13 септември 2011 г.

Philips 32PFL5605H review

автор: М. Чучуков




Ревю на LCD телевизор
Philips 32PFL5605H


Philips 32PFL5605H



   Philips 32PFL5605H е типичен представител на популярната 5-та серия на Philips от 2010 година. Телевизорите от тази серия са от т. нар. среден клас - въпреки че не са снабдени с всички възможности на телевизорите от по-горния клас, качеството им е на прилично ниво, като същевременно цената е изключително атрактивна. Освен модела 32PFL5605H, в пета серия са включени и моделите - PFL5405H (32, 37, 42 инча), - PFL5605 (H,K,M), - PFL5625H , - PFL5805H (32, 37, 40, 46, 52 инча). Всички те са базирани на едно и също шаси. Разликите между моделите можете да видите в статията "Маркировка на телевизорите" - там всичко е описано съвсем ясно и подробно.
   В това ревю ще разгледаме конкретно модела 32PFL5605H, но и останалите телевизори от тази серия на Philips са със сходни характеристики и качества. Така че, това, което прочетете тук, като цяло е валидно за всички модификации (46PFL5605H, 52PFL5605H и т. н.). Но да разгледаме предимствата и недостатъците на Philips 32PFL5605H/12 (това е неговото пълно наименование)...
   Това, което можем да научим от маркировката е: LCD телевизор с диагонал на екрана 32 инча, пета серия (Incredible Surround и Clear Sound, Pixel Plus HD и HD Natural Motion, 100 Hz Clear LCD, 2 ms време за реакция, LED Direct,
2 високоговорителя x10 W + Virtual 20 W). Моделът е от 2010 година, с цифров тунер, поддържащ стандарта DVB-T/C MPEG4 и MPEG2, произведен за Европа.

   Технически характеристики на модела 32PFL5605H:


Диагонал на екрана: 32 инча (~81 см)
Резолюция: 1920x1080 (16:9)
Време за реакция: 2 ms
Яркост: 450 cd/m²
Контраст: 500 000:1
Ъгъл на видимост (H/V): 176°/176° 
Стъпка на пиксела: -
Технология: LCD (VA матрица), Direct LED подсветка
3D: Не
Монтаж на стена: Да
Завъртане на стойката: Да
Вградени високоговорители: Да (2x10 W + Virtual 20 W)
Размери: 79 см x 54,2 см x 22,1 см (със стойка)
Тегло: 11,5 кг (със стойка) 
Формати: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i, 1080p (50, 60 & 24p)
1:1 pixel mapping: Да
Входове: VGA, Audio, SCART, S-video, Component, HDMI (x3, вкл. 1 HDMI 1.4), USB
Изходи:  Audio (x1), SCART
Тунер:
• Analogue: Да 
• DVB-T: Да 
• DVB-T (MPEG4): Да 
• DVB-C: Да 
• DVB-C (MPEG4): Да 
• DVB-S: Не 
• DVB-S (MPEG4): Не   

   Да, след като в предишното ревю разгледахме качествата на плазмения телевизор Panasonic VIERA TX-P42G20E, да погледнем сега, що за птица е Philips 32PFL5605H/12 - представител на LCD телевизорите.
   За по-кратко, няма да използваме през цялото време пълната титла - съгласете се, това "LCD телевизор Philips 32PFL5605H/12" е твърде дълго. Затова, ще използваме най-често съкратеното наименование Philips 5605H.
   
   Дизайн.
   Philips 5605H е телевизор с приятни плавни форми и заоблени ъгли. Пластмасата, от която е изработен корпусът на този модел е черна, с гланцов финиш. Стойката е от тонирано в черно стъкло, правоъгълна, също със заоблени ъгли и позволява завъртането на 5605H около вертикалната ос. Според дизайнерите на Philips външният вид на телевизора ще допадне най-вече на женската част от аудиторията. (О, това май не трябваше да го споменавам - гледам, половината от мъжете на последния ред взеха пренебрежително да присвиват очи :) ).
   Да разгледаме Philips 5605H в профил. Мда-а-а... Очевидно е, че са закръглени не само ъглите. Дебеличък си е. Е, не е причина за дълбока депресия, нали. Може би, нещата щяха да са по-фино изглеждащи, ако светодиодите на подсветката бяха разположени по ръба на рамката (т. нар. Edge LED). Както и да е. Продължаваме инспекцията.

   Конектори.
   Конекторите са разположени на гърба и повечето са насочени надолу, което улеснява монтирането на стена. Имаме в наличност USB и HDMI - общо 3 броя, единият от които е HDMI 1.4 с ARC (audio return channel). Останалите конектори са VGA, Audio, SCART, S-video. За да не се повтаряме излишно - за подробности можете да погледнете публикацията "Как да изберем телевизор", секцията, в която са описани различните видове конектори.

   Меню.
   Разработчиците на Philips са се погрижили да снабдят модела 32PFL5605H с меню, което е лесно за навигация - няма да ви създаде излишни главоболия. Настройките на картината са: яркост, контраст, острота на изображението, цветове, цветова температура, намаляване на паразитните шумове, оттенък и нюанс (цветова температура). Менюто за по-прецизни настройки позволява регулирането на ClearLCD (фирмена технология на Philips за повишаване качеството на изображението при LCD телевизорите), динамичния контраст, силата на подсветката, наситеност на цветовете и др. При това екранът на 5605H се разделя на две половини, така че можете ясно да видите резултата от вашите манипулации преди да ги запаметите.
   Можете да изберете един от следните режими: Natural, Vivid (ярка картина), Cinema, Game, Energy saving, Standard, Photo, Personal, Custom. На пръв поглед изглежда, че се получава някакво ненужно дублиране между режимите Personal и Custom, но не е точно така. При предишните модели на Philips всички промени, които направи потребителя, се съхраняваха в Персоналния профил. Да, обаче ако например превключите на Cinema и промените нещо по настройките, се модифицираха и настройките в Персоналния профил. Ужас и безумие. Ето затова сега виждаме при 32PFL5605H отделен Custom профил. Не казвам, че това е най-адекватното решение, но пак е някакво решение, нали.

   Консумация на електроенергия.
   Преди да сте пипнали настройките, Philips 32PFL5605H като един малък шишко ще гълта около 70-75 W. Това обаче не е чак толкова много (за сравнение - погледнете енергопотреблението на Panasonic TX-P42G20E). А след калибриране консумацията на електричество ще бъде напълно приемлива, в рамките на стандарта за един LCD телевизор с LED подсветка - едва ли повече от 45-50 W. 

   Качество на картината.
   Екранът на Philips 32PFL5605H е снабден със специален матов филтър против отблясъци, така че спокойно можете да си го гледате и на дневна светлина. По принцип LCD телевизорът е по-добрият избор, ако стаята е по-силно осветена. Плазмените телевизори определено не се справят така добре с това предизвикателство. По подробно за предимствата и недостатъците на двете технологии можете да прочетете в статията "Плазма или LCD?". Сега да продължим с ревюто на този модел от серията 5605H на Philips. Говорехме за качеството на картината.
   Фабричните настройки в демонстрационния режим се отличават със завишена яркост и наситеност на цветовете. Нищо изненадващо.
   Смяната на образите е плавна, без накъсване. Ако искате да видите що е накъсване - купете си телевизор Philips от серията 3 000 (Единствената причина да си купите телевизор от тази серия е желанието да спестите пари, но повярвайте ми - икономията не е оправдана). Philips 32PFL5605H обаче е представител на моделите от серия 5 000, така че тук такива безобразия не се наблюдават.
   Като цяло, качеството на картината при 5605H след калибриране е задоволително - не е по-лошо от всеки друг LCD телевизор в същия ценови диапазон. Този модел на Philips се справя прилично с HD картина, особено ако е статична. При бързите сцени обаче се забелязват характерните дефекти - разслояване и замъгляване на образа. Това обаче е неизбежно. Не бива да очаквате чудеса - Philips не са типична благотворителна организация. Плащате и получавате качество, адекватно на заплатената сума. За жалост, не сме ние тези, които определят що е адекватно качество :(. Но, наистина - 5605H никак не е лош, качеството на картината е на прилично ниво, а матрицата е с достатъчно ниско време за реакция.
   Подсветката е равномерна, а нивото на черното дори е по-добро, отколкото при някои конкурентни модели LCD телевизори от същия клас. Колкото до нивото на черното - матрицата при Philips 32PFL5605H е VA, производство на Sharp. Главното предимство на VA матриците е точно доброто ниво на черния цвят и съответно - високият контраст.

   Ъгли на видимост.
   Ъглите на видимост при 5605H не са от най-широките - когато гледате телевизора под голям ъгъл, наситеността на цветовете като цяло пада, а картината придобива леко червеникав оттенък. В това отношение LCD телевизорите с IPS матрица определено се представят по-добре.

   Звук. 
   Качеството на звука при Philips 32PFL5605H е по-добро, отколкото при повечето конкурентни марки и модели LCD телевизори. Philips по принцип държи на качествения звук, но въпреки казаното току-що, ще отбележа, че точно в тази серия на Philips озвучаването не е най-доброто - струва ми се, че другите серии са с по-добри високоговорители. 

   Функционалност.
   Моделът 5605H е от по-ниския клас телевизори на Philips, така че тук няма много за коментиране. Имате възможност да свържете телевизора с PC или друго устройство за възпроизвеждане на филми и клипове. Моделът поддържа 1:1 pixel mapping и... това е. Няма какво да разтягаме излишно дъвки.
   Дистанционното е с удобна за ръката овална форма, количеството на бутоните е сведено до необходимия минимум. Тук дизайнерите на Philips са изпаднали в прекален минимализъм обаче. Бутоните са твърде мънички, което ги прави не много удобни. Ах, да... Да бе, вярно - нали 5605H е ориентиран главно към нежната половина от любителите на телевизията. Е, ще трябва в такъв случай да включат в комплекта и някоя нежна и отзивчива девойка с фини и ловки пръстчета, която да натиска бутоните на това миниатюрно дистанционно :).
   Цена на Philips 32PFL5605H: ~730.00 лв.

   Заключение.
   Philips 32PFL5605H/12 е LCD телевизор на умерена цена, но съответно и с умерена функционалност. Получавате точно толкова, за колкото сте платили и нито троха в повече. Качеството на картината е достатъчно добро, с характерните за VA матриците достойнства и недостатъци.
   Добро ниво на черното и ниско време за реакция на матрицата, ниско потребление на електроенергия - това са основните предимства на Philips 32PFL5605H. Сред недостатъците са не толкова прецизно цветопредаване, по-тесни ъгли на видимост, твърде малки бутони на дистанционното.
   Накратко, този модел на Philips е за хора, които не са особено претенциозни и достатъчно разумни, за да приемат факта, че по-ниската цена си има цена :).

   P. S. Още веднъж ще напомня, че описаните тук качества на Philips 32PFL5605H са идентични с качествата на моделите 46PFL5605H и 52PFL5605H, които се различават само по размера на екрана (съответно - по енергопотреблението). Също така със сходни характеристики и качества са и останалите модели от тази 5-та серия - разликите можете да видите в публикацията "Маркировка на телевизорите", в раздела, посветен на ТВ-апаратите на Philips.

   Марин Чучуков


   Още интересни публикации можете да изберете в СЪДЪРЖАНИЕТО.