниър става от 3 измерно в нормално. Това става доста често и е доста дразнещо когато си с очилата.
Проблема е, че така, с тези настройки, 3D ефекта е най-добър. Някой има ли подобен проблем и това дали би могло да се оправи с нов фърмуер? Благодаря?

ЕДИТ: Движенията които виждате не са в следствие на фокусиране на камерата, а си стават на екрана.

Анонимен

Да гадничко си е. Аз не разбирам много от телевизори но дали не е нещо от процесора? Нали за да дава картината в 3D процесора на телевизора прави постоянно някакви изчисления. Може би при максимални настройки се претоварва и не успява да подържа картината? А при всеки филм ли става така? Примерно ако е някое клипче с по-ниска разделителна способност? И филма оригинално 3D лие? Какъв е източника - оригинален диск или нещо записано от торен тракер?

Асен

FCBHDWorld

Всички източници са теглени от Замунда естествено. Нямам Blue-Ray плеър. Пробвано е и с MPC-HC и с плеъра на ТВ-то и с всякакви настройки и релийзи. Не е болка за умиране, преживява се, като съм дал 1200лв за 47 инча телевизор при това според мен работещ доста добре, но все пак ако има опция за смяна, защо не? Може би трябва да се обърна към LG

Анонимен

От една седмица се мъча да преглътна прецакването с 32LA620S-ZA...настройките на картината са отвратителни и като цяло смесването на цветовете е ужасно! Има светли утечки от подсветката отдолу върху чер фон! Жалко за матрицата...справя се по-зле и от 26"Philips и то от серия 3000! Що ли ми трябваше таралеж в ...?!

Анонимен

То навсякъде по ревюта и форуми (включително и в този сайт) си пишат, че това е LG е от среден клас и не е кой знае какво. За толкова пари-толкова. Не се надявайте на върховно качество от подобен телевизор. А това, че Филипс от трета серия вади чудесна картина, хъм... нещо не ми се вярва :)

Стоян

FCBHDWorld

Не, вие ме разбирате погрешно, аз като цяло съм ного доволен от телевизора! Дадох 1200лв, 47 инча, 3D напълно доволен съм. Пак бих избрал същия за тези пари. За мен размера бе важен, а в този ценови диапазон нямаше нещо, което да се опре на това LG. На баща ми Phillips-а е по-зле, а уж е по-висока серия. Така че аз не съжалявам :)

Анонимен

Реших да си купувам точно този модел на LG, но останах леко разочарован от ревюто му. Все пак в ревюто се разглежда миналогодишния модел. Тазгодишният LA620S, подобрен ли е, или нямат разлика? Доста лош коментар за 32-ката, какъвто размер ми трябва и на мен. почти ме отказа от него. Ако някой може, да препоръча по-добър.

Анонимен

Не се коси толкова! То човека си го е написал:

"Всяко едно ревю (включително и написано от мен) може да ви даде начална представа за даден телевизор. Авторите на ревюта обаче също са хора и в една или друга степен внасят в описанията нотка на субективизъм ). Имайте предвид това, което сте прочели, но преди да вземете окончателно решение - задължително вижте телевизора с очите си... Вие сте този, който ще изнесе окончателната присъда".

Разни хора - разни идиот... идеали. Там някой нагоре е писал, че тв-то е боклук, в пет други фору
ма само го хвалят. Отиваш, гледаш, преценяваш. Ако те кефи - взимай и не му мисли толкова.

Алекс





























































Анонимен

А някой може ли да сподели мнение за LG 740.Заслужава ли си 1500 лв.

Анонимен

Съжалявам за негативния коментар за 32-ката, но някой истини е необходимо да се казват такива каквито са...пък било то и от идиоти! Уважаеми, парите които давате са си ваши и преценката също, но 500 евро за мен са си пари...почти 2 заплати и когато си отидете в къщи ефектът от разочарованието е несравним с отношението на средния европеец към тези 500 евра. Въпреки това, ако прочетете малко чужди мнения от западни потребителли, ще разберете, че за такива “дребни” на вид подробности, като неравномерна подсветка, насичане на звука, DSE…хората си търсят правата и връщат закупеното, доплащат си и вземат нещо друго, да не говорим за липса на субтитри, неработещи функции като *EPG..(визирам дискриминацията от Philips) и др...причини поради които избягах от Philips. Не разбирам защо трябваше да губя 1седмица четене и калибриране на въпросната 32-ка за да я вкарам в режим за нормално гледане вместо това да бъде направено в завода..?! Как обикновеният потребител ще се справи с това...баланс на бялото и калибровки, като въобще не е негова работа да се занимава с колориметри и спектрометри за да вкара телевизора си в норми?! Скала на контраста от 0 до 100...без малко да сложа scrollbar-a на 110..;-)...аха да стигна 200?!
http://www.avguide.bg/forum/index.php?topic=156.msg1759
Да, телевизорът става за гледане, след именно такива манипулации и с необходимите компромиси...нали така ”..за толкова пари толкова”!
Меду другото, ревюто на ТВ-то е написано прекрасно и в него всичко си е така като е в действителност, но го прочетох след като го купих...;-)!
С уважение и поздрави от един идеален идиот...

Анонимен

Искам да отбележа, че никого не обиждам. Просто лафчето е такова - разни хора - разни идиоти (перифразирано от разни хора - разни идеали. Майтап да става, не визирам никой конкретен коментар, говоря по принцип и повтарям - никой не искам да обидя. Пишем в коментарите за да споделим някакви лични мнения за телевизорите, не да се обиждаме.

За това конкретно LG вече всичко е написано - ясно е, че в този клас няма как да очакваме супер качество и функционалност. По повод на калибрирането - е как да го калибрират/настроят в завода? Всяка бройка като мине тия процедури - колко време ще отнеме, а и трябва допълнително да се плати на съответните специалисти. Така производителят иля ще трябва да загуби пари, или да си ги избие като вдигне цената на телевизора. Не е реално просто да стане. И после - според уредите картината може да е много прецизна, но ти например си свикнал да гледаш по-тъмен екран с по-топли цветове, друг предпочита леко да му синее - цветовете да са по-студени, трети е далтонист и неговите "идеални" настройки ще побъркат човек с нормално зрение, но за далтониста са си супер... Такива ми ти работи.

Алекс

Unknown

здрaвейте от 3 месецa имaм лг 42LA667S . кaртинaтa му общо взето е добрa кaто изключим нивото нa черното , но в интернет е нaпрaво мизерия (бaвен,зaбивa,a дa пуснеш един онлaйн филм дa гледaш спирa нa всеки 20 минути ) ! изкaм дa попитaм aвторa нa ревюто що зa чудо е товa дa дaдеш 1300 левa и един филм дaне можеш дaси пуснеш дa гледaш . кaквa е причинaтa дa спирa нa всеки 20 минути . изписвa ми нещо зa пaмет и aлa бaлa . то и приложениятa му сa безполезни . очaквaм отговор

TELEVIZOR reviews

Здравейте на всички!

Извинявам се, че не успях да отговоря на някои коментари - бях извън страната.

@ Denis Podollski

Разбирам твоето възмущение, но въпросите ти (както и възмущението) трябва да се преадресират към LG.

В ревюто на LM620S (към края, може би не си го прочел), съм написал:
"...ако смятате, че ще имате същата свобода и удобство, както когато използвате клавиатурата на домашния си компютър - може би ще останете разочаровани. Телевизорите, особено тези от по-нисък клас, все още не са достатъчно "умни". Добре е, преди да купите телевизора, първо да проверите, дали наистина може да прави това, което вие се надявате".

Твоят 42LA667S също не е телевизор от най-висок клас, с произтичащите от тук последствия. Впрочем, за "успокоение" ще отбележа, че и при най-скъпите флагмански серии положението със смарт-функциите и връзката с Интернет не е кой-знае колко по-добро.

Лично за мен маркетинговите съчинения също са много дразнещи, но аз поне не си правя илюзии, че на този етап ТВ-то може пълноценно да замени домашния компютър. Моят телевизор е без 3D, бих бил щастлив, ако беше и без глупавите "смарт"-екстри, които са включени в цената, но на практика не ги използвам. Уви, не съм производител на телевизори, иначе какви модели щях да направя - приказка :)

Поздрави,
Марин

Анонимен

Здравейте нашия LG 32полудя ту се изключва и вкл.сам,моля идея къде е проблема

Анонимен

Модела е 32LD750Za

Анонимен

Приятел, не се чуди - носи тв-то в сервиз, докато не е станала по-голяма беля. Причините за самопроизволно включване-изключване на телевизора могат да бъдат най-различни - например нещо в захранващия блок, инвертор, или нещо друго. Все пак провери и дали не е проблема в самия контакт...

Станимир Ч.

Анонимен

Привет,
Бих желал да получа компетентен съвет относно избора ми на телевизор.
Спрял съм се на два конкретни модела съобразени с финансовите ми възможности.
Моделите са следните:
LG 42 LA620S и SONY KDL-40R471ABAEP
( SONY KDL-40R470ABAEP)
Знам, че са нисък клас, но това са ми възможностите за момента.
Благодаря предварително!

Анонимен

LG 42LA620S е с IPS матрица. Предимството му би трябвало да са широките ъгли на видимост и по-точното цветопредаване. Поддържа 3D (с пасивни 3D очила). Черното обаче му е по-скоро сиво, което може доста да те подразни.



SONY KDL-40R471 НЯМА 3D (не знам дали ти е важно). Матрицата е PVA - забележимо по-дълбоко черно, което се отразява на възприемането на картината като цяло. Цветовете може да са малко по-неточни, в сравнение с IPS, но са по-приятни за окото. Обаче пък ъглите на видимост са по-лоши - трябва да седиш точно срещу екрана, ако гледаш отстрани - картината забележимо се влошава. Покритието на екрана е по-гланцово, така че трябва да се гледа със спуснати щори...

Най-добре е да видиш и двата модела на живо и да решиш - с оглед на цената, личните ти впечатления и тези особености на двата телевизора, които споменах.

Лично аз от тези двата бих избрал модела на LG. Дано да съм помогнал.

Късмет при покупката :)

Румен

Анонимен

Някой имал ли е проблем със звука? При мен е сякаш са избушени колонките! Не винаго, но доста често! Независимо какъв е източника на сигнал.