29 април 2015 г.

Какво е OLED телевизор

автор: Марин Чучуков

OLED телевизори

кратко описание, предимства и недостатъци, цена


OLED TV LG
OLED телевизор


   Поредната ни публикация е посветена на OLED телевизорите. Какво представлява OLED технологията? Заслужава ли си да купим това ново техническо чудо сега, или е по-добре да не бързаме с покупката? Какви са предимствата и недостатъците на един OLED телевизор и наистина ли тази технология е по-добра от всичко, познато досега? На тези въпроси ще се постараем да дадем отговор в днешната статия. Надявам се, че информацията ще ви бъде от полза при избора на вашия нов телевизионен апарат...

   При желание можете да погледнете и страницата със съдържанието - възможно е да намерите и други интересни за вас материали. А сега да преминем към същността на въпроса.

   Какво е OLED телевизор?
   На пръв поглед тези дисплеи не се отличават от своите събратя, базирани на известната ни вече LCD/LED технология. Сходни са по външен вид, прави впечатление и приликата в наименованията. Разлика обаче има. И (поне в този случай) не говорим за поредното маркетингово извращение, като например новата порода "LED телевизор, много по-добър от старите LCD-та", изнамерена в рекламните отдели на големите корпорации. Абревиатурата OLED (от англ. Organic Light-Emitting Diode) се използва за обозначаване на технология, която е позната на широката публика сравнително отскоро. В действителност първите опити се провеждат още в средата на миналия век. Впрочем, нека да не навлизаме в темата толкова надълбоко. Тъй като статиите в този блог са предназначени за обикновените потребители, а не за специалисти, ще си спестим твърде сложното техническо описание и неразгадаемите за повечето нормални хора схеми. Хей, не искам да кажа, че ако сте телевизионен техник (или, например - ядрен физик), сте ненормален. Надявам се, че няма да бъда разбран погрешно... Накратко, както подсказва и наименованието, OLED дисплеят е изграден от органични светодиоди. Не, разбира се, че не се използва жива тъкан. Става дума за съединения, в чиито състав влиза елементът въглерод. Явно първите "истински" европейски химици донякъде са били повлияни от писанията на средновековните алхимици, та се е стигнало до известна неразбория в класификацията на химичните съединения. Да, да - приключвам. Наистина, не сме на урок по химия или история.
   Въпросните високотехнологични изделия (органичните светодиоди) по своята същност са полупроводници, поставени между катод и анод. Състоят се от слоеве полимери, притежаващи свойството да излъчват светлина, когато през тях премине електрически ток. Това е и съществената разлика между OLED и LCD дисплеите, при които е необходимо да се използва допълнително подсветка, която осветява течнокристалната матрица. Пикселите (малките цветни "точици", от които се състои изображението на екрана) при OLED телевизорите са самосветещи - излъчват червена, зелена, синя и евентуално - бяла светлина. По този признак OLED дисплеите наподобяват принципа на действие на плазмените телевизори (с тях, за съжаление, вече си взехме последно сбогом). Какво имам предвид? Ами - плазмени телевизори вече не се произвеждат, уви. За почитателите на тази технология остава възможността да си закупят от последните непродадени бройки, случайно забравени в някой склад, или да търсят запазен плазмен телевизор на старо. На мен самия ми стана интересно и докато пишех статията, проверих в интернет - оказа се, че все още се продават. Та, ако сте наясно с предимствата и недостатъците на плазмената технология - сега е моментът за изгодна покупка на такъв телевизор.


   

   Предимства и недостатъци на OLED телевизорите

   Теоретично, с оглед на характерните особености на органичните светодиоди и след като отпада нуждата от допълнителна подсветка, производителите имат възможност да ни предложат още по-тънки и леки телевизионни апарати. На практика обаче те не могат да се възползват в максимална степен от предимствата на тази технология, тъй като електрониката и високоговорителите все пак заемат някакво място. Другите предимства (поне според рекламата) са, че в сравнение с апаратите, базирани на LCD/LED технологията, OLED телевизорите са с по-висока яркост и съответно - по-добър контраст, с по-добро цветопредаване и по-истинско, наситено черно. Нямат ограничения в ъглите на видимост (недостатък, за който са критикувани много от моделите с течни кристали, дори и тези с IPS матрици). По-бързи са, отразяват мигновено подадения ТВ или друг видеосигнал - от компютъра или от игрова конзола. OLED телевизорите могат да работят в значително по-широк температурен диапазон - от −40 до +70 °C. Това е интересно, разбира се, но за нас, които живеем в умерения климатичен пояс, не е от особено значение. Да, за малко щяхме да забравим - поради спецификата на използваните материали, вече с лекота се изработват и телевизори с извит, или огънат, ако ви харесва повече, екран (Curved TV). А имаме и уверенията на специалистите, че след като започне масовото им производство, моделите с органични светодиоди ще бъдат по-евтини от сегашните LCD-та.
   Звучи прекрасно. Истински фестивал на чудесата. Изглежда това е най-добрият телевизор, изобретяван до момента. Между другото, точно такъв модел (с органични светодиоди) е определен за победител в категорията "HIGH-END TV 2014 – 2015" (справка - класацията на EISA за най-добър телевизор 2014-2015 година). Защо тогава след първоначалната рекламна шумотевица големи компании като Sony, Samsung, Panasonic и др. позагубиха значителна част от ентусиазма си? Май сега единственият труженик, останал на OLED нивата, е LG. Да, "и сам войнът е войн", но защо стана така? Основният проблем, за който писахме още през 2011 година в статията за демонстрационния OLED телевизор на Samsung (ако желаете - прегледайте я набързо и нея), уж вече е решен. Инженерите са се преборили с "тежкото заболяване" на синия OLED елемент и значително са удължили неговия жизнен цикъл. Дотук - добре. Къде е препънката тогава? Препънката е в това, че трябва да се направят значителни инвестиции за преоборудване на наличните мощности и/или построяване на нови заводи. При това, въпреки напредъка, все още при производството на новите телевизори се получава приличен процент брак. А никой не обича да си хвърля парите на вятъра, включително и богати компании като споменатите Sharp, Sony, Panasonic, Philips, Samsung и т. н.
   Нещо повече - ловките корейци от LG Electronics неслучайно в горда самота сглобяват своите OLED телевизори. Работата е там, че LG изглежда "са му намерили цаката". Доколкото съм запознат, вместо да се мъчат с производството на "сини", "зелени" и "червени" органични светодиоди, пък после да се тормозят с уеднаквяването на интензивността и продължителността на тяхното светене, те изработват само "бели" OLED. Пред тях се поставя цветен RGB филтър и - готово! При това единият (четвърти) субпиксел остава без цветен филтър и излъчва чиста бяла светлина, която компенсира не толкова ефективния лъч синя светлина. Технологията е наречена White OLED (WOLED) или White Red Green Blue OLED (WRGB OLED). За по-голяма нагледност начертах набързо в CorelDRAW една опростена схема:


White OLED LG
White OLED - схема

   Очевидно моята схема страда от гигантизъм, но пък всичко се вижда добре. И още нещо. Чистосърдечно си признавам - не съм имал възможността да разглобя лично такъв телевизор, затова не е изключено да съм допуснал някаква неточност в описанието или схемата. В случай, че някой от вас, уважаеми читатели, има допълнителна или по-точна информация по въпроса - моля да я сподели. За целта можете да използвате коментарите след статията. Но, да продължим нататък. И кое е ловкото в цялата тази работа? Да, идеята заслужава адмирации - просто и ефективно решение (само някой трябваше да се сети, нали?). Ловкостта на LG се състои в това, че те светкавично са патентовали технологията. В много сайтове можете да попаднете на нейно описание под наименованието LG OLED. По този начин, освен монополист в производството на IPS матрици за LCD/LED телевизорите и мониторите (както свои, така и на останалите производители), LG окупират лидерските позиции и в производството на OLED телевизори. О, да - наистина "Life's Good" (това е слогана на компанията, на който вероятно сте обърнали внимание).
   То се знае, тази нова надежда на LG набързо е попарена. Империята отвръща на удара. Така де, останалите производители отвръщат на удара. Понастоящем, като някакъв потеглящ локомотив, бавно набира скорост рекламната кампания на подобрените Ultra HD телевизори. С какво са подобрени? Как с какво - с нанокристали, разбира се. Квантови технологии - в тях е бъдещето. Тук конкурентите на LG уцелват квантовата точка, така да се каже. Неочаквано 4K UHD телевизорите отбелязаха прилични нива на продажбите, при това още през 2013 година (ако не се лъжа) Sharp представиха модел и с 8K UHD екран. Може би още не сте чули за новите QD телевизори, но, обзалагам се - ще чуете. А повече подробности за технологията, нейната реализация, предимства и недостатъци, можете да научите още сега от статията Quantum Dot телевизор.
   Разбира се - LG не са вчерашни, и, както може би се досетихте, те също имат разработки в тази област. Вероятно на "невидимата заплаха" останалите корпорации ще отговорят с епизода "клонираните атакуват" и ще "изобретят" нещо подобно на патентованите White OLED - под друго име и с малки разлики. Малки, но - от сърце. А това ще им позволи да се включат в борбата за любовта портфейлите на потребителите, без при това да нарушават патентни, търговски и други права на конкурента. На този етап обаче изглежда, че енергията им ще бъде насочена предимно към популяризирането на UHD Quantum Dot телевизорите. Поживём - увидим, както казват китайците (и те учат руски, вие какво си мислехте). И, естествено, като "увидят" кое е най-изгодно в момента - бодро ще се захванат с неговото производство в промишлени количества. Важното е да бъде нещо търсено и да осигурява добри печалби. Че то кой ли се съмнява в тяхната предприемчивост. Да... Как ще ги стигнем американците китайците.
   Колкото до днешния ни пациент - потенциал в OLED технологията очевидно има. Ала има и проблеми за разрешаване. И то не само от маркетингова и производствена (мощности, рентабилност и т. н.) гледна точка. Така например, някои експерти изказват опасения, че и при тази технология, подобно на плазмената, не е изключено да се стигне до така нареченото "прогаряне" на екрана (въпреки че при плазмите този проблем до голяма степен беше отстранен). Независимо от споменатата по-горе уж успешна оперативна намеса, продължителността на живот на "сините" органични диоди все още не е достатъчна. Белите OLED колко точно карат също не е ясно. Из разни специализирани форуми попадам на доста мрачни прогнози - според колеги сегашните модели телевизори с органични диоди могат да поработят преди да "предадат Богу дух" не повече от 2-3 години. Е, вярно е, че съвременната техника умишлено се прави тип "еднодневка" - дори и изделията, които се водят от по-висок клас. Но да дадеш няколко хиляди за домашен любимец с толкова хилаво здраве... Да, като стана дума - в действителност цените вече са поносими. Доскоро OLED-ите наистина струваха поне по 9 000-10 000 щатски долара. Към момента на написване на статията цените са 2,5-3 пъти по-ниски. В България можете да си купите 55 инчов OLED телевизор за около 5 000 лева (в случай на остра форма на промоция - и по-евтино). Има LCD/LED модели, които са значително по-скъпи.
   При все това, с оглед на изложената тук информация, лично аз не бих могъл да ви препоръчам OLED като най-доброто на пазара. Поне не и към днешна дата. Е, всяка нова технология има своите специфични предимства и недостатъци, своите "детски болести". Не бива да бъдем твърде закостенели. Не е нужно веднага да се окичваме с чесън, щом видим нещо ново и непознато до този момент на пазара за телевизори. Моят съвет е - след като вече знаете какво е OLED телевизор, спокойно да сравните предимствата и недостатъците на тази технология с познатите LCD/LED и новите Quantum Dot модели. А да не забравяме, че все още имаме шанс да вземем на добра цена и плазмен телевизор. След това е желателно да потърсите подробно ревю на интересуващия ви модел. И на края - внимателно прегледайте обявите в търговските сайтове за да узнаете актуалните цени. Така подготвени, преди покупката правите последната стъпка - по възможност трябва да видите телевизора със собствените си очи. Ако ви хареса - купувайте. От някой магазин или чрез поръчка в интернет - решете сами. Не забравяйте само - въпреки че обикновено излиза по-евтино, хубаво е сайта от който поръчвате да бъде на доказала се и коректна фирма. В противен случай, ако имате някакви съмнения - по-добре е да платите малко повече, но да не поемате излишни рискове. Колкото до това, каква марка да бъде... Дали ще е Sony, Philips, Samsung, LG или Sharp - няма значение. Вземете Panasonic. Хей, вие какво си помислихте? Шегувам се, разбира се. Марката наистина не винаги е определяща - всеки производител на телевизори има и добри и не толкова добри модели. Избирайте разумно. Аз от моя страна ви пожелавам успех в избора, независимо от това, дали ще предпочетете OLED телевизорите, или ТВ-апарат, базиран на някоя от другите технологии. Приятно пазаруване!