9 януари 2012 г.

Samsung PS51D550 review

автор: М. Чучуков




Ревю на 3D плазмен телевизор
Samsung PS51D550


Samsung PS51D550


   В днешното ревю ще разгледаме 51-инчовия 3D плазмен телевизор Samsung PS51D550. Освен него, в тази серия фигурира и моделът PS59D550, който е с 59- инчов екран и съответно - по-скъп, но с идентични технически параметри и качества. Плазмените телевизори от серията D550 на Samsung са представители на средния клас - с по-малко екстри, но и на по-ниска цена (като същевременно предлагат възможността да се насладите и на 3D картина с прилично качество)...

   В предишната статия стана дума за бъдещите планове на Samsung, свързани с производството на ново поколение телевизори, базирани на
OLED технологията. Днес се връщаме в настоящето за да представим интересен (и евтин) плазмен телевизор - Samsung D550. По принцип, на пазара доминират моделите на Panasonic (един от най-популярните е представеният преди време Panasonic TX-P42G20E). Но ни радва фактът, че и други фирми предлагат на пазара плазмени телевизори - наличието на конкуренция в този сектор е залог за по-високо качество и по-ниски цени (е, поне така се надяваме).

   Да започнем ревюто с преглед на основните технически характеристики на Samsung PS51D550:

Диагонал на екрана: 51 инча (~129,5 см)
Резолюция: 1920x1080
Време за реакция: -
Яркост: -
Контраст: -
Ъгъл на видимост (H/V): без ограничения
Стъпка на пиксела: -
Технология: плазма
3D: Да
Монтаж на стена: Да
Завъртане на стойката: Да
Вградени високоговорители: Да 
Размери (ВxШxД): 78,7 см x 119,6 см x 5,7 см (без стойка)
Тегло: 21,8 кг 
Входове: Audio in/out, S-video, Composite, Component, HDMI (x4, вкл. 1xHDMI 1.4)
Изходи:  Audio (x1), S/PDIF
Тунер:
• Analogue: Да
• DVB-T: Да
• DVB-T (MPEG4): Да
• DVB-C: Да
• DVB-C (MPEG4): Да
• DVB-S: Не
• DVB-S (MPEG4): Не

   Както вече споменахме, а и както се вижда от маркировката, в тази серия са включени LCD телевизори от среден клас, така че можем да очакваме добро качество на приемлива цена. За повече подробности можете да погледнете публикацията "Маркировка на телевизорите", раздела посветен на моделите на Samsung. А сега да продължим с ревюто на PS51D550.

   Дизайн.
   Разбира се, прави впечатление нетрадиционния размер на екрана при този плазмен телевизор на Samsung - 51 инча. Този маркетингов ход често се използва от производителите... на шампоани и паста за зъби. Купувате 100 мл. и получавате гратис още 25 :). Ловко. Но шегата настрана - няма нищо лошо в това да получим още някой сантиметър към екрана, без това да увеличава размерите на самия корпус. Новият дизайнерски подход на Samsung носи показателното име Plasma +1. Вместо стандартните диагонали от 50 и 58 инча, новите телевизори на именитата марка са съответно 51 и 59 инча. Това наистина не увеличава общия размер на телевизора, тъй като рамката вече е по-тънка в сравнение с предишните модели плазмени телевизори, предлагани от Samsung. Е, не очаквайте габарити като при страдащите от анорексия LED телевизори - плазмената технология не позволява чак такова изтъняване на корпуса (тънкият профил впрочем има и своите минуси - не остава място за нормални високоговорители).
   Добрата новина - въпреки че PS51D550 е модел от по-нисък клас, екранът не е с намалена разделителна способност, а е т. нар. Full HD - 1920x1080.
   Рамката около екрана, както вече споменахме, е тънка, черна, с гланцов финиш. Стойката е правоъгълна, достатъчно стабилна.
   Накратко - стандартен дизайн, характерен за голяма част от съвременните телевизори - нищо, което да впечатлява с особена оригиналност, но, за щастие - и нищо, което да дразни погледа. 
  
   Конектори.
   Конекторите при PS51D550 са разположени на гърба на телевизора, но за съжаление, при този модел на Samsung дизайнерите не са се вълнували особено за удобството на потребителя. По-голямата част от конекторите сочат перпендикулярно, което в съчетание със сравнително късия захранващ кабел затруднява монтажа на телевизора на стена. Поне два HDMI и USB входа са разположени странично, сърдечно благодарим, както се казва.
   Общо взето, наборът входни интерфейси, с които е снабден Samsung PS51D550, е стандартен - HDMI, USB, Composite/Component, SCART и дори LAN (за връзка само в домашната мрежа).

Samsung PS51D55 - конектори

   Повече за видовете конектори, както и други разяснения, които могат да ви бъдат от полза, можете да прочетете в публикацията
"Как да изберем телевизор". Сега да продължим нататък с нашето ревю на Samsung PS51D550.


   Меню.
   Менюто при PS51D550 е добре организирано, навигацията е бърза и лесна - приложена е новата концепция Neo User Interface. Разполагате с всички базови контроли - яркост, контраст, острота на изображение, цветова температура, баланс на бялото, оттенък на кожата. 


   Консумация на електроенергия.
   Samsung PS51D550 е плазмен телевизор, което естествено определя и сравнително високото енергопотребление (за останалите предимства и недостатъци на плазмените телевизори можете да прочетете в публикацията "Плазма или LCD?"). С фабричните настройки PS51D550 изразходва 175 W в конвенционален режим и 300 W при 3D. След като го калибрирате потреблението в 3D режим ще намалее поне с 40 W, но в стандартен режим може и да се увеличи с 15 - 20 W.   


   Качество на картината.
   Samsung PS51D550 поддържа възпроизвеждането на двуизмерна и 3D картина във Full HD резолюция. Плазменият панел е изработен с прилагане на фирмената технология Clear Image Panel, която повишава яркостта на изображението и намалява неговото размазване при отразяване на бързите сцени. За съжаление в този модел на Samsung не е интегриран т. нар. Real Black Filter, тъй като това е плазмен телевизор от по-нисък клас.
   Благодарение на хибридния тунер телевизорът приема цифрови канали по стандарт DVB-T/C/, което е необходимо условие - настъпи 2012 година, а както вече сте информирани, до края на годината ще настъпи... Какво? А, за края на света не е сигурно, но сме обещали на ЕС да настъпи цифровата телевизия в България. Така че ще се сбогуваме с аналоговия ТВ сигнал и ще се дигитализираме. Силно.
   Но, да видим, дали плазменият телевизор Samsung PS51D550 се справя добре с възпроизвеждането на 2D и 3D изображение...
   От фабричните настройки има какво да се желае - при първото включване на телевизионния апарат картината няма да ви впечатли с особена прецизност. Светлите цветове са твърде ярки, цветността е завишена, но това е поправимо. Нивото на черното обаче не е толкова добро, както при плазмените телевизори от висок клас. Разбира се, ще се наложи да се заемете с калибрирането на телевизора.
   Качеството на картината при телевизионните предавания до голяма степен зависи от качеството на самия телевизионен сигнал, така че тук еднозначни изводи не могат да се направят. Но сме виждали модели, които се представят и по-добре от Samsung PS51D550.
   При включване на DVD или Blu-Ray плеър телевизорът се представя много добре. Градацията на сивите полутонове е плавна, благодарение на 18-битовата система за обработка на картината. Цветопредаването отговаря на високите стандарти, характерни за плазмената технология, без нарушаване на общия и локалния баланс на тоновете. Все пак, липсата на филтъра за черен цвят и филтъра против отблясъци, с които са снабдени плазмените телевизори на Samsung от по-висок клас, си казва думата. Въпреки това качеството на изображение е много добро, с висок контраст и достатъчно точно цветопредаване.  
   Samsung PS51D550 е 3D телевизор, базиран на активната технология (повече по този въпрос можете да прочетете в статията
"3D телевизори - видове"). За да се насладите на пълноценна 3D картина са необходими съответно активни 3D очила. При новите модели, като PS51D550, се използва Bluetooth сигнал за връзка, който осигурява значително по-качествена 3D картина в сравнение с използвания досега инфрачервен сигнал.
   Плазменият телевизор на Samsung в комбинация с качествени очила като SSG-3700 ще ви впечатли с реалистична триизмерна картина, без размазване и раздвояване на образа. Абсолютно никакви забележки. Реално се поддържа Full HD резолюция (а има много High End модели, които не могат да се похвалят с подобно постижение), налице е и 2D-3D преобразовател, който работи достатъчно коректно.   


   Ъгли на видимост.
   Ъглите на видимост при Samsung PS51D550 са без ограничение, което е естествено за един модерен плазмен телевизор. С други думи, за разлика от
повечето LCD телевизори, тук не се забелязва влошаване на контраста или промяна на цветовете, когато гледаме екрана под голям ъгъл. 


   Звук.
   По-големите габарити, характерни за плазмените телевизори, при PS51D550 имат и своята положителна страна. За разлика от ултра-тънките LCD телевизори, в случая инженерите на Samsung разполагат с повече място, което позволява използването на по-качествени високоговорители. Басовете са сравнително слаби, няма как, но средните тонове се чуват ясно и силно. Качеството на звука е достатъчно добро и по-непретенциозните
потребители спокойно могат да гледат и филми, без да се налага закупуването на отделна озвучителна система.


   Функционалност.
   Anynet технологията дава възможност да се управляват всички устройства поддържащи HDMICEC с едно дистанционно.


Samsung PS51D550 - пулт
за дистанционно управление

   Функцията AllShare позволява прехвърляне към телевизора на музика, фотографии и видеозаписи от компютър или мобилно устройство. Моделите Samsung D550 са снабдени с вграден плеър, който поддържа най-популярните мултимедийни формати. Четирите HDMI порта позволяват едновременното свързване към телевизора на няколко външни устройства, например лаптоп, видеокамера, Blu-ray плеър и игрова конзола.  

   Предимства и недостатъци на Samsung PS51D550.
   Предимства: Добро качество на картината с Full HD в 2D и 3D режим, един инч в повече към екрана без увеличаване на ширината на корпуса на телевизора, прилични функционални възможности.
   Недостатъци: липса на покритие на екрана против отблясъци, има какво да се желае от нивото на черното, липсва Smart TV.

   Заключение.
   Очевидно е вярно твърдението, че технологиите, които по-рано са били запазени за най-скъпите модели, на следващата година се появяват и при телевизори от по-нисък клас. Прекрасен пример в това отношение е Samsung PS51D550. Приятна изненада е високото качество на картината - без забележимо размазване при бързите сцени и раздвояване на образа в 3D режим. Звукът също е на прилично ниво.
   Накратко, телевизорите на Samsung от серията D550 (моделите PS51D550 и PS59D550) са едни от най-добрите плазмени телевизори от среден клас, с отлично съотношение цена/качество.   

   Марин Чучуков

    Още статии, които могат да ви заинтересуват, ще откриете в СЪДЪРЖАНИЕТОили използвайте указателя в дясната част на сайта - в него са представени всички основни теми, свързани с телевизорите.

1 коментара:

Анонимен

Тоя Samsung не изглежда зле (особено с тази красива мома), обаче се чудя, защо продължават да се мъчат да лансират плазми на пазара... Вероятно все още не са си пренастроили производството и натискат да изкарат още някой долар като за последно.