14 октомври 2011 г.

Sharp LE320 review

автор: М. Чучуков




Ревю на LCD телевизор Sharp LC-32LE320E



Sharp LC-32LE320E


   
   Моделите от серията Sharp Aquos LE320 са сравнително евтини LCD телевизори, но с "кристално чиста и наситена картина" (поне така ги описват в официалните анонси). Това би било страхотно за модели от толкова ниска серия, но дали наистина е така? Ще се опитаме да разберем това в днешното ревю на Sharp LC-32LE320E...
   След като последният път говорихме за луксозния и неприлично скъп
Bang & Olufsen BeoVision 4-85 (един от най-скъпите телевизори в света), днес пък ще разгледаме Sharp LC-32LE320E. Това е един евтин телевизор с диагонал на екрана 32 инча, подходящ за спални и други по-малки помещения в дома.
   Освен него, в серията влизат и по-малките модели LC-22LE320E (22 инча), LC-26LE320E (26 инча), както и по-големите LC-37LE320E (37 инча) и LC-42LE320E (42 инча). Те се различават по размерите си, но като основни характеристики и качества са идентични, така че това, което прочетете тук за LC-32LE320E, е валидно и за тях.

   Да започнем нашето ревю с традиционен преглед на
техническите характеристики на Sharp Aquos LC-32LE320E:

Диагонал на екрана: 32 инча (~81 см)
Разделителна способност: 1920x1080
Време за реакция: 6 ms
Яркост: 450 cd/m²
Контраст: 3 000:1
Ъгъл на видимост (H/V): 178°/178° 
Стъпка на пиксела: -
Технология: LCD, Edge LED подсветка
3D: Не
Монтаж на стена: Да
Завъртане на стойката: Не
Вградени високоговорители: Да 
Размери: 53,5 см x 78,6 см x 4,4 см (без стойка)
Тегло: 10,1 кг (със стойка) 
Формати: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i, 1080p (50, 60 & 24p)
1:1 pixel mapping: Да
Входове: VGA, Audio, SCART (x2), Composite, Component, HDMI (x3, HDMI 1.3)
Изходи:  Audio (x1), SCART, S/PDIF
Други: USB media player for Video / Photo / Music
Тунер:
• Analogue: Да
• DVB-T: Да
• DVB-T (MPEG4): Да
• DVB-C: Да
• DVB-C (MPEG4): Да
• DVB-S: Не
• DVB-S (MPEG4): Не

   Дизайн.
   Корпусът при този модел на Sharp е с леко заоблени ъгли. Предният панел е в цвят "черно пиано", с гланцово покритие, задната част е в бяло. При някои модификации стойката също е бяла. По периферията на телевизора също има едва забележим бял кант.
   За външния вид не бива да се спори, тъй като всичко е въпрос на вкус. Въпреки това, ще отбележа, че като цяло LC-32LE320E създава приятно впечатление с плавните си и меки форми. От практическа гледна точка обаче, това съчетание на черен гланц и бял цвят на гърба не е най-доброто решение.
   Впрочем, решението на дизайнерите на Sharp е напълно обяснимо - серията Aquos LE320 включва телевизори от начален клас. След като не могат да ви заслепят със зашеметяващи технически характеристики, ще се опитат поне да ви грабнат вниманието с по-лъскав и интересен външен вид.
   Стойката е общо взето стабилна, но не се отличава с особена функционалност - тя е създадена с идеята да има нещо, върху което да се закрепи телевизора, нищо повече от това. Няма възможност за завъртане, наклон или промяна на височината - забравете за такива екстри при Sharp LC-32LE320E.

   Конектори.
   Входните интерфейси са разположени на гърба на LC-32LE320E и за съжаление са насочени перпендикулярно. Това решение на разработчиците на Sharp отново не е много практично, тъй като затруднява монтажа на телевизора на стена (а такава възможност по принцип е предвидена).
   Е, поне разполагате с HDMI вход, който е разположен отстрани на рамката. Това частично "замазва положението". Там ще откриете и USB вход, който може да използвате, ако пожелаете да разгледате снимки, или да си пуснете филм или любимата музика.

   Меню.
   Менюто на Sharp LC-32LE320E ще ви впечатли... Но не знам дали в положителния смисъл на думата. То е толкова семпло, даже бих казал - постно на вид. Направо, като пътуване назад във времето. Ако сте романтична натура, може и да се разчувствате. А ако се съмнявате в остротата на своето зрение - менюто на телевизорите от серията LE320 на Sharp може да ви е от полза не по-малко от таблицата при офталмолога. Бледите букви почти се сливат с фона, семплите тонове на иконите в менюто и опростената им графика, ще послужат като отличен тест за остротата на погледа ви. Накратко, визуалният интерфейс е твърде архаичен и не изглежда особено добре.
   Иначе менюто ви предоставя стандартните настройки на яркост, контраст и
т. н. Има и възможност за допълнителна настройка на качеството на звука, но при тези високоговорители, с които е снабден LC-32LE320E, това е безсмислена екстра. Имате достъп и до някои допълнителни настройки (Advanced Control) - шумоподтискане, тон (цвят) на кожата (почти безполезна), подсветка, динамическо калибриране на цвета (добавя дълбочина на черното, но влошава детайлността).
   Отново оценката не е еднозначна. Но поне разделите в менюто на телевизора са подредени достатъчно логично и пътешествието из него, макар и не много бързо, поне не е твърде сложно.

   Консумация на електроенергия.
   С фабричните настройки енергопотреблението на Sharp LC-32LE320E е около 76-77 W. След като настроите телевизора то ще падне до около 50 W, което е напълно в границите на нормалното за LCD телевизор с LED подсветка и с подобен размер.


   Качество на картината.
   Това, което подкупва потребителите, когато влязат в магазина за техника, е надписът "произведено в Япония". Преди време това беше равнозначно на "най-високо качество". Да видим, доколко ще ни впечатлят японските телевизори Sharp Aquos от серията LE320 (спомняте ли си началото на ревюто - "кристално чиста и наситена картина", нали така?).
   ... Беше чиста, допреди малко... Да изчакаме колегата да избърше екрана... И, Митко, що за възпитание? Хайде, стига! Ти въобще какво се впрягаш? Спокойно...
   За разлика от колегата, аз не съм толкова импулсивен, пък и не мисля, че е оправдано да се реагира по този начин. Както и да е. Sharp LC-32LE320E определено не е сред шампионите по качество на изображението, но и не бива да очакваме твърде много от телевизор в този нисък клас.
   Фабричните настройки не са проблем - при повечето, да не кажа - почти при всички телевизори (независимо дали са плазмени или LCD), картината трябва да се настройва допълнително. За жалост, дори и след калибриране, положението при LC-32LE320E не е особено розово. От пет предефинирани режима - Movie, Vivid, Standard, Eco и Personal, някакви промени можете да извършите само в последния.
   След известни усилия добър специалист би постигнал приемлива точност на цветопредаването (макар и не идеална). Това обаче е единствената добра новина. От тук нататък няма какво да се направи, уви.
   Черният цвят е със забележим син оттенък, ако използвате функцията за динамическо калибриране - ще подобрите неговата наситеност, но ще загубите
детайлността при по-тъмните сцени. Затова тук може би е по-добре да се примирите със ситуацията.
   При спортни предавания и въобще при възпроизвеждане на обекти, които се движат с по-висока скорост, ще се "насладите" на размазване на изображението. Образът ще се разслоява и ще има видим ореол. Каквото и да опитате при този модел на Sharp, картината ще бъде "обогатена" с артефакти, чието присъствие никак не е желателно.
   Освен това, LC-32LE320E е и с твърде висок input lag (забавяне на входния сигнал), което не е добра новина за тези, които биха искали да го използват за игри (особено в мрежа).

   Ъгли на видимост.
   Според официалните характеристики, телевизорите от серията LE320 на Sharp са с максимално широки ъгли на видимост. Уви, това далеч не е така.
   При отклонение от идеалната позиция срещу центъра на екрана, ще забележите влошаване на контраста, а цветовете сякаш ще избледнеят и ще променят своя оттенък.

   Звук. 
   Качеството на звука при Sharp LC-32LE320E е аналогично на качеството на картината. Басовете ги няма никакви, а и като цяло... ами, не го бива особено, това е.

   Функционалност.
   Тук няма какво да разтягаме дъвки - тези телевизори на Sharp са от нисък клас, без допълнителни екстри. Пултът за дистанционно управление е на средно ниво, средно удобен и със средно качество на пластмасата (лесно се познава по външния вид и теглото).
   Единственото нещо, което можем да отбележим като някакъв плюс, е наличието на т. нар. USB media player, който споменахме по-горе.

   Цената на Sharp LC-32LE320E към момента на написване на ревюто е ~950.00 лв.

   Заключение.
   Sharp LC-32LE320E е с приятен дизайн (въпреки че и тук при желание може да се поспори) и има USB... Е, какво, нали трябва да кажем и някоя добра дума, в края на краищата. Колкото и да се мъча обаче, повече от това няма какво да добавя, съжалявам.
   Произведено в Япония... Е, Япония вече не е това, което беше. И там се научиха да правят компромиси с качеството - факт. За толкова пари - толкова. Накратко, по никакъв начин не можем да наречем телевизорите на Sharp от серията LE320 удачен избор (да припомним, че освен LC-32LE320 в нея влизат и моделите Sharp LC-22LE320, LC-26LE320, LC-37LE320 и LC-42LE320).
   На тези, които търсят евтин 32-инчов LCD телевизор с LED подсветка, вместо Sharp LC-32LE320E бих предложил да обърнат внимание на
Philips 32PFL5605H - с по-добро качество е, а същевременно и на по-ниска цена.

   В случай, че разните термини, с които ни засипват производителите, не са ви много понятни - препоръчвам ви да прегледате публикацията
"Характеристики на телевизора". А при избора на нов телевизор може би ще са ви от полза и някои от съветите, които ще намерите в статията

   Марин Чучуков

   Още статии и ревюта можете да изберете от СЪДЪРЖАНИЕТО.


5 коментара:

Анонимен

Сигорно няма да ми пуснете коментара но ше си кажа какво мисля. Sharp си остават най-добрите телевизори напразно го плюете тоя модел? Сигурно искате да си продавате по добре другите марки ама няма какво да го плюете Sharp LE320.

TELEVIZOR reviews

Не продаваме телевизори и не сме обвързани по никакъв начин с нито един производител, вносител или дистрибутор.
Sharp LE320 са телевизори от базова серия, не бива да очакваме кой знае какво, но японците в случая можеха да се представят и по-добре...

Марин Чучуков

Анонимен

Благодаря за ревюто!
Беше ми от полза - щях да се подлъжа да го взема, много ми го хвалиха продавачите в магазина.
Сега, като прочетох това ревю на Sharp LE320 и като прегледах статията със съвети за избор на телевизор, много неща ми се изясниха. Най-вече - че не трябва да се вярва на продавачите!
Sharp може и да са добра марка, но в случая наистина този телевизор не си заслужава парите. Още веднъж - благодаря!

Алекс

Анонимен

можете ли да дадете мнение за този модел-Sharp LC-39LE752E . Благодаря предварително!

TELEVIZOR reviews

Нямам лични наблюдения, съжалявам. Бих могъл да напиша някакви общи приказки въз основа на техническите характеристики на Sharp LC-39LE752E, дадени от производителя. Това обаче няма да ви е от полза. Данните "на хартия" и рекламните словоизлияния твърде често се разминават с реалните качества на телевизора. Надявах се някой от читателите на блога да е попадал на този модел и да сподели своите впечатления, но - уви - вече няколко дни минаха, а никой не реагира..

Още веднъж - наистина съжалявам, но в случая няма да мога да помогна със съвет. Опитайте да пишете и в някой от нашите хардуерни форуми - дано да се намери човек, който си е закупил този телевизор.

Марин