16 септември 2011 г.

Sony KDL-40HX800 review

автор: М. Чучуков




Ревю на LCD телевизор
SONY BRAVIA KDL-40HX800



Sony KDL-40HX800




   Моделът KDL-40HX800 е първият представен у нас 3D телевизор BRAVIA от серията HX800 на SONY. Както показва неговата маркировка, това е модел, предназначен най-вече за любителите на киното (повече по тази тема можете да прочетете в публикацията "Маркировка на телевизорите" - в раздела, посветен на телевизорите Sony).
   Освен него, в тази серия влизат и модели с по-голям диагонал на екрана, като например KDL-46HX800 и KDL-55HX800 (съответно - 46 и 55 инча). Всички тези телевизори са с идентични характеристики и често се представят с общото название Sony HX800. Различават се по размерите си и разбира се (логично) - по цената.
   В днешното ревю ще разгледаме конкретно Sony Bravia KDL-40HX800, който е с най-малък размер и е най-търсеният сред тях (по обясними причини). KDL-40HX800 все още може да се намери по магазините, въпреки че количествата бързо се изчерпват. Цената на телевизора в момента е доста по-ниска, отколкото беше преди около една година. Причината е, че междувременно Sony пусна по-нови модели 3D телевизори, а и конкурентите не си губят времето. Но дали покупката на Sony KDL-40HX800 ще бъде добра инвестиция? Ще потърсим отговорите в днешното ревю...

   Технически характеристики на Sony BRAVIA KDL-40HX800:


Диагонал на екрана: 40 инча (~102 см)
Резолюция: 1920x1080 (16:9)
Време за реакция: - ms
Яркост: - cd/m²
Контраст: mega (динамичен)
Ъгъл на видимост (H/V): 178°/178° 
Стъпка на пиксела: -
Технология: LCD, Edge LED подсветка
3D: Да
Монтаж на стена: Да
Завъртане на стойката: Да
Вградени високоговорители: Да (2x10 W)
Размери: 95,2 см x 61,3 см x 25 см (със стойка)
Тегло: 16,4 кг (със стойка) 
Формати: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i, 1080p (50, 60 & 24p)
1:1 pixel mapping: Да
Входове: VGA, Audio, SCART, S-video, Component, Composite, HDMI (x4, вкл. 1 HDMI 1.4), USB
Изходи:  Audio (x1), SCART
Тунер:
• Analogue: Да 
• DVB-T: Да 
• DVB-T (MPEG4): Да 
• DVB-C: Да 
• DVB-C (MPEG4): Да 
• DVB-S: Не 
• DVB-S (MPEG4): Не

   В момента всички големи производители възлагат големи надежди на своите модели 3D телевизори и Sony не прави изключение. В сравнение с конкурентите обаче, японският гигант има едно немаловажно предимство - дизайнът. Търговската марка BRAVIA се превърна в еталон за високо качество и прекрасен дизайн.

   Дизайнът на Sony KDL-40HX800 е наистина впечатляващ. Да оставим дежурните клишета, които ще прочетете в официалните ревюта на производителя и на сайтовете на големите търговски вериги. По подобен начин и в поръчковите ревюта се надпреварват да пишат безсмислици от рода на: "KDL-40HX800 е разкошен", "Новият 3D телевизор на Sony - зашеметяващ дизайн!", "Sony HX800 - LCD телевизор с 3D възможности и дизайн на Ферари!"...
   Хайде, стига бе, хора. Защо е нужно всичко това? За кого пишете? За някакви малоумни зомбита? Явно на всички тия "поети" някой им е гледал грешно на кафе, та са решили да мерят сили с Кийтс и Пушкин...
   В действителност телевизорите на Sony от серията HX800 се отличават с много минималистичен дизайн, без нищо излишно. Линиите са прави, няма я тази плавност и заобленост на формите, като например при представения наскоро
Philips 32PFL5605H. Може би точно затова Sony KDL-40HX800 изглежда толкова стилно.
   Използваната Edge LED подсветка позволява значително да се намалят обемите и съответно - теглото на телевизора. При този тип подсветка светодиодите са разположени не като втори слой зад екрана, а по краищата. Специална оптическа подложка осигурява равномерност на осветлението на екрана. Можем да кажем, че и тук инженерите на Sony са свършили добра работа.
   Стъкленият панел е в тънка метална рамка, която изгодно подчертава усещането за простота и функционалност на дизайна при телевизорите от HX800-серията. Покритието на екрана е гланцово, но очудващо, за разлика от повечето LCD телевизори с подобно покритие, Sony KDL-40HX800 не страда в такава степен от характерния неприятен недостатък. Отражения и отблясъци има, но са забележимо по-малко, дори и на по-силна дневна светлина. Страхотно.
   Стойката на телевизора е стабилна и функционална. Тази поставка позволява не само завъртането на KDL-40HX800, но накланяне на екрана в известни граници.

   Конектори.
   След всички положителни впечатления от KDL-40HX800 обаче идва първото разочарование. Конекторите, въпреки че са поместени в малка ниша, са насочени перпендикулярно. Това очевидно не е проблем за Sony, но ще бъде проблем за потребителите, които искат да монтират телевизора на стена. Иначе наборът е приличен - VGA, SCART, компонентен, композитен, HDMI...


   Меню.
   Менюто на Sony KDL-40HX800 е удобно и функционално. Имате възможност за регулиране на яркост, контраст, острота на изображението, цветова температура, оттенък и т. н. В отделно меню можете да направите по-прецизни настройки на нивото на черното и бялото, контраста, цветовата гама, подсветката. Стандартните режими, сред които можете да избирате, са: Standart, Custom (потребителски), Vivid (по-наситени цветове на картината), Theatre (оптимизиран за гледане на филми).

   Консумация на електроенергия.
   Този модел на Sony е много икономичен - в standby режим - 0,2 W. В активен режим - 68-70 W, което е значително по-малко в сравнение с един плазмен телевизор, като например Panasonic VIERA TX-P42G20E (със стотина вата повече, при почти същия размер на екрана). В това отношение LCD телевизор с модерна Edge LED подсветка е за предпочитане. В 3D режим обаче енергопотреблението при KDL-40HX800 се покачва до 135-137 W, което е нормално.

   Качество на картината.
   Телевизорите BRAVIA на Sony обикновено се отличават с много добро качество на картината, с естествени и живи цветове. Всяко правило си има изключение, но да се надяваме, че случаят с модела KDL-40HX800 не е такъв. Да видим.
   Фабричните настройки в стандартния режим, противно на очакванията не са никак зле. След като пипнете настройките ще получите картина с много добро качество. Много добро, но не и перфектно - все пак HX800 не е сред върховите серии на Sony. Трябва да отбележим обаче положителните качества на картината - бялото наистина е бяло, черното е дълбоко, наситено и без артефакти - от тук и наистина високият контраст. Както споменах, KDL-40HX800 е с много качествено покритие на екрана, така че отблясъците и отраженията на екрана са минимални, дори и на дневна светлина, а черният цвят наистина изглежда черен. За това разбира се допринася фирмената технология на Sony, нареченаDeep Black Panel.
   Моделът на Sony се справя задоволително и с възпроизвеждането на повечето тъмни полутонове - преходите са плавни, почти няма сегментация.
   Sony KDL-40HX800 предава отлично HD сигнал, при спортни предавания с динамични сцени почти не се наблюдават характерните дефекти като разслояване на образа и ореол около обектите, въпреки че тук плазмените телевизори си остават по-добър избор.
   Приносът на технологията Motionflow е безспорен за получаване на гладка и плавна картина при телевизорите от серията HX800 ( а и в другите серии на Sony), но при възпроизвеждането на Blu-ray формат следва да изключите тази опция, за да получите коректна картина.

   Режим 3D. Доста хора се възмущават, че в комплекта към KDL-40HX800 не са включени 3D очила и съответно - 3D предавател. Погледнете на нещата обаче от друг ъгъл. Дава ви се възможност за избор. Ако очилата и предавателя са включени в комплекта, цената им също ще бъде включена - да не се заблуждаваме, че ще спестим кой знае колко. Същевременно, Sony KDL-40HX800 не е замислен като типичен 3D телевизор от висок клас - тук 3D режимът е като приятна допълнителна възможност.
   Но, да се върнем към 3D възможностите на този модел на Sony. Е, няма какво да си кривим душата - Sony можеха да се постараят малко повече. Въпреки че може би ще прочетете друго в ревюта, писани от "поети", качеството на 3D картината при KDL-40HX800 не е идеално. Разбира се, своя принос имат и 3D очилата, но така или иначе, има какво да се желае.
   Сравнително добре изглеждат триизмерните изображения, които са на преден план, в дълбочина картината остава "плоска". Освен това, ефектът напълно се губи дори и при минимално отклоняване на главата - тук аналогичните модели на LG и Samsung се представят определено по-добре. Друг недостатък - 3D картината при телевизора на Sony изглежда по-тъмна - очилата забележимо намаляват яркостта на изображението. Но, както казахме, Sony KDL-40HX800 е телевизор от клас 3D ready. Дори да не използваме тази възможност, високата честота на опресняване и множеството вградени фирмени технологии на Sony за подобряване качеството на картината заслужават нашето внимание.
   Също така, в интерес на истината трябва да отбележим, че въпреки изброените недостатъци, KDL-40HX800 предлага 3D картина, която в някои аспекти е по-качествена, отколкото при конкурентите. Така например, моделът на Sony успешно елиминира т. нар. crosstalk (неприятен ефект - раздвояване на 3D образа, предизвикано от нарушаване на синхрона между 3D очилата и телевизора). Освен това, въпреки че качеството на картината по отношение на вярното цветопредаване се влошава в 3D режим, Sony KDL-40HX800 тук се представя по-добре от сходните модели на Samsung и LG.

   Ъгли на видимост.
   В противоречие с цифрите, представени в официалната техническа характеристика, при отместване дори на 25-30 градуса встрани, ще забележите промяна в цветовете на екрана. Влошаването обаче не е чак толкова голямо, можем да преглътнем този недостатък на KDL-40HX800.

   Звук.
   Звукът при телевизорите от серията HX800 на Sony е на прилично ниво. Въпреки като цяло тънкия профил, този LCD телевизор е с известно удебеляване на корпуса в долната част. Това дава възможност да се снабди KDL-40HX800 с по-мощни говорители. Не се увличайте обаче в увеличаването на звука - малко след преминаване на 55-60 процента той става твърде силен и корпусът може да започне да вибрира.

   Функционалност.
   Споменахме вече, че Sony KDL-40HX800 е с възможности за предаване на триизмерна картина. Имаме също така поддръжка на DLNA (т. е. - възможност за свързване на телевизора със съвместими устройства в локалната мрежа). Сред другите допълнителни екстри на LCD телевизорите от серията HX800 са Sony Bravia Internet TV, позволяваща достъп до редица интернет програми и услуги, както и 1:1 pixel mapping.
   От голямо значение за доброто качество на картината е Pro 200Hz Motionflow сImage Blur Reduction. Няма да изброявам всички фирмени технологии, с които е снабден KDL-40HX800 - можете да ги видите на официалния сайт.
   Ще отбележа накрая добрата функционалност на дистанционното управление. Дизайнът му е много удобен и практичен. Бързо се свиква с разположението на бутоните и можете да ги ползвате без да се налага да поглеждате постоянно кой бутон за какво е и къде се намира.
   
   Предимства на KDL-40HX800: ниско време за реакция на матрицата, добро ниво на черното, задоволително качество на картината, почти без раздвояване на образите в 3D режим, висока функционалност.
   Недостатъци на KDL-40HX800: разположението на конекторите донякъде затруднява монтажа на стена, има какво да се желае по отношение на точността на цветопредаването.
   Подходящ за: домашно кино и свързване към компютър, игри (включително 3D).
   Накратко - Sony KDL-40HX800 е модерен и функционален LCD телевизор с добро качество на звука и картината, с достъп до Интернет (т. нар. Интернет телевизор), а при това в момента е и на приемлива цена.
   Цена на Sony KDL-40HX800: ~1600.00 лв.

   Заключение.
   LCD телевизорите от серията Sony BRAVIA 3D HX800 може да не са от най-високия клас на компанията, но не са лишени от специфичната нотка на елитарност, характерна за продуктите на Sony. Моделът KDL-40HX800 не е изключение - дизайнът е наистина елегантен и превръща телевизора в стилна част от интериора на вашия хол или спалня. Остава да намерите и подходяща поставка за телевизора, която ще го превърне в истинско украшение на вашия дом. Същевременно, освен с добрия си външен вид, този телевизор на Sony се отличава и с добрата си функционалност и практичност.
   В случай, че сте попаднали в тази статия на някакъв непонятен за вас термин - можете да прегледате публикацията "Характеристики на телевизора". В нея са описани всички основни технически параметри на телевизионните апарати.

   Марин Чучуков


Още полезни материали можете да откриете в СЪДЪРЖАНИЕТО.