22 септември 2011 г.

Samsung LE40C650 review

автор: М. Чучуков




Ревю на LCD телевизор
Samsung LE40C650


Samsung LE40C650


  
   Samsung LE40C650 - това е един 40-инчов LCD телевизор от 6-та серия на Samsung с възможност за свързване към Интернет. В тази серия са включени модели от среден клас и би трябвало да предположим, че LE40C650 е добре балансиран телевизор, с добро съотношение между цена и качество.
   Тук трябва да отбележа, че има още няколко телевизора на Samsung с подобни обозначения, които са от същата серия и са със сходни характеристики - Samsung LE40C630, Samsung LE40C652 и Samsung LE40C654. (можете да ги срещнете и с обозначения LE40C650L1K, LE40C630K1K,LE40C650L2K и LE40C654M1K). Различават се главно по дизайна, по-точно цвета. Изключение прави моделът LE40C630, който освен че е в сива окраска, не е снабден с фирмената технология на Samsung Ultra Clear Panel.
   На по-любознателните препоръчвам публикацията "Маркировка на телевизорите" - там можете да се информирате за значението на буквите и цифрите, с които са украсени различните модели. А сега нека преминем към ревюто на Samsung LE40C650 (LE40C650L1K) - Черната Роза (това е цветът на телевизора :) )...

Технически характеристики на Samsung LE40C650:


Диагонал на екрана: 40 инча (~102 см)
Резолюция: 1920x1080 (16:9) Full HD
Време за реакция: 4 ms
Яркост: 550 cd/m²
Контраст: 500 000:1
Ъгъл на видимост (H/V): 178°/178° 
Стъпка на пиксела: -
Технология: LCD (VA* матрица)
3D: Не
Монтаж на стена: Да
Завъртане на стойката: Да
Вградени високоговорители: Да (2x10 W)
Размери: (ШхВхД) 97,6 см x 65,9 см x 25,5 см (със стойка)
Тегло: 17,7 кг (със стойка) 
Формати: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i, 1080p (50, 60 & 24p)
1:1 pixel mapping: -
Входове: VGA, Audio, SCART, Component, Composite, HDMI (x4, вкл. 1 HDMI 1.4), USB
Изходи:  Audio
Тунер:
• Analogue: Да 
• DVB-T: Да 
• DVB-T (MPEG4): Да 
• DVB-C: Да 
• DVB-C (MPEG4): Да 
• DVB-S: Не 
• DVB-S (MPEG4): Не

   Дизайн.
   Спор няма - външният вид на LE40C650, базиран на т. нар. Crystal Design е страхотен, този LCD телевизор на Samsung хваща окото. Прозрачното покритие, наподобяващо стъкло, с фини червени оттенъци по ръбовете изглежда много ефектно и стилно. Същевременно, въпреки че телевизорите от 6-та серия се водят по-скоро среден клас, използваните материали са много качествени, а на гърба на телевизионния апарат вместо обичайната пластмаса е използвано олекотено метално покритие - като при плазмените телевизори. Това добавя усещане за здравина и елитарност, присъщо на моделите от по-висок клас.
   Поставката на Samsung LE40C650 е с правоъгълна форма, осигуряваща добра стабилност и добре пасваща на общата дизайнерска концепция. Черният гланцов финиш на стойката също изглежда много ефектно, но не е много практично решение, тъй като лесно се надрасква. 
   
   Конектори.
   Samsung LE40C650 разполага с цели четири HDMI конектора, единият от които е разположен отстрани. Полезна добавка са Ethernet и USB входовете, разширяващи мултимедийните възможности на телевизора. Не са пропуснати разбира се и аналоговите Component, SCART и VGA, които, макар и остарели като технология, все още се използват от доста хора.

Samsung LE40C650 - конектори

   Меню.
   Менюто при този модел на Samsung е интуитивно, няма да ви създаде никакви затруднения. Всички елементи са подредени логично и понятно за потребителя. LE40C650 ви дава възможност да променяте лесно настройките поотделно за всеки един тип от използваните входове, а съответните обозначения на екрана не само че са практични, но и с добре изглеждаща графика.
   Предварително дефинираните режими в менюто на Samsung LE40C650 са: Standard, Natural, Dynamic и Movie, като (напълно предсказуемо) най-добра картина ще получите в режим Movie.
   По-важното е, че Samsung предоставят на потребителя възможност за множество фини настройки на картината. Освен стандартните яркост, контраст, острота на изображението и т. н., можете да контролирате наситеността и нивата на основните и второстепенните цветове и оттенъци, цветовата гама, силата на подсветката и много други. Разполагате с филтри за паразитните шумове, можете да изведете на екрана тестово изображение за по-прецизна настройка и какво ли още не...

   Енергопотребление.
   В стандартен режим, преди калибриране LE40C650 харчи около 140 W. След като настроите картината разходът обаче пада почти наполовина - до 75-80 W (в режим Movie), което е само с десетина вата повече от представения наскоро
Sony KDL-40HX800.
   Разбира се, в това отношение и двата телевизора отстъпват значително пред
LG Cinema 3D 47LW6500. В стандартен 2D режим този страхотен 3D телевизор има енергопотребление само 60-65 W (след калибриране), а при това е с диагонал на екрана цели 47 инча. 

   Качество на картината.
   Моделите от серия 650 на Samsung се отличават с много добро качество на картината и LE40C650 не прави изключение. Както при стандартен ТВ сигнал, така и при възпроизвеждането на HD съдържание, изображението е много реалистично, с добър баланс на цветовете и висока детайлност. Черното е впечатляващо дълбоко, а оттук - и добрият контраст. В най-голяма степен това се дължи на качествената VA* матрица, използвана при този LCD телевизор, разбира се, своята роля има и Ultra Clear Panel - фирмена технология на Samsung, базирана на слоеве с различна отразяваща способност.
   Отлична работа върши и другата фирмена технология на Samsung - Motion Plus, осигуряваща по-гладка картина без накъсване.
   А ето и един недостатък на LE40C650 - инженерите на Samsung са оптимизирали картината най-вече за гледането на филми. Всичко това е прекрасно, но не и когато гледате спортни или друг тип предавания - в тези случаи кинематографичният ефект не е много уместен.
   Другата по-сериозна забележка към Samsung LE40C650 е големият input lag, или на човешки език - забавянето между подаването на сигналите от видеокартата или клавиатурата и изобразяването им на екрана. Това никак няма да се хареса на геймърите, които ще решат да използват LCD телевизора в качеството на компютърен монитор. Това фатално забавяне ще доведе не веднъж и два пъти до безславната кончина на виртуалния ви герой, който няма да изпълнява достатъчно бързо подаваните команди.
   * Моделът Samsung LE40C650 с код AA01 е с A-MVA матрица, а с код SQ01 - с S-PVA матрица (повечето експерти смятат, че това е по-добрият вариант).
    
   Ъгли на видимост.
   Когато гледате LE40C650 под ъгъл, ще забележите известно влошаване на контраста и наситеността на цветовете. То е неизбежно, дължи се на самата технология и не бива да укоряваме разработчиците на Samsung. Впрочем, промяната е едва забележима, виж, при по-евтините и некачествени LCD телевизори картинката наистина е печална.

   Звук.
   Озвучаването при Samsung LE40C650 е на добро ниво - определено над средното за LCD телевизорите от този клас.
   Технологията SRS Trusurround HD спомага за намаляването на вариациите и загубата на звук при игри и приемане на сигнал от различни източници. Тя също така дава възможност за допълнително настройване на басовете и филтриране на паразитните шумове.
   Все пак, LE40C650, както и повечето съвременни телевизори (независимо от това дали са LCD или плазма), изисква допълнителна озвучителна система, ако искате да се насладите на качествен и плътен звук.

   Функционалност.
   Споменахме вече за мултимедийните възможности на Samsung LE40C650. USB и HDMI портовете вършат добра работа. Можете да свържете телевизора към игрова конзола, DVD или Blue Ray плеър, както и към PC. Да не пропусна - моделът на Samsung е и Интернет телевизор, менюто Internet@TV дава достъп до Интернет услуги като Picasa и YouTube.
   Цена на Samsung LE40C650: ~1 100.00 лв.

   Заключение.
   Въпреки споменатите недостатъци - високият input lag, престараването с кинематографичния ефект и лекото засилване на трептенето на картината при някои режими, Samsung LE40C650 е много добър LCD телевизор. Той е функционален, с достъп до Интернет, добро качество на картината като цяло.
   Нивото на черното и контраста са много добри, точността при предаването на цветовете е над средното равнище, менюто дава възможност за множество фини настройки.
   Всичко това, в съчетание с ниската цена (около 1 100 - 1 200 лева в момента), превръща Samsung LE40C650 в много добър избор за повечето потребители. Това е наистина качествен, балансиран LCD телевизор, който няма да ви разочарова.

   Марин Чучуков

Всички публикувани до този момент ревюта и статии можете да видите в СЪДЪРЖАНИЕТО.