5 май 2015 г.

Smart TV

автор: Марин Чучуков

Какво е Smart телевизор

 

Smart TV
Smart телевизор

 

   Какво представляват Smart телевизорите? Какви са техните предимства пред конвенционалните модели? Заслужава ли си покупката на Smart телевизор, или не?
На тези въпроси ще потърсим отговори в днешната ни статия...

   Преди време прочетох някъде остроумната мисъл, че Smart TV всъщност е телевизионен апарат, който се надява един ден да се превърне в компютър. Въпреки прокрадващата се нотка на сарказъм, подобно заключение до голяма степен отразява реалното положение на нещата, поне що се отнася до актуалните в момента модели телевизори. В случай, че вече притежавате Smart устройство и сте добре запознати с неговите възможности и предназначение - чувствайте се свободни да изберете за четене някоя от другите наши статии, посветени на телевизионната техника. Пълен списък на публикуваните до момента материали можете да откриете в съдържанието на блога. Ако пък досега не сте се сблъсквали с този термин, а ви предстои покупката на телевизор - възможно е в следващите редове да намерите полезна за вас информация. Вероятно вече се досетихте, Smart моделите са по същество хибрид между обикновен телевизор и компютър. Буквално преведено от английски език "smart" означава "интелигентен", "умен". Да, звучи донякъде претенциозно и намирисва на класическа маркетингова бомба - гръм и трясък, гъсти кълба дим и накрая - нищо особено. Даже някак си е нелепо. Умна прахосмукачка, умен миксер... ама, моля ви се, стига! Маймуни с трици ще ловите... Но дали наистина е така? Какво в крайна сметка означава това "Smart телевизор"?
   В действителност не всички производители използват този термин. Наред с наименованието Smart TV можете да срещнете и термините Connected TV и Internet TV. Аха, ясно - Smart е телевизор, който ни осигурява връзка с Интернет. Да, вярно е, но не е само това. Умните телевизори имат достъп до световната мрежа и поддържат редица интернет услуги. Връзката може да се осъществи чрез LAN порт (с кабел) или безжично - благодарение на Wi-Fi рутер. Имайте предвид, че безжичната връзка, макар и по-удобна на пръв поглед, в крайна сметка ще ви създаде повече главоболия. Наистина, няма да се препъвате в разните му кабели (или дълго и мъчително да се опитвате да ги замаскирате), но за сметка на това ще се наложи да се преборите с повече настройки, а и самата връзка може често да си взема "обедна почивка" или да оставя бележка "ще се върна след 15 минути". На практика всеки производител е снабдил своите Smart модели телевизори с няколко от т. нар. виджети (малки независими програмни модули), осигуряващи достъп до YouTube, Skype, Facebook, Twitter, прогноза за времето и др. Предвиден е, разбира се, и собствен вграден браузър, на теория позволяващ свободното сърфиране в интернет-пространството. Някои от по-високия клас модели разполагат с вградена web-камера, улесняваща пълноценното общуване през Skype (при други телевизори има опция за свързването на такава камера, но тя трябва да бъде закупена отделно). През USB порта можете да свържете своя Smart телевизор с външен хард диск или флашка - за да разглеждате снимки, да слушате музика, да гледате филми и музикални клипове. С помощта на HDMI кабел можете да включите игрова конзола, или да осигурите надеждна връзка със своя компютър, таблет или лаптоп. Популярните напоследък смартфони също могат да се "намерят" със своя умен събрат - Smart телевизора. А всички цифрови устройства (наред с телевизора), поддържащи безжичния протокол DNLA, могат да бъдат обединени в единна домашна мрежа, като при това няма да ви бъдат нужни никакви кабели. По принцип, ако имате такова желание, можете дори да управлявате своя Smart телевизор не с "родното" му дистанционно, а с помощта на таблет или смартфон, базирани на платформата Android или  iOS. Още преди 2-3 години бяха пуснати в продажба и телевизори, които разпознават лица, жестове и гласови команди. Е, макар че говорим за топовите серии, мисля ще се съгласите - тези телевизори наистина имат правото да се наричат умни. Накратко, в Smart телевизора са интегрирани директният достъп до Интернет и редица цифрови интерактивни услуги и приложения. Благодарение на това той е с разширена функционалност в сравнение с конвенционалните модели, а възможността за управление с гласови команди и жестове наистина впечатлява. Освен това, Smart телевизорите от по-високите серии, наред с високото качество, притежават и изключително атрактивен дизайн, а цените вече са напълно поносими. Впрочем, в това можете и сами

да се убедите.
   Може би не е излишно да споменем и различните наименования на функцията Smart TV при отделните производители (за да не се чудите, например, как така Sony нямат умни телевизори). Въпросната платформа при Sony (компания, която открай време се слави със своята склонност към "блестяща изолация") се нарича Sony Entertainment Network (SEN). При моделите на Toshiba телевизорите с достъп до Интернет обикновено имат обозначение Toshiba Cloud TV. Според повечето източници терминът Smart телевизор е изобретен от Samsung, затова не е изненадващо и названието Samsung Smart Hub. Компанията предлага може би най-големия брой достъпни приложения. Интересна особеност тук е и т. нар. Evolution Kit. Това е отделен блок (с достатъчно малки размери), който се прикрепва към задния панел. При радикално обновяване и усъвършенстване на Smart-платформата потребителите получават достъп до новите функции без да им се налага да купуват нов телевизор. За целта могат просто да поставят въпросния Evolution Kit. Според рекламата така модернизираният телевизионен апарат се сдобива с редица подобрения, старият телевизор става като нов. Отделен е въпросът - колко струва този Evolution Kit (550 - 600 лв. към момента на написване на статията) и какви са реалните му достойнства. Впрочем, дали си заслужава покупката на тази приставка - не е предмет на тази публикация. Възможно е да разгледаме по-подробно предимствата и недостатъците на изобретението на Samsung в някоя от следващите статии. Сега да продължим нататък. При Panasonic имаме съответно Panasonic Smart Viera, а при LG - LG Smart TV. Между другото, корейската компания направи сериозен пробив с анонсирането на патентованата операционна система WebOS, интегрирана за първи път в моделите от 2014 година. Да, LG обичат да патентоват разни неща. Така те не пропуснаха да си "заплюят" най-рентабилната за момента технология за производство на OLED телевизори. Ами, ловки са - спор няма. Ако ви е интересно - повече подробности можете да научите от статията "Какво е OLED телевизор".
   О, я почакайте малко - според написаното дотук изглежда, че Smart телевизорите са нещо страхотно. Защо тогава в началото на статията споменахме, че умният телевизор се надява един ден да се превърне в компютър? Е, както обикновено, не всичко е толкова прекрасно, колкото е мис Венецуела... За съжаление, въпреки постоянния напредък на технологиите и усъвършенстването на телевизорите, те все още не могат да ни осигурят същата свобода и гъвкавост, която ни предоставят дори и по-скромните компютърни конфигурации. Някои от вградените в телевизора услуги и приложения не могат да бъдат използвани на територията на България. Ако поразгледате специализираните форуми, ще видите също така, че много от българските потребители са силно разочаровани заради невъзможността да гледат клипове в популярния сайт за видеосподеляне VBOX7. Ами няма как да стане. Вграденият браузър често се оказва "куц кон". Не стига, че не поддържа Flash, а при това е и един бъгав, та недъгав. Зарежда ли, зарежда - все не може да зареди проклетата страница. Айде - OFF... А пък ако решите да набирате малко по-дълъг текст? Сложно. Използването на виртуалната клавиатура няма да ви вдъхнови особено. Наистина, не можем да отречем - има хитри решения, като например двустранният пулт за дистанционно управление на Philips.


Smart TV remote
Двустранен пулт за дистанционно управление

Предполагам, ще се съгласите с мен - нужна е известна сръчност за да набирате текст посредством тези малки бутончета. Има, разбира се, и компактни безжични ТВ-клавиатури (но е под въпрос, дали закупената от вас е съвместима с вашия модел телевизор). Чудесният вграден медия плейър (дявол го взел) не ще да чете субтитри. То ако филмът е на английски - пак добре. Ама как да гледаме любимия си корейски или шведски сериал? А, намерихме си филм с два аудиопотока. Вторият е с дублаж на български. Уви, вторият си остава втори и сърдитият медия плейър по никакъв начин не ще да го пусне на челна позиция...  Общо взето, при покупката на Smart телевизор ще трябва да зададете на консултант-продавача доста въпроси, започващи с "А дали телевизорът може...". А пък дали ще получите компетентни отговори на интересуващите ви въпроси е, както се казва, друга бира... Не стига това, ами не толкова отдавна гръмна и грозният "шпионски" скандал. Оказва се, че нашият домашен любимец (телевизорът) прилежно снася информация - кои ТВ-канали предпочитаме, какво сме си записали от телевизора на флашката или външния хард и т. н. Когато деактивираме тази функция, тя всъщност си остава активна (но важното е, че ние спим спокойно). Брей, вярно са много умни машинки тези Smart телевизори. Лошото е, че интелекта си проявяват не там, където на нас ни трябва. И понеже е Smart, телевизорът е по-скъп от "обикновените" си събратя с 5-10%. Тъй като тази екстра е налична и при моделите от по-ниските серии - принудени сме да си платим за този "подарък", включен в цената, независимо от това, дали ни трябва, или - не.
   В крайна сметка - заслужава ли си покупката на Smart телевизор, или не? Всеки трябва да реши сам за себе си. Много потребители смятат, че е по-удобно да използват компютъра за връзка с Интернет. В повечето случаи и филмите, които те гледат у дома, преминават към ТВ-то от компютъра, много рядко използват вградения в телевизора плейър. Не по-малко са обаче и потребителите, които са напълно доволни от своя Smart телевизор и ежедневно използват неговите възможности и предоставените от производителя приложения и услуги. Разберете - независимо от личните предпочитания и убеждения, фактически говорим за допълнителна екстра. На някого е (много) нужна, на друг - не. Тя обаче по никакъв начин не оказва  влияние върху основните характеристики на телевизионния апарат. Възможността за връзка с Интернет, уви, няма да подобри картината, а когато се скарате на телевизора и започнете да ръкомахате пред екрана, той може да разпознае гласа ви и да реагира на жестовете ви, но няма да се изплаши дотолкова, че изведнъж да пусне звук, по-добър от озвучаването в киносалон. Все пак, понеже не ми се иска да приключваме на песимистична вълна, ще подчертая, че изброените проблеми не са в "задължителния пакет" на абсолютно всеки Smart телевизор. Има и по-удачни модели, при които споменатите недостатъци са отстранени. Вие обаче си имайте едно наум. Разпитайте в магазина подробно за всяка една от smart-функциите, които представляват интерес за вас. В случай, че предпочитате да пазарувате онлайн (наистина е по-удобно, а често - и по-евтино) - разгледайте внимателно сайта и потърсете форма за контакт (телефон, мейл и т. н.), за да уточните предварително всички подробности. По този начин със сигурност ще си спестите неприятните изненади.
   И така, вече знаете какво представляват Smart телевизорите. Надявам се, че информацията, която получихте от тази статия, ще ви бъде от полза при покупката на вашия нов телевизор. Сега остава само да изберете най-подходящия за вас модел. Успех!

3 коментара:

Анонимен

г-н Чучуков, искам да Ви благодаря за изчерпатената информация, която сте дал, наистина ми помогна много. И след като прочетох повече неща, кое разбрал, кое недоразбрал :) се спрях на един ето такъв " умен телевизор " за какъвто сте писал в тази тема. За да, не става феномена скрита реклама ще напиша модела на телевизора, а всеки сам може да си го намери в гугъл, без да сме тенденциозни към различните търговски представители, става дума за - SAMSUNG UE-32H6400 3D LED - на цена от 980 лв.
Намерих един много готин сайт в който са показани реалните Hz на опресняване на картината и в този случай 400hz (CMR) на Samsung са 120 реални Hz.
Мисля, че телевизорът си заслужава, но ще съм благодарен и на професионално мнение.

TELEVIZOR reviews

Здравей,

SAMSUNG UE-32H6400 наистина е добър избор. Това е един от успешните модели за 2014 година. Точно от тази серия (ако не се лъжа) започват моделите с по-висока честота на опресняване. За телевизорите, внасяни в България, тя в случая е 100 Hz (предполагам, че въпросните 120 Hz си видял в някой англоезичен сайт).

Много добро качество на картината, имайки предвид, че това е телевизор от средния/масов клас. Възможност за гледане в 3D режим (то затова е и по-високата честота на опресняване - моделът е с активно 3D). Ако не греша, 3D очила обаче не са включени в комплекта. Жалко, наистина.

Samsung имат много добра SMART платформа, така че не би трябвало да има проблеми. Все пак - преди покупката е добре да изясниш, дали телевизорът има възможност да прави това, което очакваш от него. Т. е. - ако те интересуват някакви определени сайтове (например с музикални клипове) - по възможност предварително провери дали ТВ-то отразява съдържанието коректно. Запиши на флашка филм със субтитри (.srt и .sub разширение) и виж дали излизат на екрана (важно е ако смяташ да използваш вградения плейър).

Както си написал - телевизорът наистина си заслужава. Провери обаче дали няма да го намериш някъде и на по-ниска цена. Вече се появиха моделите от 2015 година, така че на тези от 2014 би трябвало да им намалят цените още малко.

Успех при покупката!

Марин

Анонимен

Да си дам и аз мойте 5ст. Не знам дали вапросния телевизор ти трябва само заради smart опциите но ако искаш да гледаш нормално 3D ти трябва по голям телевизор иначе трябва да гледаш тоя 32 инчов телевизор от 50 сантиметъра до 1 метър.