4 юли 2012 г.

Sharp LC-46LE830E review

автор: М. Чучуков 

Ревю на 3D LCD/LED телевизор

Sharp LC-46LE830E


Sharp LC-46LE830E


   В това ревю ще разгледаме предимствата и недостатъците на японския 3D телевизор LC-46LE830E - представител на популярната серия AQUOS QUATTRON на Sharp. Често в специализираните форуми се отправят критики към качеството на телевизорите Sharp. Не са малко хората, които въобще не приемат тази марка.  Да видим, дали положението е наистина толкова лошо, или става дума за чисто субективни пристрастия...

   Съгласен съм - това, че основните компоненти на телевизорите Sharp са произведени в Япония, не означава автоматично, че те са "върха на сладоледа". И наистина - по форумите често ще попаднете на доста остри изказвания и критики към японския производител. Наскоро представихме модела Sharp LC-32LE320E, който за съжаление не можем да определим като идеален за парите си (въпреки че е достатъчно евтин телевизор). Но дали тези мнения за телевизорите Sharp не са твърде крайни?
   Днес ще разгледаме модел от значително по-висок клас, както се вижда от неговото обозначение - LC-46LE830E. Тези букви и цифри в названията на телевизорите ни дават не малко полезна информация, препоръчвам ви да прегледате и статията "Маркировка на телевизорите".
   Сега да се върнем към героя на днешното ревю - 46 инчовия Sharp LC-46LE830E. Пълното наименование на модела е Sharp AQUOS QUATTRON 3D LC-46LE830E. В тази серия влизат моделите 40LE830, 46LE830, 52LE830, 60LE830 и 70LE830, съответно с диагонал на екрана 40, 46, 52, 60 и 70 инча. Основните технически характеристики на тези телевизори са сходни, различават се по размерите и по цената (най-скъп естествено е Sharp LC-70LE830E, най-евтин - Sharp LC-40LE830E). Функционалните възможности и качеството на картината общо взето са идентични.
   Преди да продължим с ревюто на Sharp LC-46LE830E е редно да кажем няколко думи за достойнствата на новата серия AQUOS QUATTRON. Храктерна особеност на технологията Quattron на Sharp, както подсказва и нейното наименование, е добавянето на четвърти цвят към стандартните три. Освен червено, зелено и синьо имаме и допълнителен жълт цвят. Това значително разширява цветовия обхват на телевизора, осигурявайки забележимо по-наситена и ярка картина. LCD матриците на телевизорите от тази серия на Sharp са базирани на фирмената технология UV2A (UltraViolet-induced Multidomain Vertical Alignment). Тази система позволява прецизно да се регулира ъгълът на завъртане на течнокристалните молекули, което води и до забележимо по-високи стойности на статичния контраст на телевизора. Системата Aquos NET+ позволява свързването с Интернет, проверка на електронната поща, вход в Skype и т. н. (с други думи, Sharp LC-46LE830E се води Интернет-телевизор). High Speed LCD намалява дефектите при отразяване на бързо движещи се обекти, както и смущенията в 3D режим. Технологията FRED (Frame Rate Enhanced Driving) позволява да се управляват пикселите на матрицата при честота на опресняване на картината 200 Hz, като за целта се използва само един проводник за всеки пиксел. Това увеличава апертурата на панела и намалява количеството на използваните управляващи чипове.

   Ето ги впрочем основните технически характеристики на Sharp LC-46LE830E:

Диагонал на екрана: 46 инча (~117 см)
Резолюция: 1920x1080 (16:9)
Време за реакция: 6 ms
Честота на опресняване: 200 Hz
Яркост: -
Контраст: 6 000 000:1 
Ъгъл на видимост (H/V): 178°/178°
Стъпка на пиксела: -
Технология: LCD, Edge LED подсветка
3D: Да
Монтаж на стена: Да
Завъртане на стойката: Да
Вградени високоговорители: Да (2.1)
Размери (ВxШxД): 63.3 см x 107.2 см x 3.4 см (без стойка),
71.1 см x 107.2 см x 29.3 см (със стойка)
Тегло: 23 кг (със стойка)
Формати: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 & 24p)
1:1 pixel mapping: Да
Входове: Audio, VGA, S-video, Composite, Component, SCART,
HDMI x4, вкл. 1xHDMI 1.4 - ARC (Audio Return Channel), USB, Ethernet, SD card reader
Изходи:  Audio (headphones), SCART, S/PDIF (optical)
Тунер:
• Analogue: Да
• DVB-T: Да
• DVB-T (MPEG4): Да
• DVB-C: Да
• DVB-C (MPEG4): Да
• DVB-S: Да
• DVB-S (MPEG4): Да

   В случай, че някой от тези термини не ви е ясен - можете да погледнете за справка публикацията "Характеристики на телевизора". Сега да продължим ревюто на LC-46LE830E с първите ни впечатления от този модел на Sharp.   

   Дизайн.
   Първото нещо, което прави впечатление при Sharp LC-46LE830E е забележимо изтънената рамка и намелената дебелина на корпуса в сравнение с предходните серии телевизори на компанията. Без съмнение за това допринася и използваната Edge LED подсветка. Леко заоблените ъгли придават плавност на дизайна, сребристата лента в долния край на предния панел приятно се съчетава с черния цвят на корпуса. Индикаторът за режима на готовност е разположен под логото на Sharp. Цветът му в 3D режим се променя от бял в леко синкав. Поставката е достатъчно стабилна, позволява телевизорът да се завърти встрани на около 20 градуса. Накратко - дизайнът на Sharp LC-46LE830E е модерен и елегантен, приятен за погледа и достатъчно практичен.   
     
   Конектори.
   Конекторите са разположени на задния панел на LC-46LE830E, като само аналоговите сочат перпендикулярно. Можем да приветстваме това решение на дизайнерите на Sharp, тъй като няма да възникнат особени затруднения при монтажа на телевизора на стена, ако възникне такава необходимост. Трите USB входа позволяват да свържете към телевизора USB-адаптер Wireless LAN, външен хард диск или Skype камера. С помощта на терминала Ethernet телевизорът може да се свърже към домашната мрежа или Интернет.
   Sharp е поддръжник на стандарта DLNA (Digital Living Network Alliance), така че без проблем можете да свържете LC-46LE830E с компютъра, мобилния телефон или други DLNA устройства в единна цифрова мрежа. Това позволява да възпроизвеждате на всяко едно устройство медиа съдържание, записано на някое от другите съвместими устройства. Поддържат се файлове с разширение wmv, asf, mp4, mov, avi, jpeg, LPCM, mp3.   

Sharp LC-46LE830E
- конектори


   Меню.
   Бутоните за управление са разположени в долния десен ъгъл на предния панел на телевизора. Дизайнерите на Sharp са проявили впечатляваща пестеливост - няма да намерите нищо излишно. От менюто можете прецизно да контролирате силата на LED подсветката, яркостта, контраста, наситеността и оттенъците на цветовете на телевизора. Sharp LC-46LE830E разполага с възможност за настройка на общо 6 цвята - основните RGB (червено, зелено и синьо) и допълнителни - CMY (cyan, magenta и yellow).
   В случай, че не ви се занимава с ръчните настройки, този LCD телевизор на Sharp разполага и с 12 предварително дефинирани режима - 9 за двуизмерно и 3 за 3D изображение. Отделно следва да споменем множеството широкоекранни режими, достъпни в менюто на телевизорите от серията LE830E. При SD сигнал разполагате с режими нормален, мащаб 14:9, панорамен, пълен, киноекран 16:9, киноекран 14:9. При HD сигнал - режим на запълване или Dot by dot (1:1 pixel mapping). Телевизорът разполага и с демонстрационен режим, който представя всички основни възможности и технологии, с които е снабден Sharp LC-46LE830E.   
   
   Консумация на електроенергия.
   По официални данни LC-46LE830E изразходва 76 W, след калибриране в 2D режим - около 70 W, в 3D режим - около 80  W.   
   
   Качество на картината.
   Дотук - никакви забележки към телевизора на Sharp, но разбира се най-важно за нас е именно какво е качеството на картината. Ами - не става за нормално гледане - направо ще ви избоде очите с тези ярки и наситени цветове... Спокойно - това не трябва да ви стряска - говорим за впечатленията при първото включване на LC-46LE830E. Производителите на телевизори се надяват по този начин да откроят своя модел сред останалите в магазина, а и за предварително прецизно калибриране е нужно някой да плати, нали така... И понеже никой няма да ви направи подарък, това би повишило цената на телевизора допълнително.
   При богатия набор от възможности за корекция на цветовете след калибриране ще получите почти перфектна картина в SD и HD режим. За разлика от по-старите си модели, сега Sharp използват матово покритие на екрана, което елиминира неприятните отблясъци. Цветопредаването е впечатляващо прецизно, картината е с достатъчно висока детайлност. Можем да кажем, че в това отношение Sharp LC-46LE830E е сред най-добрите LCD/LED телевизори. Е, не може да се мери с представения наскоро Panasonic TX-P42GT30E, но той пък е един от най-успешните модели плазмени 3D телевизори. В тази връзка - можете да прегледате и статията "Плазма или LCD?" - в нея са представени предимствата и недостатъците на двете технологии. Като забележка обаче трябва да споменем известната сегментация при някои от нюансите на цветовете, което е жалко - дотук LC-46LE830E се представяше забележително добре.
   Въпреки високата честота на опресняване, Sharp отстъпва на плазмените телевизори от висок клас и по отношение на предаването на бързо движещите се обекти. На моменти се забелязва леко размазване на образа, но това е характерен недостатък на LCD телевизорите. Така наречената scanning backlight system на телевизора до голяма степен елиминира този проблем, но забележимо редуцира яркостта на екрана и около движещите се обекти може да се забележи лек светъл ореол. Впрочем, това се забелязва при по-старателно вглеждане и на повечето потребители вероятно дори няма да им направи впечатление (особено ако не са чели това ревю :) ). Нивото на черното е много добро и допринася за добрата детайлност на картината. Тук забележки към Sharp LC-46LE830E няма.
   В 3D режим телевизорът предлага отлична картина, с много високо качество. Можем смело да кажем, че към този момент LC-46LE830E е един от най-добрите 3D LCD телевизори. При някои сцени се забелязва раздвояване на образа, но това е характерен проблем при повечето 3D телевизори, базирани на активната технология. Повече по въпроса можете да прочетете в публикацията "Видове 3D телевизори". А ако искате да се насладите на триизмерна картина лишена напълно от смущения (макар и с малко по-ниска дълбочина на 3D ефекта) - обърнете внимание на модела
LG Cinema 3D 47LW6500 - 3D телевизор, базиран на пасивната технология.
   Sharp LC-46LE830E е способен също така да конвертира картината от 2D в 3D, което донякъде решава проблема с липсата на достатъчно 3D материал в телевизионния ефир. 
   Edge LED подсветката на LC-46LE830E е много качествена, равномерна - определено по-добра отколкото при LCD телевизорите от по-нисък клас. И тук - без сериозни забележки.   
     
   Ъгли на видимост.
   И тук Sharp LC-46LE830E се представя повече от задоволително - определено този LCD телевизор е над средното ниво. Вярно, не може да се представи наравно с качествен плазмен телевизор, но ъглите на видимост при модела на Sharp са наистина широки - почти не се забелязва промяна в качеството на картината, когато наблюдавате екрана от страни.   
     
   Звук.
   Сами разбирате, че при съвременните LCD телевизори с LED подсветка, с техните ултра-тънки профили, няма къде да се разположат достатъчно мощни високоговорители - за тях просто няма място. Но ето че и тук японците са се постарали да постигнат максимално добри резултати. Качеството на звука при LC-46LE830E е над средното ниво. Телевизорът разполага с два високоговорителя по 10 W + 15 W събуфер.
   Технологията Clear Voice, както подсказва и наименованието, повишава силата на говора, позволявайки ви да чувате по-ясно монолозите и диалозите във филмите и телевизионните предавания. Auto Volume Control изравнява нивото на звука при смяна на каналите или при агресивно нахлуващите в ушите ви телевизионни реклами. Много полезна функция. А ако можеше и автоматично да изключва звука по време на рекламите... :)
   Въпреки положителните впечатления от качеството на звука при този телевизор на Sharp, ще ви посъветвам да помислите за отделна озвучителна система, ако искате да получите максимално удоволствие от гледането на филми в домашни условия.   
   
   Функционалност.
   Пултът за дистанционно управление на телевизора е основно средство за управление на настройките при Sharp LC-46LE830E. Чрез него се активират всички споменати дотук специални режими и функции. Полезна благинка е функцията Time Shift recording. Благодарение на нея можете през USB да си догледате любимото ТВ предаване или сериал по-късно, в случай, че някой досадник ви е попречил.
   Освен DLNA, функционалността на телевизора се разширява и от Интернет-платформата NET+, така че освен като 3D можем да определим LC-46LE830E и като Интернет-телевизор. Дали достъпът до Интернет посредством телевизора е удобен вариант - оставям на всеки да прецени сам за себе си. По този въпрос ще чуете различни мнения, а според мен - всичко опира до личните предпочитания и нужди. Няма смисъл да се спори.   

Sharp LC-46LE830E
- пулт за дистанционно управление


   Предимства и недостатъци на Sharp LC-46LE830E. 
   Предимства: телевизорът е с прецизно цветопредаване, много добро качество на картината - както в 2D, така и в 3D режим, 3D очилата са включени в комплекта, по-важните конектори са разположени странично (това улеснява монтажа на стена). 
   Недостатъци: както и при повечето телевизори, има какво да се желае от фабричните настройки, макар и рядко, но се забелязва сегментация при някои от полутоновете, артефакти при възпроизвеждане на бързо движещи се обекти (но отново - нищо критично). 

   Заключение.
   Sharp AQUOS QUATTRON LC-46LE830E, както и останалите модели от серията (40LE830, 52LE830, 60LE830 и 70LE830), наистина заслужават вашето внимание. Всички производители на телевизори се стремят да използват по възможност евтини компоненти, Sharp не правят изключение, но в случая това не се отразява на качествата на телевизора - наистина получавате максимума срещу парите си. Ориентировъчната цена на LC-46LE830E в момента е 2 800 лв., но ако преглеждате по-често сайтовете за продажба на битова техника, е напълно възможно да попаднете и на по-изгодна цена. 

   Марин Чучуков

    Още статии, които могат да ви заинтересуват, ще откриете в Съдържаниетоили погледнете в горната част на страницата - там са представени всички основни теми, свързани с телевизорите.

2 коментара:

Анонимен

И аз съм чел доста негативни мнения за телевизорите на Sharp, но имам усещането че просто се преповтарят едни и същи неща, казани някога от някого. Така Филипс се счита за добра марка, а не виждам защо. Не може да си купиш телевизор за 500 лева от ниска серия и да очакваш от него върхови постижения. Всеки производител на телевизори има и удачни и по-слаби модели. LC-46LE830 изглежда добър, но още му държат надута цената, според мен могат да я смъкнат малко.

Анонимен

Странно и за мене е това негативно отношение към Шарп. Впрочем аз сега се интересувам за първи път по въпроса. Знам, че Шарп винаги са били качествена и не евтина/поне на нашия пазар/ марка, че правят ЛСД матриците на едни от лидерите на пазара - Pioneer, че моделите им влизат винаги в класациите. Освен това доскоро бяха Made in Japan - нещо което сме забравили от времето на соц корекомите :).
Сега разбирам, че някой съвременни специалисти не ги признавали за марка - странно. Аз лично имам Шарп 32" ЛСД/не е ЛЕД подсветката/ от близо 5 години и съм изключително доволен. Понеже е японски в менюто няма кирилица и телетекста излиза по "онзи" начин, нотова ми е най-малкия проблем - аз по принцип не го ползвам. От картината също съм много доволен.
На сайта попаднах понеже търсех инфо за един Самсунг, щото ми омаляха 32-та инча и се оглеждам за 46 и попаднах на ревюто на тоя Шарп, който много харесвам но ми е примерно 1000 лева над цената която съм си определил и се изненадах много. Вярно е, че не съм спец по телевизорите обаче LG и Philips да са по-добри от Sharp ми е странно. Аз лично като стар хайфист, като чуя за LG - тичам бързо в обратна посока. Не знам сега, автора като човек който следи нещата изкъсо сигурно е наясно, но ако аз имах парите щях да си взема LC-46LE830 без да се замислям. Желая успех на сайта - харесва ми и е полезен.