7 октомври 2011 г.

Bang & Olufsen BeoVision 4-85

автор: М. Чучуков




       

3D телевизор Bang & Olufsen

BeoVision 4-85

(един от най-скъпите телевизори в света)




Bang & Olufsen BeoVision 4-85


 
   
   Bang & Olufsen (B & O) е датска компания, която се специализира в производството на скъпоструваща хай-енд техника.
   Представеният от фирмата наскоро 3D телевизор BeoVision 4-85 е нещо, което наистина си заслужава да се... види. Може би очаквахте, че ще завърша изречението с думата "купи", но това би било твърде лицемерно от моя страна. Каквото и да си говорим - не са много хората, които наистина биха го направили...
   И така, след като в миналата публикация стана дума за удивителните лазерни телевизори на Mitsubishi, днес ще представя високотехнологичния 3D телевизор Bang&Olufsen BeoVision 4-85. Моделът на Bang & Olufsen е с 85-инчов плазмен екран, способност за възпроизвеждане на 3D изображение и качествена озвучителна система от най-висок клас.
   Да, при своите големи телевизори Bang & Olufsen винаги залагат на плазмената технология. Моделът BeoVision 4-85 не прави изключение. Базиран е на плазмен панел от Panasonic, но всички останали компоненти във вътрешността на телевизора са собствена фирмена разработка на Bang & Olufsen, така че не търсете повече прилики.

   Ето ги основните технически характеристики на BeoVision 4-85:

Диагонал на екрана: 85 инча (216 см)
Резолюция: 1920x1080 (16:9)
Яркост: 160 cd/m²
Контраст (статичен): 30 000:1
Контраст (динамичен): 5 000 000:1
Технология Sub-Field Driving - 600 Hz
Ъгъл на видимост (H/V): без ограничения
Технология: плазма
3D: Да
Монтаж на стена: Да
Завъртане на стойката: Да (+ промяна на височината)
Вградени високоговорители: Не 
Размери: 2052x1284x222 мм
Тегло: 163 кг
Формати: 480i, 480p, 576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p (Full HD)
Входове: HDMI, RS-232

   Дизайнът на Bang&Olufsen BeoVision 4-85 е наистина впечатляващ. Корпусът на телевизора е изработен от пречистен алуминий с най-високо качество. Екранът на BeoVision 4-85 е покрит с високоефективно антирефлекторно покритие, което до голяма степен елиминира един от главните недостатъци на плазмените телевизори (кои са те - можете да видите в публикацията "Плазма или LCD?").
   Най-голямо впечатление обаче прави оригиналната стойка на телевизора. С помощта на дистанционното управление тя се контролира много лесно, като завърта, издига и спуска телевизора до желаната височина. При изключване на телевизионния приемник тя плавно го спуска надолу, за да не доминира над останалата част на интериора.
   Впрочем, този телевизор трудно може да остане незабелязан, тъй като с право си е заслужил прозвището "елегантният гигант".

   Качеството на картината при BeoVision 4-85 е нещо, към което разработчиците са се отнесли много сериозно. Произведеният по поръчка плазмен панел и прецизната електроника на Bang&Olufsen BeoVision 4-85 осигуряват дълбоко ниво на черното, остри като бръснач детайли и невероятно богати цветове.
   Колкото до 3D възможностите на този модел - не е случайно, че едва тази година фирмата пуска на пазара своя първи 3D телевизор. По думите на говорителя на компанията, за тях е било важно да предложат на своите клиенти възможно най-доброто, без каквито и да е компромиси с качеството.
   Bang&Olufsen BeoVision 4-85 е базиран на активната 3D технология (за повече информация по този въпрос - можете да погледнете статията "3D телевизори - видове"). В съчетание с големия диагонал на екрана това позволява на датчаните да предоставят на потребителите Full HD 3D картина, наистина без да се стига до компромис с качеството на стандартното 2D изображение.
   За момента BeoVision 4-85 е може би най-качественият 3D телевизор на пазара, с изключителна дълбочина и реализъм на 3D ефекта.
   В стремежа си да осигурят възможно най-доброто изживяване при гледане на плазмен екран, инженерите на Bang&Olufsen дори са снабдили модела BeoVision 4-85 с вграден автоматичен калибратор. Също така, телевизорът е снабден и с патентованата технология Automatic Color Management, която контролира ефекта на стареенето на плазмения екран (коригирайки цветовата температура), предоставяйки неизменно високо качество на картината година след година.
   Както споменахме, специалното покритие на екрана, в съчетание с вградената система за автоматичен контрол на картината (тя регулира степента на осветеност на екрана според условията в помещението), правят BeoVision 4-85 подходящ за използване и в светлата част на денонощието.

   Качество на звука при новия 3D телевизор на Bang&Olufsen. Забравете вградените високоговорители. При съвременните ултра тънки телевизори просто няма място за вграждане на качествена озвучителна система.
Според мен е по-добре въобще да няма такива (още повече, че са включени в цената).
   Bang&Olufsen BeoVision 4-85 се съчетава отлично с модерния централен високоговорител BeoLab 10 и качеството на звука напълно съответства на качеството на изображението. Високоговорителят е с оригинална триъгълна форма, същевременно е и много ефективен. Той разполага с два ICE Power усилвателя, мощността му може да се сравни с цял комплект за съраунд система.
   При гледане на филми е от голямо значение диалозите да се възприемат като че ли идват директно от телевизора. Затова BeoLab 10  е оборудван с върховата патентована технология Acoustic Lens.
   Този стилен и качествен високоговорител е проектиран така, че разпръсква звука  на 180 градуса из цялото помещение. Като резултат се получава несравним звук, отразяващ всички нюанси на диалозите във филмите, няма да пропуснете дори и шепот, без значение в коя част на стаята се намирате.

   И накрая (по обясними причини) - цената на Bang&Olufsen BeoVision 4-85. Тя е 1 000 щатски долара. На инч. Ще припомня - диагоналът на екрана на този разкошен 3D телевизор е 85 инча. На практика, този модел на Bang&Olufsen е сред най-скъпите телевизори в света (като изключим разбира се тези, които са покрити с диаманти и злато - има и такива).
   Смятах да сложа за финал едно усмихнато личице, но размислих - тук няма нищо смешно. 85 000 щатски долара може да изглеждат смешно за някои хора, но не и за мен. А за вас?

   Марин Чучуков

   В случай, че цената на BeoVision 4-85 ви е шокирала - погледнете СЪДЪРЖАНИЕТО - давам ви честната си дума, че останалите телевизори, представени тук, не са толкова скъпи.