18 август 2011 г.

Нов телевизор

автор: Марин Чучуков



Изборът на нов телевизор - задача с много неизвестни
(вместо увод)







   Изборът на нов телевизор е колкото приятно, толкова и изнервящо занимание. Достатъчно сложно е да се ориентираме в огромното разнообразие от телевизори, представени в момента на пазара. В повечето случаи си натоварваме нервната система, губим време и в крайна сметка купуваме нещо, което се оказва "абе не баш това, което исках"...


   Повярвайте ми - голяма грешка ще бъде направо да отидете в близкия магазин за телевизионна техника. Там ви очаква лабиринт, изграден от стотици модели и десетки марки телевизори. Някъде сред тях може би се крие и вашият нов телевизор. А може и да не е там. Много вероятно е след няколко часа или дори дни на мъчителни обиколки по магазини и шоуруми да решите, че мисията е невъзможна (дори и без участието на Том Круз :) ).
   Резултатът - загубено време, опънати нерви и - телевизор в хола, който с всеки изминал ден ще ви харесва все по-малко, понеже сте го взели просто за да приключи това мъчение... Вариант е, разбира се, да се обърнете за съвет към продавача. Нека ви кажа нещо обаче. В големите магазини задължават персонала да препоръчва на клиентите точно определени марки и модели телевизори. Защо? Защото договорът с дадена фирма вносител е по-изгоден и шефовете на магазина ще спечелят повече. За ваша сметка. А има и доста залежала стока - от тези телевизори трябва да се отърват час по-скоро. Как? Като ги пробутат на някой будала, с уверението, че прави най-изгодната покупка в живота си.
   Освен това - погледнете, кой ви обслужва. В повечето случаи това са 18-20 годишни симпатични и усмихнати млади хора. Страхотно. Но доколко можете да им се доверите при избора на нов телевизор, за който ще дадете вашите пари? Дали те самите са достатъчно компетентни и влагат сърце и душа в работата си?
   Можем ли да ги виним, че не са ни помогнали да направим добър избор? Разбира се, че не! Горките - те са на работа по цял ден, обслужват някакви нахални грубияни (не става дума за нас, естествено) и накрая получават шепа жълти стотинки...


един от първите телевизори

   Вариант втори - да попитаме съседа. Ето, той си е купил телевизор наскоро и е много доволен.
   Но дали това, което го устройва него, е най-добрият вариант и за нас? Едва ли. Радостта от новата покупка често се оказва краткотрайна. Много скоро установяваме, че телевизорът, който сме си избрали под чуждо влияние, не е точно такъв, какъвто сме го видели в рекламите или са ни го описали в магазина. Ама разбира се - те рекламите затова и съществуват - да представят нещата много по-привлекателни, отколкото са в действителност.
   Ясно, на рекламите не бива да се доверяваме. Съседът си има собствени вкусове и разбирания за това, кое е добро и кое - не. Остава ни вариант три (и може би това е най-правилното решение) - сами да направим своя избор. Както се казва - "Делото по спасяването на давещите се трябва да бъде дело на самите давещи се" :). Или с други думи - изборът на нов телевизор трябва да бъде наш избор.
   Най-добре е самостоятелно да вземем решение, опирайки се на достатъчно пълна и точна информация. Да, написването на домашното ще отнеме известно време, но гарантира добър резултат и ще ни спести и нерви, а в крайна сметка и пари. Просто трябва да сме наясно с някои основни термини и да прочетем няколко подробни ревюта на модела, който ни е заинтересувал.
   Съветваме ви обаче да не четете само официални ревюта на производителите на телевизори или статиите в сайтовете на вносители и дистрибутори. Там за недостатъци на предлаганите модели и дума не може да става. Е, може. Но главно с цел да ви насочат към друг модел телевизор, чиято продажба за момента е по-изгодна за тях. Нормално.
   Ние например не продаваме и не сме обвързани с нито един производител, вносител или разпространител на телевизионна техника, така че нищо не ни пречи, доколкото това е възможно, обективно да описваме както предимствата, така и недостатъците на телевизорите, които ще представяме в нашите ревюта. Нашите публикации ще бъдат съвсем стегнати, написани на понятен човешки език. Ще се постараем да имате от тях напълно реална практическа полза, без да предизвикваме силно главоболие :).


   Идеята ни е да бъдем от полза на обикновени хора, решили просто да си купят подходящ телевизор, не смятаме да пишем статии, предназначени за ракетни инженери и ядрени физици :). Въпреки това, неизбежно е използването на някои специфични термини, няма как. Препоръчвам ви да проявите търпение и в случай, че не сте закоравял специалист-рецидивист :), който си знае всичко, може би ще ви е от полза да хвърлите набързо един поглед на нашия кратък списък с основните характеристики на телевизора.

   И на края - съжалявам, но ако целта ви е да си купите "нещо по-евтинко, колкото да има", то няма смисъл да си губите времето в четене на нашите статии. Не виждаме полза от това, да пишем за боклучави марки-еднодневки, които се произвеждат незнайно къде на килограм. Тези телевизори са като тоалетната хартия - струват евтино, но се купуват често. Оборотна стока, която носи добри печалби.
   Преценете сами, доколко ви е изгодно да си купите лъскава картонена кутия с кълбо жички и купчина разнородни схеми, събрани от контейнерите за смет на големите фирми-производители. При такава покупка днес "спестявате" доста пари и щастливи се прибирате с новата придобивка у дома. На следващия ден обаче, със замислен вид се отправяте към телевизионния сервиз.
   Съгласете се, описанието на подобен шедьовър на източната техническа мисъл би било твърде кратко - "боклук". Не е ли по-удачно да купите нещо по-качествено и да забравите грижите? Впрочем, никой не може да ви отнеме правото на избор...

   М. Чучуков


Всички публикации до момента можете да видите в СЪДЪРЖАНИЕТО

11 коментара:

TELEVIZOR reviews

Да, обърнете внимание - това не е търговски сайт, не продаваме нищо. В статиите не препоръчваме посещението на определени "най-страхотни" магазини за битова техника. Искрено се надяваме да ви бъдем от полза, като се стараем по възможност обективно да представяме предимствата и недостатъците на различните модели телевизори.

Марин Чучуков

Анонимен

zdraveite,otlichni komentarii iznaniya.
bix lelal da si kupya 46 incha, smart, okolo 2000 .leva.kato 6710??? naprimer

TELEVIZOR reviews

Предполагам, става дума за модела на Samsung. Наистина, телевизорът не е лош за парите си. Но ще си позволя да отправя един съвет - изчакайте още 1-2 месеца. В най-скоро време и на нашия пазар би трябвало да се появят моделите за 2013 година (не само на Samsung, но и на останалите производители - Panasonic, LG, Sony и т. н.). Съответно би трябвало поне малко да смъкнат надолу цените на телевизорите от 2012 г. Това ще даде възможност за по-изгодна покупка. Или нов телевизор от 2013 г. (с повече екстри и по-добро качество, надявам се), или модел от 2012 - на по-изгодна цена.

Марин

Анонимен

Здравейте.
Имам много сложна трилема (мда, три-, а не ди-лема. Много ви моля ако можете да ми дадете съвет, защото явно сте доста по-навътре в нещата от мен. Искам да си взема добър ТВ и разполагам с бюджет около 1500 лв. (+- някой лев.

Много исках Сони, но се оказа, че Sony KDL-40HX720 не чете бг субтитри от флашки и плеъри (все още не знам дали е така, но в технополис са категорични). Затова се спрях на други 2 - SAMSUNG UE-40ES6710 (или 6530 - нямат разлика, освен в цената-100 лв.)или Panasonic TX-L42ET5EW. Много ми хареса и SAMSUNG UE-32ES6800, въпреки, че е "само" 32 инча.

Кой бихте ми препоръчали?
Благодаря предварително. Може и бирица да почерпя.

Може да ме намерите и на скайп muerte1968

П. п. Разкаошен сайт, страхотни ревюта. Респект!

Анонимен

Не знам дали собственика на сайта ще се съгласи но според мен по-добър избор е Samsung. По-добро 3D (с активни 3D очила), по-добра картина като цяло - заради PVA матрицата. Panasonic ако не се лъжа е с IPS. Тя може да е добра за монитори, обаче при LCD телевизорите по-удачен вариант е PVA.

Ивелин

TELEVIZOR reviews

Да, действително - широко разпространено е мнението, че PVA е за предпочитане пред IPS (когато става дума за телевизори). По принцип PVA матриците имат по-добри нива на черното - съответно - по-добър контраст.

Но, независимо от това, което знаем като теория и официалните технически характеристики - задължително е да видим телевизора на живо.

Споменатите модели са, общо взето, от един клас. Всеки от тях има своите достойнства и специфични недостатъци.

Ако ви е важен 3D режима - преценете внимателно сами за себе си. Лично за мен по-добрият вариант е пасивната 3D технология (т.е. - моделът на Panasonic).
Очите не се натоварват така, както при използване на активни 3D очила - няма трептене. Няма го и т. нар. crosstalk ефект.

Колкото до вградените плейъри - не разчитайте много на тях, независимо от марката. Проблемът със субтитрите е възможно да се реши чрез тяхното вграждане (за справка вижте коментарите след ревюто на Panasonic ЕТ5Е). Но пак ще повторя - те са като добавка към основните функции на телевизорите - не очаквайте чудеса.

Марин

P. S. Разбирам, че не такъв отговор очаквате, но не искам да оказвам директно влияние върху вашия избор. Наистина, всеки трябва да реши сам за себе си - въз основа на своите предпочитания и индивидуални усещания. Най-важното е телевизорът да допадне лично на вас.

Анонимен

Хич не ми помагаш адаш ;-).
Аз първоначално си държах на сони (може би от сантимент към стария тринитрон, който още работи без грешка), затова и се насочих към Sony KDL-40HX720 (за 850 не ми стигат пари за съжаление).

Може би да уточня за какво основно ще го ползвам. Най-вече за гледане на телевизия, филми (пускани от компа или от друг външен източник) и за игрите на малкия. 3д не ми е основното търсене. Да и то ми е в "списъка", но не е определящо.

В крайна сметка, след доста четене из нета (прочетох ВСИЧКИТЕ ти статии и ревюта, барабар с коментарите)+ още сайтове + ходене до 4-5 магазина (по няколко пъти), се спрях на тези 4 модела 2-та самсунга, панасоника и сонито. Разглеждах и един 37 инчов самсунг, но странно защо той бе над 1700 лв., при цена на 40 инча от същия клас 1600.

Та, това са ми мъките "накратко" (май пак ме хвана логореята, ама карай). Дали пък да не скоча на "малкия" 32``самсунг, дето е с двуядрения процесор?!? Но той пък няма очила в комплекта, а читавите такива (с блутуут) са поне 80 лв.

Малеееее, терзанията на младия Вертер ряла да ядат!!!
Помагай адаш (и другите четящи също), въпреки че българина е казал "Аз акъл не ща...." Ама не е прав де. Българина... :-)))

Анонимен

Аз 4етъ ревюта само за обща представа за модела оттам-ходя и гледам на място. 4овека поне е 4естен-винаги има собствено мнение и това което го кефи един може хи4 да не се хареса на друг. И това за вградените плеари е верно - не стават за нищо. Така 4е-ако те кефи Sony - вземай и не го мисли. Мисля 4е е добър телевизор отзивите са предимно положителни. нищо 4е не е нов модел.

TELEVIZOR reviews

Лично аз останах с добри впечатления от представянето на модела на Panasonic. Моделът на Sony, доколкото си спомням, не оправда очакванията ми. Двуядреният процесор на Samsung UE-32ES6800 е плюс най-вече при използване на smart-функциите, не мисля, че ще окаже някакво особено забележимо вличние върху картината при гледане на телевизия и филми.
Не си заслужава да жертваш 10 инча от диагонала на екрана за да се поместиш в рамките на бюджета.

В крайна сметка изборът се стеснява до Samsung UE-40ES6710 (или 6530, ако не ти допада белият цвят) и Panasonic ЕТ5Е. Тук вече трябва да вземеш самостоятелно решение. Виж ги и двата - всеки има своите специфични предимства, не знам - в твоя случай кое е по-съществено. Та така - повече от това не мога да те посъветвам.

Марин

P. S.

След като продължителното гледане на 3D не ти е приоритет - може би повече ще ти допадне модела на Samsung. Но, виж ги и двата още веднъж, занеси някой клип/филм на флашка и помоли да го пуснат, за да направиш сравнение...

Анонимен

Много ти благодаря човече.
Радвам се че все още има хора като теб, готови да помогнат (и то много) просто защото могат и имат повече специфични знания. Респект!

А ако имаш път към Ст. Загора - бирата е от мен!

TELEVIZOR reviews

Ще се радвам, ако съм успял да дам някаква насока...

Но пак ще повторя - много е важно човек да види телевизорите на живо. Качеството на картината в магазина е подвеждащо, фабричните настройки обикновено са твърде "изнасилени", но все пак - може да се направят някои заключения.

Важното е човек да не се притеснява - огледай спокойно, виж дизайна, покритието на екрана (гланцово/матово), чуй звука, помоли да пуснат филм/клип, който предварително си записал на флашка,
пробвай 3D-то, smart-функциите и т. н. В края на краищата телевизор не се купува всеки ден...

И най-важното нещо е - на теб да ти допадне. Не приемай ревютата като някакви "Универсални И Единствени Истини" - довери се и на своята преценка, на вътрешните си субективни усещания.

Успех при избора!

Марин