2 ноември 2011 г.

Philips 40PFL6606H review

автор: М. Чучуков




Ревю на LCD телевизор
Philips 40PFL6606H


Philips 40PFL6606H



   Серията 6000 на Philips за 2011 година включва LCD телевизори от среден клас, които са снабдени с почти всички фирмени технологии и имат достъп до Интернет. В тази шеста серия са включени моделите Philips 32PFL6606, 40PFL6606, 46PFL6606 и 55PFL6606 (съответно - 32, 40, 46 и 55 инча диагонал на екрана).
   В днешното ревю ще разгледаме конкретно 40 инчовия Philips 40PFL6606H, но всички тези телевизори са със сходни параметри и качество, различават се само по диагонала на екрана и естествено - по цената. Да видим, какво може да ни предложи именитата нидерландска марка този път...

   Както винаги, ще започнем ревюто с преглед на основните
технически характеристики на Philips 40PFL6606H:

Диагонал на екрана: 40 инча (~102 см)
Резолюция: 1920x1080
Време за реакция: 2 ms
Яркост: 400 cd/m²
Контраст: 500 000 (динамичен)
Ъгъл на видимост (H/V): 178°/178° 
Стъпка на пиксела: -
Технология: LCD, Edge LED подсветка
3D: Не
Монтаж на стена: Да
Завъртане на стойката: Да
Вградени високоговорители: Да 
Размери: 63,1 см x 94,6 см x 24 см (със стойка)
Тегло: 15 кг (със стойка) 
Формати: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i, 1080p (50, 60 & 24p)
1:1 pixel mapping: -
Входове: VGA, Audio, SCART (x1), S-video, Composite, Component, HDMI (x3, вкл. 1xHDMI 1.4)
Изходи:  Audio (x1), SCART, S/PDIF
Тунер:
• Analogue: Да
• DVB-T: Да
• DVB-T (MPEG4): Да
• DVB-C: Да
• DVB-C (MPEG4): Да
• DVB-S: Не
• DVB-S (MPEG4): Не

   Както вече споменахме, а и както се вижда от маркировката, в тази серия са включени LCD телевизори от среден клас, така че можем да очакваме добро качество на приемлива цена. За повече подробности можете да погледнете публикацията "Маркировка на телевизорите", раздела посветен на моделите на Philips. А сега да продължим с ревюто на Philips 40PFL6606H.

   Дизайн.
   40 инчовият LCD телевизор PFL6606H се отличава със спретнат и изчистен дизайн, който същевременно не е твърде строг, благодарение на леко заоблените ъгли - характерна черта на повечето модели на Philips. Корпусът на телевизора е достатъчно тънък - само 4 сантиметра, благодарение на използваната модерна Edge LED подсветка.
   Рамката на PFL6606H е от качествена пластмаса, имитираща матов неполиран алуминий. В долната средна част тя леко се разширява, предоставяйки място за сензорните бутони за управление на менюто и за индикатора на състоянието. Когато телевизорът работи, той не свети постоянно (свети в червено в режим на очакване и леко премигва, когато приема сигнали от пулта за дистанционно управление). Това решение на
дизайнерите на Philips несъмнено ще зарадва потребителите, които предпочитат да гледат телевизия на тъмно. Екранът на телевизора е с полуматово покритие против отблясъци, така че и на дневна светлина гледането на телевизия ще бъде достатъчно комфортно за очите.

Philips 40PFL6606H
- заден панел

   Задната част на Philips 40PFL6606H е покрита също с матова пластмаса, там са разположени конекторите и вградените високоговорители. За тях по-подробно ще поговорим в следващите редове. Задният панел е с перфорирани отвори в горната и средната част, те осигуряват пасивното въздушно охлаждане на телевизора.

   Конектори.
   Конекторите при телевизорите от серията PFL6606H като цяло са разположени по такъв начин, че да не затрудняват монтажа на стена.
С изключение на няколко аналогови, всички останали сочат надолу или встрани. Като видове, наборът конектори е приличен - VGA, HDMI (включително
HDMI 1.4 с ARC), четец на карти, USB. Според упътването, можете да свържете към Philips 40PFL6606H USB-клавиатура и мишка, както и външен хард диск.

Philips 40PFL6606H
- конектори

   Повече за видовете конектори, както и други разяснения, които могат да ви бъдат от полза, можете да прочетете в публикацията "Как да изберем телевизор". Сега да продължим нататък с нашето ревю на Philips 40PFL6606H.

   Меню.
   Менюто при телевизорите PFL6606 е базирано на основата на оригинален графичен интерфейс. То се отличава с изобилието на икони и съпровождащи надписи. Бих казал - с прекалено голямо изобилие. Ще видите цял куп допълнителни менюта, подменюта и списъци, организирани в достатъчно сложна йерархия. В това отношение дизайнерите на Philips определено са попрекалили. Така например, за да се доберете до настройката на контраста, ще трябва да натиснете бутоните на дистанционното около десетина пъти...
   Фабрично зададените режими, с които разполага Philips 40PFL6606H са: Standard, Personal, Vivid, Natural, Cinema, Game, Energy, Photo и Custom. Настройките, до които имате достъп, както вече споменахме, са множество. Освен задължителните яркост, контраст, острота на изображението и т. н., има и куп допълнителни, сред които HD Natural Motion, 100 Hz Clear LCD, advanced sharpness, dynamic contrast, dynamic backlight, mpeg artefact reduction, colour enhancement и gamma.
   Накратко, менюто при този телевизор на Philips няма да ви позволи да скучаете :). От друга страна, следва да споменем наличието на "помощник", който ви насочва в избора, а екранът се разделя на две половини, за да прецените кои промени ви устройват и искате да запазите.

   Консумация на електроенергия.
   При първото включване на Philips 40PFL6606H, с фабричните настройки, консумацията на електричество е около 75 W. Това никак не е много, ако сравняваме например със Samsung LE40C650. А след като калибрирате телевизора и намалите яркостта, разходът ще падне забележимо - до около 45 W. Така този модел на Philips се нарежда сред най-икономичните 40 инчови LCD телевизори, които могат да се намерят по магазините в България.

   Качество на картината.
   Както и при повечето телевизори, независимо дали са LCD или плазма, Philips 40PFL6606H при първото включване може да ви направи неприятно впечатление. Цветовете са прекалено наситени и неточни, а яркостта е твърде завишена. Това е стандартен похват на производителите, които се надяват по този начин да привлекат вниманието на потребителите в магазина. За жалост, ще трябва да положите усилия и да се преборите с множеството настройки в менюто, докато не получите нормално качество на картината.
   Може би най-добрият вариант е да се обърнете за съдействие към специалист, който има достатъчно опит със съвременните LCD телевизори. В крайна сметка след калибриране ще получите много добро качество на картината, по-високо отколкото може да се очаква при телевизор от средния клас, към който принадлежи и Philips 40PFL6606H. Цветопредаването е достатъчно точно, няма сегментация на полутоновете. Известен проблем ще имате само при най-тъмните полутонове, което довежда до загуба на детайлност при тъмните сцени, но всичко е в рамките на нормалното за LCD телевизор от този клас.
   Смело можем да кажем, че в случая Philips се представя на висота. Определено качеството на картината при PFL6606H е по-добро в сравнение с разгледания миналият път Sharp LC-32LE320E, но и цената съответно е малко по-висока (да не забравяме, че моделът на Philips е с по-голям диагонал на екрана).
   За тези от вас, които биха искали да използват телевизора в качеството на PC монитор, ще отправя един съвет - изключете т. нар. HD Natural Motion. Тази функция при активиране ще повиши значително забавянето на входния сигнал (input lag) до застрашителните 150 ms.

   Ъгли на видимост.
   Независимо от стойностите, които са дадени в техническото описание, при Philips 40PFL6606H, както и при повечето LCD телевизори, реалността е далеч от идеала. Колкото повече се измествате от "правилната" позиция срещу центъра на екрана, толкова по- забележимо ще бъде влошаването на контраста, а цветовете ще губят своята наситеност и яркост. Тук, уви, никакви настройки не помагат - това си е недостатък на самата LCD технология. Дори и най-качествените LCD матрици отстъпват в това отношение на плазмените телевизори.

   Звук.
   По принцип, не бива да очаквате кой знае колко качествен звук от съвременните LCD телевизори. В момента производителите "са се вманиачили" на тема намаляване на обемите. При дебелина на корпуса от 3-4 сантиметра, сами разбирате, просто няма къде да се вмъкнат качествени и мощни високоговорители. Едно от малкото изключения са телевизорите на Philips. И при модела 40PFL6606H е направено всичко, което е било по силите. Определено, звукът е по-добър, в сравнение с повечето телевизори от този клас.
   За да бъда коректен обаче, ще трябва и тук да вмъкна някои забележки. Двата странични високоговорителя са разположени на задния панел, а пък третият (отговарящ за ниските честоти) е разположен между тях, но е забележимо изместен встрани. Това никак не спомага за получаването на търсения стерео ефект.
   За сметка на това, ако използвате слушалки, ще се насладите на силен и чист звук, без забележими смущения.

   Функционалност.
   Philips 40PFL6606H се причислява към т. нар. Интернет телевизори. Моделът ви дава достъп до YouTube, Facebook, Twitter, Picasa и други приложения (като за жалост не всички от тях са достъпни в България), има си дори вграден уеб браузър.
   Платформата DLNA дава възможност за възпроизвеждане на видео, снимки и музика. В интерес на истината, PFL6606H не се справя еднакво добре с всички видове файлове. Така например, MPEG файловете вървят добре, при avi телевизорът проявява характер и понякога се инати, не стоят добре нещата и с MKV.
   Както споменах по-горе, този модел на Philips има и четец на карти, както и USB вход, така че можете да включите към него флаш памет или външен хард диск. Общо взето, напоследък производителите се стремят да разширят мултимедийните възможности на телевизорите, голяма част от моделите имат и достъп до Интернет, но все още има какво да се желае в това отношение.

Philips 40PFL6606H
- дистанционно управление

   Пултът за дистанционно управление, с който е окомплектован Philips 40PFL6606H, е с малко необичайна форма - наподобява донякъде лодка. Долната част не е равна, а заоблена, така че когато го оставите на твърда повърхност известно време продължава леко да се поклаща. За сметка на това е практичен и удобен за ръката. Всички бутони се достигат без проблем. Накратко, особени забележки в това отношение няма.

   Предимства и недостатъци на Philips 40PFL6606H.
   Предимства: Добро качество на картината като за телевизор от среден клас, с точна градация на цветовете, добро ниво на черното и висок контраст.
   Недостатъци: твърде усложнено меню с множество подкатегории, сравнително висок input lag, има какво да се желае от Net TV платформата.
   Цена на Philips 40PFL6606H: ~1 190.00 лв.


   Заключение.
   Телевизорите от шеста серия на Philips за 2011 година заслужават вашето внимание (да припомним - освен 40 инчовия Philips 40PFL6606, тук се включват и моделите 32PFL6606, 46PFL6606 и 55PFL6606, съответно - 32, 46 и 55 инча диагонал на екрана).
   Фабричните настройки при първото включване на телевизора сигурно никак няма да ви харесат, но ако проявите търпение и се преборите с менюто, ще получите наистина качествена картина, по-добра отколкото при повечето телевизори от този клас.
   За съжаление, има какво да се желае от Philips 40PFL6606H в качеството му на Интернет телевизор, а друг сериозен недостатък е високият input lag. Но, както се казва, пълно щастие под слънцето няма...

   Марин Чучуков

   В случай, че Philips 40PFL6606H не успява да ви грабне вниманието (и парите), можете да потърсите друг модел телевизор в СЪДЪРЖАНИЕТО, или да използвате указателя в дясната част на сайта.

7 коментара:

Анонимен

Телевизорите Philips са с най-качествени матрици, обаче държат високи цени да му се невиди...
Гледах го точно тоя 40pfl6606 има страхотна картина. Обаче ще почакам да му свалят още цената иначе ме устройва напълно.

Анонимен

Имам телевизора от един месец и мога смело да каза ,че не сбърках с него! Перфектен е!

Анонимен

На каква цена върви сега този модел на Филипс? Приблизително?

Анонимен

Вече 5 месеца притежавам такъв
Единственото което не ми харесва е че не поддържа бг субтитри през USB плеара!

Анонимен

Филипс е фирма от Холандия.Иначе телевизорите в момента предлагат много повече за същите пари.

Анонимен

Абе, не знам дали Philips е баш фирма от Холандия - държавата се нарича Нидерландия, Южна и Северна Холандия са провинции. Заводи има из цяла Европа и Азия. Плюс това, май си продадоха бизнеса с телевизори на друга компания, с правото да се ползва името "Филипс" - четох някъде нещо по въпроса, но не си спомням подробности.

А телевизорите им вече не са това, което бяха преди години - поевтиняват - в буквалния и за съжаление - и в преносния смисъл.

Иван С.

TELEVIZOR reviews

Благодаря за забележката!

Бях написал "...именитата датска марка". Неволна грешка на езика, която поправих.

Ето поне един човек, който внимателно е прочел статията, писана още през 2011 година :)

Колкото до цените на телевизорите - да, технологиите постоянно се развиват, а конкуренцията е жестока. Нормално е съвременните модели да предлагат повече, в сравнение със своите предшественици отпреди 2-3 години (и то - на поносима цена). Впрочем, ще видим какви ще са цените на OLED и евентуално - на лазерните телевизори, когато се появят на нашия пазар...

Марин