21 ноември 2011 г.

OLED телевизор Samsung

автор: М. Чучуков




55 инчов OLED телевизор
от Samsung






   Samsung планират да представят 55 инчов OLED телевизор на изложението CES 2012 в Лас Вегас през януари. Това е обнадеждаваща новина, тъй като показва, че голяма част от проблемите, свързани с масовото производство на OLED телевизори, са на път да бъдат разрешени...

   След като миналият път разгледахме Philips 40PFL6606H - телевизор, който е представител на вече добре познатата на потребителите LCD технология, да хвърлим един поглед на най-новата разработка на Samsung.
   OLED е модерна технология, която с успех се използва от Samsung и други компании при производството на по-малки по размер дисплеи. Предимствата са наистина много: изключително високо качество на картината, без ограничение в ъглите на видимост, изключително дълбоко ниво на черния цвят и висок контраст, мигновена реакция.
   Samsung представиха своите първи прототипи още преди няколко години, сега очевидно разработките са в напреднала фаза и вероятно компанията ще успее да впечатли потребителите и търговските си партньори с първия си 55 инчов OLED телевизор.
   OLED (Organic Light-Emitting Diode) е вид полупроводников прибор, изготвен на базата на органични съединения. Той ефективно излъчва светлина при преминаването през него на електрически ток. Базираните на OLED технологията дисплеи имат редица предимства пред плазмената и LCD (течнокристална) технологии.
   Предимства на OLED дисплеите: гъвкавост, по-малки габарити и тегло, по-ниско енергопотребление, възможност за безпроблемно показване на статично изображение продължително време, неограничени ъгли на видимост, изключително висока яркост и дълбок черен цвят, ярки и наситени цветове, мигновена реакция на матрицата. Накратко, OLED телевизорите ще бъдат във
всяко едно отношение по-добри от досегашните.
   Основни недостатъци: "синият" OLED е със значително по-кратък живот в сравнение с "червения" и "зеления" (а това са трите основни цвята, необходими за възпроизвеждане на изображение на екрана на телевизора), липсата на мощности за производството на по-големи като размер OLED матрици.
   Изглежда обаче, че тези проблеми ще останат в миналото и в най-скоро време Samsung ще могат да започнат масово производство на OLED телевизори. От щаба на компанията все още не съобщават подробности за цените, но вероятно те ще бъдат доста "солени" на първо време... С течение на времето и с развитие на технологията, можем да се надяваме, че те ще достигнат приемливи нива, още повече, че и LG - основният конкурент на Samsung, също обяви за намерението си да представи собствен модел OLED телевизор в най-близко време.
   Марин Чучуков 
   Всички публикувани до момента статии и ревюта можете да видите в СЪДЪРЖАНИЕТО.

1 коментара:

Анонимен

Някъде видях че тези OLED телевизори на Samsung ще струват над 9 000 щ.д. Страшно! Ще чакам да поевтинеят :D

Поздравления за хубавия сайт и интересните статии! Научих много полезни неща за телевизорите.