18 септември 2011 г.

LG Cinema 3D 47LW6500 review

автор: М. Чучуков




Ревю на 3D LCD телевизор
LG Cinema 3D 47LW6500


LG Cinema 3D 47LW6500


   LG Cinema 3D 47LW6500 е LCD 3D телевизор с Edge LED подсветка. Телевизорите на LG от серията Cinema 3D представляват интерес най-вече заради иновативната пасивна 3D технология, разработена от именитата южнокорейска фирма.
   Със своите телевизори Cinema 3D компанията силно разтревожи конкурентите и допълнително обърка потребителите. Този ход на LG, с който южнокорейците на практика поставиха всичките си яйца в една кошница (отказвайки се от производството на телевизори, базирани на активната 3D технология) може обаче да има и положителен ефект...
   От една страна - вече се забелязва сплотяване на компаниите, заложили на активната 3D технология. Има голяма вероятност това най-после да доведе до въвеждането на единен унифициран стандарт, което ще е от полза за потребителите. В момента повечето производители на 3D телевизори произвеждат и 3D очила, които обаче са съвместими единствено с телевизионните апарати от конкретната марка. От друга страна, с пускането на телевизорите, базирани на технологията Cinema 3D, LG ни дава възможност за избор. Пасивната 3D технология има редица предимства пред активната (както впрочем и някои недостатъци).
   В днешното ревю ще разгледаме модела LG Cinema 3D 47LW6500. Той е с диагонал на екрана 47 инча. Освен него в серията LW6500 за Европа влизат и моделите 42LW6500 и 55LW6500. Те се отличават по размера на екрана и съответно - по цената. Но независимо от това, кой от тези LCD телевизори ще предпочетете - 42LW6500, 47LW6500 или 55LW6500, основните им технически характеристики са на практика идентични.
   Технологията Cinema 3D на LG изглежда наистина обещаващо - предимствата пред активната технология са сериозни. Но, както споменахме, има и своите недостатъци. Да видим, що за звяр е този LG 47LW6500...

    Технически характеристики на LG Cinema 3D 47LW6500:


Диагонал на екрана: 47 инча (~119 см)
Резолюция: 1920x1080 (16:9)
Време за реакция: 8 ms
Яркост: -
Контраст: -
Ъгъл на видимост (H/V): 178°/178° 
Стъпка на пиксела: -
Технология: LCD (IPS матрица), Edge LED подсветка
3D: Да
Монтаж на стена: Да
Завъртане на стойката: Да
Вградени високоговорители: Да
Размери: 111,5 см x 68,3 см x 3,0 см (без стойката)
Тегло: 20,7 кг 
Формати: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i, 1080p (50, 60 & 24p)
1:1 pixel mapping: Да
Входове: VGA, Audio, SCART, S-video, Composite, Component, HDMI (x4, вкл. 1xHDMI 1.4)
Изходи:  Audio (x1), SCART, S/PDIF
Тунер:
• Analogue: Да 
• DVB-T: Да 
• DVB-T (MPEG4): Да 
• DVB-C: Да 
• DVB-C (MPEG4): Да 
• DVB-S: Не 
• DVB-S (MPEG4): Не

   В миналото ревю разгледахме един от популярните модели на Sony - BRAVIA KDL-40HX800, един от малкото LCD телевизори на пазара, които впечатляват със своя стилен и изчистен дизайн. Дизайнът на LG 47LW6500 въздейства по същия начин.
   Първите думи, които ми идват на ум са модерен и стилен. В основата на дизайна на телевизорите LG LW6500 е елегантният черен корпус с матово покритие и прозрачен кант по периметъра. Стойката е изработена от същата качествена пластмаса и е покрита с прозрачен външен слой, който ѝ добавя стилен гланцов финиш. Поставката на телевизора позволява завъртането му около вертикалната ос.
   Бутоните за управление на менюто са сензорни, разположени в дясната част на рамката на екрана.
   Положително впечатление прави и тънкият профил на LG Cinema 3D 47LW6500 - само 3 сантиметра дебелина. В това отношение предимството на модерната Edge LED подсветка на телевизора е очевидно.

LG Cinema 3D 47LW6500
е с дебелина само 3 см

   Конектори.
   Конекторите при модела 47LW6500 са разположени на гърба на телевизора по такъв начин, че да не затрудняват монтажа на стена. Не се чудете, че го споменавам. Въпреки, че изглежда естествено, не всички дизайнери споделят това виждане. Печален пример в това отношение е споменатият Sony KDL-40HX800 - положителното впечатление от дизайна се разваля от не много удобното разположение на конекторите. От подобен недостатък страда и друг от разгледаните наскоро модели - Panasonic TX-P42G20E. За щастие, дизайнерите на LG са се постарали малко повече, което е похвално :).

   Меню.
   Менюто на телевизорите от тази серия LG Cinema 3D дава достъп до следните настройки: подсветка, яркост, контраст, острота на изображението, наситеност и оттенъци на цветовете, цветова температура, TruMotion (специална технология на LG, намаляваща дефектите при предаване на бързо движещи се обекти на LCD дисплея) и Еко режим. В допълнителното меню на LW6500 можете да настройвате стойностите на динамичния контраст, нива на бялото и черното, оттенък на човешката кожа, паразитни шумове и други. Също така, можете да избирате сред няколко фабрично зададени режима на изображение: Стандартен, Кино, Игри, Ярки (наситени) цветове, Expert 1 и 2.

   Консумация на електроенергия.
   Моделът на LG е впечатляващо икономичен. 47-инчовият LW6500 след калибриране изразходва само 60 W при предаване на стандартна двуизмерна картина, в 3D режим - 103 W. Това е по-малко дори отколкото при 40-инчовия
Sony KDL-40HX800, който също е много скромен в енергопотреблението.

   Качество на картината.
   Заводските настройки на LG Cinema 3D 47LW6500 в Стандартен режим са със забележима пренаситеност на цветовете и завишена острота на изображението. Това е неприятна наклонност на производителите, имаща за цел да привлече вниманието на купувачите в големите магазини. Всеки се старае неговите телевизори да изпъкват сред стотиците изложени модели и LG не прави изключение. Лошото е, че тези настройки не ни вършат работа, когато донесем новия телевизор
у дома.
   Превключването на 47LW6500 в режим Cinema дава по-добра картина, но тя все още не е идеална. Има какво да се желае от точността на цветопредаването. Хубавото е, че LG LW6500 е с матово покритие на екрана, а и по принцип LCD телевизорите се представят по-добре при силно осветление, в сравнение с плазмите.
   Въпреки това, наред с останалите настройки, можете леко да завишите нивото на подсветката. След като отделите известно време за настройване на телевизора, ще получите общо взето задоволителна картина.
   При възпроизвеждане на стандартен ТВ сигнал LG Cinema 3D 47LW6500 се представя достатъчно добре. Известен проблем има с предаването на тъмните полутонове - забелязва се известна сегментация, преходите не са напълно плавни. В това отношение един плазмен телевизор, като Panasonic VIERA TX-P42G20E например, се представя по-добре. Нивото на черното при LW6500 е приемливо, но не е толкова добро, колкото бихме могли да очакваме - забележете, матрицата е IPS.
   Моделите от серията LG Cinema 3D са с добро време за реакция на матрицата, но при предаване на картина с бърза смяна на кадрите, качествените плазмени телевизори се представят по-добре. Технологията на LG TruMotion подобрява възпроизвеждането на динамичните сцени - картината е плавна и гладка, но същевременно се увеличава количеството на артефактите, така че това е нож с две остриета.
   Edge LED подсветката има своите предимства, но в рекламите я хвалят малко повече от необходимото. Моделът 47LW6500, в сравнение с повечето LCD телевизори с такава подсветка, се представя много добре, но и при него се забелязва известно изсветляване по краищата на екрана. Нищо фатално, впрочем - отново в границите на допустимото.
   Стигнахме до най-интересната за потребителите част - качество на картината в 3D режим. LG Cinema 3D 47LW6500 е базиран на пасивна 3D технология, която го отличава от 3D телевизорите на конкурентите.
   Технологията LG Cinema 3D позволява използването в домашни условия на пасивни 3D очила с поляризирани лещи. Предимствата им са следните: по-леки са от активните 3D очила, нямат нужда от батерии или какъвто и да е друг източник на захранване, няма трептене, изморяващо очите, значително по-евтини са.
   Основното предимство на активната 3D технология по отношение на качеството на картината е, че при нея се излъчват отделни кадри с пълна резолюция за всяко едно от очите. Активните 3D очила съответно "мигат" с висока скорост, не позволявайки на съответното око да фиксира кадъра, предназначен за другото.
   При LG Cinema 3D се излъчва картина едновременно и за двете очи, така че всяко получава картина с наполовина намалена резолюция. Това е на теория. На практика обаче, когато гледате триизмерна картина на LG LW6500, няма да забележите кой знае каква разлика в сравнение с телевизор, базиран на активната технология. 3D картината е достатъчно детайлна и почти със същата дълбочина на 3D ефекта.
   Като недостатък можем да отбележим, че ако седите по-близо до телевизора 47LW6500 ще забележите неприятни линии на екрана - това е недостатък на поляризираните 3D очила, които разделят изображението на две - съответно за всяко едно от очите.
   От друга страна, освен изброените по-горе предимства, Cinema 3D има още едно, при това много важно. "Премигването" на активните 3D очила, снабдени с течнокристални дисплеи в значителна степен уморява очите. При пасивната технология такова нещо няма. Освен това, телевизорите на LG, базирани на технологията Cinema 3D, нямат нужда от допълнителен предавател за синхронизиране на сигнала с 3D очилата, така че тук напълно отсъстват неприятните смущения, често довеждащи до загуба на 3D ефекта. Също така, пасивната технология, използвана при LG Cinema 3D 47LW6500, ви дава по-голяма свобода на движение и по-широк зрителен ъгъл. Така че не е нужно да седите напълно неподвижно, притеснявайки се, че триизмерната картина може да зачезне. Всичко това в крайна сметка наистина ви дава по-голям комфорт.

   Ъгли на видимост.
   LG Cinema 3D 47LW6500 е LCD телевизор с IPS матрица. Точно този тип матрица осигурява възможно най-широки ъгли на видимост. Когато гледате екрана под ъгъл качеството на картината се променя минимално. В това отношение телевизионните апарати от серията LG LW6500 са сред най-добрите LCD телевизори в момента.

   Звук.
   За съжаление, при този модел на LG звукът не е много качествен. Това не би трябвало да ви изненадва - при дебелина на корпуса от 3 сантиметра просто няма къде да се поместят качествени и достатъчно мощни високоговорители. При всички положения трябва да помислите за отделна озвучителна система от по-висок клас.

   Функционалност.
   Освен поддръжката на 3D, телевизорът LG 47LW6500 е снабден с цял куп допълнителни възможности. Имате възможност да го свържете с компютър, телевизорите от серията LW6500 поддържат и 1:1 pixel mapping. Поддържа се и стандартът DLNA, позволяващ свързването на телевизионния апарат със съвместими устройства в локалната мрежа. Новата платформа MediaLink, предложена от LG, позволява предаването към телевизора на музика, видео и снимки от компютър, смартфон или iPad.
   LG Cinema 3D 47LW6500 дава достъп до редица интернет услуги и приложения - YouTube, Facebook, Picasa, Google maps, малки игри и други. Внимание заслужава и вграденият интернет браузър, поддържащ Java и Flash. В интерес на истината обаче, трябва да отбележим, че браузърът си има своите недостатъци и не работи съвсем коректно.
   Интерфейсът на приложенията е интуитивен, добре организиран, но пък зарежда малко бавно - и това е камъче, което ще хвърлим в спретнатата градинка на LG LW6500.
   Дистанционното управление е общо взето удобно, не се отличава особено от миналогодишните модели. Тук дизайнерите на LG можеха също да поработят повече - да го направят малко "по-така", за да отговаря на дизайна и възможностите на телевизора. Ама айде - не е болка за умиране :).

   Предимства на LG 47LW6500: 3D картина без смущения и трептене, евтини и щадящи очите 3D очила, конекторите сочат надолу и встрани, позволявайки безпроблемен монтаж на стена.
   Недостатъци на LG 47LW6500: 3D картината не е толкова детайлна, в сравнение с активната 3D технология, нивото на черното може да е по-добро, озвучаването е слабо.
   Заключение.
   В качеството си на първенец, телевизорът LG Cinema 3D 47LW6500 се представя на прилично ниво. Качеството на картината в стандартен 2D режим е задоволително, въпреки че не е по-добро отколкото при повечето LCD телевизори от среден клас. След калибриране цветопредаването е достатъчно точно, цветовете са ярки и естествени.
   Времето за реакция на матрицата е добро, особени забележки към този параметър няма.
   Нивото на черното обаче при LG 47LW6500 не може да се сравни с качествен плазмен телевизор, също така има какво да се желае и от подсветката.
   Cinema 3D е с добър потенциал - може би в крайна сметка ще се окаже оправдан риска, който поемат LG, залагайки на пасивната 3D технология. Въпреки че триизмерните изображения не са толкова детайлни, LG Cinema 3D е добра алтернатива заради очевидните си предимства. Очилата, използвани с телевизорите LG LW6500 са леки и удобни, не се нуждаят от батерии и са много по-евтини, в сравнение с активните 3D очила. Триизмерната картина при това е без трептене, няма ги характерните за активната 3D технология смущения и дефекти на изображението, а очите се уморяват по-малко. Може да се каже, че с технологията Cinema 3D, LG ни предлага "3D за народа" - на достатъчно ниска цена и с прилично качество при това.
   Накратко, въпреки споменатите недостатъци, LG Cinema 3D 47LW6500 е добър LCD телевизор, а технологията Cinema 3D на LG е с голям потенциал и
определено заслужава нашето внимание.

   Марин Чучуков

Всички публикувани до момента статии можете да видите в СЪДЪРЖАНИЕТО.