1 август 2013 г.

Плазмени телевизори Panasonic 2013 година

автор: М. Чучуков

Серии плазмени телевизори Panasonic за 2013 година

 
плазмен телевизор Panasonic ZT60 2013
Panasonic ZT60

   Телевизорите на японската корпорация Panasonic са добре познати на потребителите от цял свят и не се нуждаят от реклама. Всеки ще признае постиженията на компанията в производството на плазмени телевизори, особено след появата на миналогодишния модел Panasonic VT50, получил най-висока оценка. Същевременно, очевидни станаха намеренията на Panasonic през 2013 да закрепи своите позиции и при телевизорите, базирани на LCD технологията, но за тях ще стане дума в следващата публикация. И така, да видим, какви модели са включени в сериите плазмени телевизори на Panasonic за тази 2013 година...

Плазмата умря... Да живее плазмата! Оказа се обаче, че слуховете за нейната смърт са силно преувеличени. Установихме, че плазмени телевизори има и сред моделите на Samsung за 2013 година. Panasonic от своя страна обещават, че тази година потребителите ще получат най-добрия плазмен телевизор правен досега, надминаващ по своите качества дори легендарните Kuro на Pioneer. Възможно е това да се окаже "лебедовата песен" на плазмите (да не забравяме за подготвящата се масова инвазия на OLED телевизорите), но времето ще покаже. Нека да се върнем в настоящето обаче. Предвидени са общо пет серии, включващи около 15 модела с различен диагонал на екрана и различни характеристики.

   Плазмени телевизори Pansonic ZT60
   Това е флагманът при плазмените телевизори на Panasonic за 2013 година. Серията включва само два модела. TX-P60ZT60, с диагонал на екрана 60 инча, е предвиден за продажба в Европа. Аналогичният модел за Щатите е с обозначение съответно Panasonic TC-P65ZT60. Както обикновено, американците се оказват привелигировани и ще могат да купят и 65-инчовия TC-P65ZT60. За нас, естествено, интерес представлява европейският модел Panasonic TX-P60ZT60. Разбира се, 5 инча разлика за някого може да са важен фактор. В случай, че сте любители на големите телевизори, а при това държите и на качеството - задължително трябва да видите уникалния C SEED 201 - най-големият телевизор в света (имайте предвид обаче - общата площ на неговия екран е почти 11 м², така че може да се наложи да изхвърлите любимата ваза на тъщата, за да осигурите място на този красавец). Ето ги впрочем основните характеристики на Viera ZT60:

   * Монолитен дизайн със стъклен панел, покриващ изцяло екрана
   * Нов двуядрен процесор от серията Hexa
   * Филтри Ultimate Black и Pro High Contrast
   * Плазмен панел Studio Master 1080p с нова конструкция (без въздушна прослойка
      между панела и покритието на екрана), индивидуално фабрично калибриране

      на всяка отделна бройка
   * Focused Field Drive 3000 Hz
   * Активна 3D технология (2 броя активни 3D очила, включени в комплекта)
   * Двуканален ТВ тунер
   * THX сертифицирани 2D и 3D режими
   * ISFccc Calibration Mode
   * Платформа Smart Viera
   * Swipe & Share 2.0
   * Гласов контрол

   Плазмени телевизори Panasonic VT60
   Телевизорите от тази серия на Panasonic се явяват наследници на миналогодишната VT50, пожънала заслужен успех. Включени са модели с диагонал на екрана 50, 55 и 65 инча и обозначения съответно TX-P55VT60, TX-P60VT60, и TX-P65VT60. Между другото, може би ще ви бъде интересно да прегледате и статията, посветена на различните обозначения на телевизорите - тези букви и цифри не са случайни и дават полезна информация на потребителите, които могат да ги разчетат. Дизайнът на VT60 е идентичен с този на флагманската серия, но в техническите характеристики естествено има различия. Интересното е, че за разлика от флагмана, VT60 разполага с вградена видеокамера.

   * Монолитен дизайн със стъклен панел, покриващ изцяло екрана
   * Нов двуядрен процесор от серията Hexa
   * Филтри Infinite Black Ultra и High Contrast Pro  
   * Focused Field Drive 3000 Hz
   * Активна 3D технология (2 броя активни 3D очила, включени в комплекта)
   * Двуканален ТВ тунер
   * THX сертифицирани 2D и 3D режими
   * ISFccc Calibration Mode
   * Платформа Smart Viera
   * Swipe & Share 2.0
   * Гласов контрол
   * Вградена видеокамера

   Плазмени телевизори от серията Panasonic GT60
   Очакват се моделите TX-P42GT60 и TX-P50GT60, с диагонал на екрана съответно 42 и 50 инча. През 2013 година телевизори от тази серия изглежда няма да се предлагат в САЩ, така че Panasonic TX-P42GT60 и Panasonic TX-P50GT60 ще си останат без презокеански братовчеди. Дизайнът не е толкова елитарен, като при предходните две серии, но е достатъчно атрактивен - едва ли някой може да каже, че GT60 изглеждат зле. Ето ги и основните технически характеристики:

   * Двуядрен Hexa процесор
   * Infinite Black Ultra панел
   * Focused Field Drive 3000 Hz
   * Активна 3D технология (2 броя 3D очила в комплекта)
   * THX режими 2D и 3D
   * Платформа Smart Viera
   * Swipe & Share 2.0
   * Възможност за запис върху външен твърд диск

   Серия Panasonic ST60
   За продажба са предвидени моделите TX-P42ST60, TX-P50ST60, TX-P55ST60 и TX-P65ST60 (диагонал на екрана 42, 50, 55 и 65 инча). Техническите характеристики са прилични, а цените на телевизорите от серията ST60 на Panasonic зa 2013 година
са на нивото на миналогодишната ST50.

   * Плазмен панел Infinite Black Pro
   * Focused Field Drive 2500 Hz
   * 3D (1 чифт активни 3D очила в комплекта)
   * Smart платформа Panasonic Viera My Home Screen, Viera Connect и вграден Wi-Fi
   * Swipe & Share 2.0, Remote App 2

   Плазмени телевизори Panasonic X60
   Това са най-евтините телевизори на Panasonic за 2013 година, базирани на плазмената технология. Без 3D и без Smart-функционалност. Очаква се да бъдат пуснати в продажба модели с обозначения Panasonic TX-P42X60 (42 инча диагонал на екрана) и Panasonic TX-P50X60 (50 инча). Скромни възможности, но съответно - и по-ниска цена. Характерни особености:

   * HD Ready panel (720p)
   * 600 Hz Sub-Field Drive
   * Media player

   Това са очакваните серии плазмени телевизори на Panasonic за 2013 година, включващи моделите предназначени за продажба в Европа. Имайте предвид, че това е предварителна информация и са възможни известни промени, включително и в
характеристиките на телевизорите. По-пълна информация ще можем да предоставим едва въз основа на подробни тестове на представители от всяка серия (да се надяваме, че ще имаме такава възможност).

   Марин Чучуков

   В следващата публикация ще разгледаме характеристиките на очакваните през тази година модели LCD телевизори на Panasonic. Междувременно можете да прегледате съдържанието на блога - вероятно ще намерите интересни за вас статии и ревюта на актуалните в момента модели телевизори на Panasonic и редица други реномирани производители. Приятно четене!