10 септември 2011 г.

Обозначения на телевизорите

автор: Марин Чучуков




Как се разчитат обозначенията на телевизорите
или
Какво означава пълното наименование на различните марки телевизори


Как правилно да разчетем
обозначенията на телевизорите?


    Да знаем какво означава пълното наименование на един телевизор, е не само интересно, но и полезно. Така, ако успеем да разчетем правилно даденото обозначение, ще получим много важна информация, дори още преди да сме видели самия телевизионен апарат...
    Названията на различните марки и модели телевизори изглеждат доста объркващо. Виждаме една дълга поредица от букви и цифри, която направо плаши. Всъщност, във всяко едно название е скрита важна информация и би било добре да можем да разгадаем този загадъчен шифър.
   Какво означава маркировката на даден модел телевизор, какво се крие зад тези мистериозни букви и цифри? Ако успеем правилно да ги разчетем, ще научим много полезни неща. Например, от коя година е моделът, за коя страна е предназначен, съответно - за какво напрежение на ел. мрежа и с какъв стандарт за ТВ сигнал е съвместим, какви допълнителни екстри има. Ако сме решили например да купим 3D телевизор, от пълното му наименование ще научим много от важните му характеристики и какво можем да очакваме от него.
   Това е важно, защото е напълно възможно да попаднем на модел, който не отговаря на нашите стандарти и просто няма да изкара дълго (ако изобщо проработи). Та, затова е добре да знаем какво означава всяка една буква и цифра от маркировката на телевизора.
   Проблемът е, че всеки производител си има своя собствена система за обозначаване на телевизорите, което допълнително усложнява разчитането на всяко едно наименование. Освен това, производителите не винаги дават пълна информация по въпроса, какво се крие зад обозначенията на техните модели.
   Все-пак, при повече търпение и доста ровене из официални (и не толкова официални :) ) страници, човек може и да успее в крайна сметка да нареди пъзела. В отделна публикация, ясно и подробно, ще представим тази полезна информация за различните марки телевизионни апарати, като я допълваме с течение на времето.
   Ето го и обещаният списък с различните маркировки на телевизорите-ТУК.

   Всички публикувани до момента статии можете да видите в СЪДЪРЖАНИЕТО.