16 декември 2012 г.

Samsung UE40ES6300 ES6300 review

автор: М. Чучуков


Ревю на 3D LCD/LED телевизор Samsung UE40ES6300
(Samsung ES6300)



Samsung UE40ES6300


   В нашето поредно ревю ще разгледаме предимствата и недостатъците на симпатичния на вид 3D телевизор Samsung UE40ES6300. Моделът е представител на добилата популярност серия ES6300 на именития корейски производител и в момента се предлага промоционално в Метро на достатъчно атрактивна цена. Следва ли обаче да се ръководим единствено от красивите реклами при избора на телевизор и в каква степен техническите параметри "на хартия" отразяват реалните качества на телевизорите? Отговорите на тези въпроси могат да ни спестят ненужното разочарование след покупката на новия домашен любимец...

   Покрай Коледа и Нова Година по традиция се увеличават продажбите на разнообразна техника, особен интерес се проявява към телевизорите - чудесен подарък за цялото семейство. Може би сте хвърлили око на някой от телевизорите, включени в серията ES6300 на Samsung. Освен главното действащо лице в днешния обзор - 40 инчовият UE40ES6300, в брошурата на Метро са представени също така моделите UE46ES6300 и UE55ES6300 (с диагонал на екрана 46 и 55 инча). Възможно е да попаднете и на моделите UE32ES6300, UE37ES6300, UE50ES6300, UE60ES6300 - съответно 32, 37, 50 и 60 инча. Вярно, не всички от тях са достъпни на българския пазар, но пък много от нашите читатели живеят извън страната и могат да проявят интерес към някой от споменатите модели. Независимо от размера и цената, основните технически параметри на моделите са сходни, така че това, което е валидно за UE40ES6300, е в сила и за останалите телевизори от тази серия.

   

   Техническите характеристики на Samsung UE40ES6300

Тип на екрана: LCD, VA матрица, Edge LED подсветка
Диагонал на екрана: 40 инча (~102 см)
Резолюция: 1920x1080 (16:9)
Време за реакция: -
Честота на опресняване: 200 Hz CMR
Яркост: -
Контраст: Mega Contrast
Ъгъл на видимост (H/V): 178°/178°
Стъпка на пиксела: -
3D: Да
Монтаж на стена: Да
Завъртане на стойката: Да
Вградени високоговорители: Да
Размери (ВxШxД): 61.9 см x 92.7 см x 24.1 см (със стойка)
Тегло: 11.6 кг (със стойка)
Конектори: Composite, Component, Scart, PC, HDMIx3, DVI Audio In, USBx3
3D очила - 2 бр.
Тунер:
• Analogue: Да  
• DVB-T: Да  
• DVB-C: Да  
• DVB-S: Да
Други: PIP (picture in picture)

   На по-напредналите потребители сигурно им прави впечатление - напоследък производителите на телевизори съвсем целенасочено налагат някакво информационно затъмнение върху техническите характеристики на предлаганите модели. Телевизорите от серията ES6300 на Samsung също не правят изключение. Официалната информация е твърде оскъдна, за сметка на това описанията в сайтовете на дистрибуторите изобилстват с гръмки термини (като "mega contrast" и „Clear Motion Rate”, например) и също така внушителни фрази от сорта "по-живи цветове и по-добри изображения", "създаден максимално привлекателен", "открийте нова реалност", "наслаждавайте се" и т. н. Най-нелепото описание на UE40ES6300, на което попаднах в един търговски сайт е "хай-енд модел на Samsung от 2012 година, представител на топовата серия ES6300".

   Да, наистина - човешката фантазия не знае граници. Глупостта - също. Въпросът е обаче - дали подобни описания са случайни или преднамерени. Според мен идеята е ясна. Продуктът трябва хубаво да се напудри и да се пробута бързо на наивния потребител. Само че дори и от обозначението на Samsung UE40ES6300 се вижда ясно, че това е телевизор от среден клас. С всички произтичащи от това последици. Може би повечето от вас знаят, че маркировката на телевизорите съдържа доста полезна базова информация. Тези букви и цифри не са случайни и помагат да се придобие някаква предварителна представа, какво можем да очакваме от конкретния модел. Начинаещите потребители, които не са се интересували и нямат никаква идея, за какво става дума, могат лесно да бъдат подведени от недобросъвестни търговци или от зашеметяващите рекламни текстове. Отделете малко от вашето време и прегледайте набързо тази статия, посветена на маркировката на телевизорите. Вярвам, че ще ви бъде от полза.
   Преди да продължим с ревюто на UE40ES6300, да припомним - серията включва, освен него, моделите UE32ES6300, UE37ES6300, UE46ES6300, UE50ES6300, UE55ES6300 и UE60ES6300. Те се различават като размери (съответно - като цена), но основните им характеристики, както и достойнствата и недостатъците, са сходни.

   Дизайн.
   За цвят и мирис не се спори, но мисля, ще се съгласите - дизайнът на Samsung UE40ES6300 наистина е приятен за окото. Телевизорът има модерен вид, благодарение на тънкия профил и полупрозрачния кант около рамката, се създава усещане за ефирност. Няма нищо излишно, дизайнът е изчистен и елегантен. Моделите от серията ES6300 изглеждат стилно и ще паснат почти на всеки вкус. Стойката е тип "птичи крак" и осигурява добра стабилност на телевизора. При това сравнително лесно се съединява със самия телевизионен апарат, което не е без значение. Има такива "гениални" дизайнерски решения, че на човек може да му падне пердето и да си потроши новата придобивка след няколко часа безнадеждна борба. За щастие, в случая нямаме никакви претенции - в това отношение Samsung се представят на висота.
       
   Конектори.
   Конекторите, с които разполагат телевизорите от серията ES6300, са малко, но от сърце - компонентен/композитен, скарт HDMI, USB. Впрочем, това е стандартен набор, с който се екипират повечето телевизори. Налице са и нужните тунери - какво повече? Неприятната особеност в случая е, че конекторите са насочени перпендикулярно на плоскостта на задния панел. Това определено ще ви създаде затруднения, в случай, че планирате да монтирате телевизора на стена. Жалко. Тук Samsung получават малка черна точка.



Samsung UE40ES6300 - заден панел

  
   Меню.
   Менюто на UE40ES6300 е добре организирано, лесно за употреба. Всичко е логично и достатъчно удобно подредено. На екрана се извеждат и кратки пояснителни текстове, които помагат на потребителя да се ориентира - кое за какво е. Телевизорът разполага с всички нужни настройки, които позволяват картината да се нагласи според индивидуалните нужди и предпочитания. Единствена забележка - има известно забавяне (минимално) при изпълнението на подаваните команди, но нищо критично.
  
   Консумация на електроенергия.
   Едно от предимствата на съвременните LCD телевизори с LED подсветка е намаленото енергопотребление. Официалната информация за разхода на електричество от 40 инчовия ES6300 е 63 W, но в зависимост от настройките и текущия режим, може да се повиши значително - до 80-85 W. Това не е малко, определено има и по-икономични модели, но има и по-"лакоми" екземпляри. Да не говорим пък за плазмените телевизори - страшна работа.
     
   Качество на картината.
   Независимо от това, което ще прочетете в рекламите, трябва да си давате сметка, че моделите, включени в серията ES6300 на Samsung (UE32ES6300, UE37ES6300, UE40ES6300, UE46ES6300, UE50ES6300, UE55ES6300 и UE60ES6300), са телевизори от среден клас. Наивно е да очаквате от тях перфектно качество. Че кой тогава ще купува по-скъпите хай-енд модели?

   Конкретният модел, представен в това ревю - UE46ES6300, както и неговите по-големи и по-малки събратя, за жалост не се отличават с прецизни фабрични настройки. Ако разчитате на тях, едва ли ще се "насладите" на "по-живи цветове и по-добри изображения", както обещава рекламата. Що-годе приемливо изглежда картината в режим "Movie", тъй като при него не са активни някои от особено зловредните функции, призвани (уж) да подобряват картината. При всички положения обаче ще се наложи да се пипнат настройките. Добре е това да бъде направено от човек, който има опит и знае кое за какво е. Впрочем, не е зле и вие да вземете активно участие в процеса, независимо от това, че може да ви се стори досадно. Така хем ще разучите коя функция какъв ефект има върху изображението, хем ще
сте сигурни, че крайният резултат отговаря на вашите индивидуални предпочитания.
   Samsung UE40ES6300 е с VA матрица. Тя отстъпва на IPS матриците като прецизност на цветопредаване, но по идея осигурява по-добри нива на черният цвят. Уви, това може да е валидно за телевизорите от по-висок клас, но не и за по-скромните представители от тази 6-та ES серия на Samsung. Така нареченото "черно" видимо сивее, а на моменти придобива леко синкав оттенък. Но - не бързайте да се разочаровате. Това е характерен недостатък на повечето LCD телевизори, не е проблем единствено и само на този конкретен модел. Тук да вметна - според някои автори причината е, че не е използвана "магическата" технология Micro Dimming на Samsung. Тя управлява и регулира LED подсветката, намалявайки я в определени участъци, с цел постигане на по-плътен черен цвят. Уви, това действа само отчасти. В повечето случаи около обектите на екрана се появява светъл ореол, който "приятно" контрастира с по-тъмните участъци на фона. А пък при Edge LED подсветката (разположена по ръба на рамката) резултатите са още по-съмнителни. В това отношение плазмените телевизори имат неоспоримо предимство. Истинско, наситено черно, без разни "сияния". Е, "плазмите" имат и своите недостатъци, разбира се. Ако ви е интересно, повече за предимствата и недостатъците на LCD и плазмената технология можете да прочетете в публикацията, разглеждаща особеностите на LCD и плазмените телевизори.
   Колкото до Samsung UE40ES6300, в общи линии качеството на картината е задоволително, като за телевизор от среден клас. Но има какво да се желае - факт. При внимателно вглеждане ще видите, че контурите са леко назъбени, а не идеално гладки. Картината би могла да бъде и по-детайлна, при изобразяване на бързо движещи се обекти в някои случаи по-наблюдателните от вас със сигурност ще забележат характерните "призрачни ефекти" - замазване на образа и "размиване" на контурите. Странно - нали уж UE40ES6300 е с 200 Hz честота на опресняване? Това нали би трябвало да е достатъчно? Е, очевидно - не е. И как да бъде - това не е реалната честота, а, забележете - 200 Hz Clear Motion rate (CMR). Банани с пижами - никаква връзка с действителността. Малко повече информация по този въпрос, както и други сведения, които вероятно ще са ви от полза, можете да получите от публикацията със съвети за избор на телевизор.

   Не се подвеждайте и от писания, уверяващи, че "това е най-доброто 3D, виждано до този момент". Хубаво е, че телевизорът има възможност да конвертира стандартен 2D сигнал в 3D, но резултатът не е толкова реалистичен, колкото би ни се искало. И при автентичен 3D сигнал не може да се каже, че образите "изскачат от екрана". Ами не - стоят си там. Добрата новина е, че за разлика от някои миналогодишни модели на Samsung, сега се поддържа пълна резолюция в 3D режим. Освен това, в комплекта към телевизора са включени и два броя 3D очила, така че не трябва да се закупуват отделно.
 

Samsung UE40ES6300 - 3D очила

Вярно - не са много стилни, но пък са сравнително удобни и достатъчно леки. Абе, както се казва - на харизан кон... Можем да благодарим на Samsung за подаръка - не са малко случаите, в които производителите на телевизори нямат желание да проявят подобна щедрост.
   За да не завършваме съвсем песимистично тази част от ревюто на ES6300, ще отбележим, че забавянето на сигнала (input lag) при използването на телевизора в качеството му на монитор, е с достатъчно ниски с тойности - около 30 ms. Това е напълно приемливо за 40 инчов LCD телевизор. Мисля, че геймърите няма да имат сериозни оплаквания.
       
   Ъгли на видимост.
   Отново - не приемайте на доверие посочените в описанието 178° по вертикала и хоризонтала. Дори и LCD телевизорите с IPS матрици (които са най-добрите в това отношение) не винаги показват подобни резултати. Както споменахме, UE40ES6300 е с VA матрица. Щом се изместите от идеалната позиция срещу центъра на екрана, контрастът и наситеността на цветовете осезаемо ще се влошат. Черният цвят ще придобие леко синкав оттенък. Ако имате гости и искате да ги впечатлите с новата си придобивка, ще се наложи да им отстъпите любимото си място пред телевизора, няма как.
          
   Звук.
   Добрата новина е, че звук има... Средна работа, разбира се. Става, докато гледате новините. За филми, музикални клипове, концерти - помислете за допълнително озвучаване. Но не бързайте с негативните изводи. Samsung UE40ES6300 далеч не е някакво печално изключение. Сред съвременните LCD телевизори са твърде малко моделите, които могат да се похвалят с що-годе приличен звук. Причината е ясна - в толкова тънък корпус просто няма място за по-големи и мощни високоговорители. Впрочем, сигурен съм, че при желание проблемът би могъл да се реши - технологиите са достатъчно напреднали. Желание обаче няма. Защо? Защото повечето компании, произвеждащи ТВ-апарати, произвеждат и външни озвучителни системи към тях. И печелят добре. Ловко. А защо не вземат производителите на автомобили да пускат на пазара моделите си без врати, например...
        
   Функционалност.
   Телевизорите от серията ES6300 са "smart". Имат достъп до Интернет и редица онлайн-приложения. Реално погледнато, на повечето потребители тези екстри не са им особено нужни, но така или иначе са включени в цената. Отново, за да си спестите ненужното разочарование - не очаквайте чудеса. Дори и при флагмана Samsung ES8000, който представихме наскоро, нещата не са напълно доизпипани.

   В рекламната брошура ще прочетете, че UE40ES6300 е екипиран с актуализирания Smart Hub на Samsung и "три страхотни нови услуги". Услугата „Family Story” дава възможност да споделяте избрани снимки, съобщения и събития с вашите близки хора. По-малките зрители могат да се забавляват и едновременно с това да се образоват, благодарение на функцията „Kids”. Можете да подобрите кондицията си, ако решите да използвате приложението “Fitness”. Теоретично получавате достъп до много приложения, включително т. нар. Samsung Apps, благодарение на вградения браузър можете да сърфирате в Интернет, имате възможност да ползвате Skype и т. н.


Samsung UE40ES6300 - Smart TV

Красива приказка. В действителност, голяма част от услугите не са достъпни от територията на България, част от тях при това са платени (което при нашия "среден" стандарт си е проблем), а тези, които реално са налични, работят малко тромаво, леко бъгаво и недъгаво. Но, отново - това не е толкова проблем конкретно при Samsung ES6300. Просто съвременните телевизори все още не са толкова "умни", колкото би ни се искало.
  

   Предимства и недостатъци на Samsung UE40ES6300, цена.

   Предимства: естетичен дизайн, интуитивно и удобно за ползване меню с достатъчно възможности за фина настройка на изображението, 2 броя 3D очила в комплекта, прилични мултимедийни възможности.
   Недостатъци: има какво да се желае от фабричните настройки и прецизността на цветопредаване, ъглите на видимост не отговарят на дадените в официалните технически характеристики, гланцовото покритие на екрана довежда до забележими отблясъци и отражения.
   Цената на 40 инчовия Samsung UE40ES6300 към момента на написване на ревюто е 1350 лв. в "промоция". Различните вериги за битова техника и Интернет магазини имат различна надценка, така че ако телевизорът ви е харесал и смятате да го купите, преглеждайте внимателно обявите. Напълно е възможно да намерите този модел на Samsung и на по-ниска цена. А в случай, че не държите единствено и само на тази марка, добра алтернатива в този ценови диапазон е базираният на пасивната 3D технология

42 инчов Panasonic TX-L42ET5E.

   Марин Чучуков 

   Заключение.
   И така, след всички тези "ужасии", които прочетохте за Samsung ES6300, логичното заключение би трябвало да бъде - "телевизорът не си заслужава вниманието". Напротив - въобще не е така. Както UE40ES6300, така и останалите модели, включени в тази 6-та серия на Samsung (UE32ES6300, UE37ES6300, UE46ES6300, UE50ES6300, UE55ES6300 и UE60ES6300) всъщност никак не са лоши. Просто са телевизори от среден клас. Не бива да се очакват някакви върхови постижения, максимално високо качество на изображението и безупречно представяне - те са запазени за моделите от флагманските серии. Освен това, голяма част от описаните в този обзор недостатъци на ES6300 най-вероятно няма да бъдат забелязани от повечето потребители, които нямат богат опит и достатъчно голяма база за сравнение. Накратко - не бих казал, че телевизорът има някакви критични недостатъци, но не бих казал и че е безупречен. Идеята на статията е да предпази по-взискателните потребители от ненужно разочарование, ако бъдат подведени от гръмката реклама, описваща модела в твърде розови краски. За тази цена получавате, общо взето, адекватно качество, това е.  
   С това приключвам днешното ревю на Samsung UE40ES6300. Надявам се, че ще ви бъде от полза и най-вече - че телевизорът ще бъде оценен от вас правилно - според неговите реални качества. Още ревюта на LCD и плазмени телевизори, както и други полезни статии можете да изберете от Съдържанието.

26 коментара:

Анонимен

здравей!!! поздравления за коментарите-чета всичко от известно време-по една причина предстои ми покупка на тв.искам да те питам нещо надявам се да ми отговориш сравнително бързо....спрял съм се на тв PANASONIC 42ЕТ5Е,но днес отидох в магазина за последно доуглеждане и видях една ТОШИБА 46tl938.Искам да те питам понеже и двата са на една цена пак все пак размера(на екрана)има значение....знам че картината е водеща,но все пак...моля те за отготор...мерси предварително...

TELEVIZOR reviews

Привет!

Двата телевизора се водят среден клас, но разликите са съществени. Не знам, доколко ти е важно 3D-то, но имай следното нещо предвид - телевизорът на Toshiba е с активни 3D очила, моделът на Panasonic - с пасивни. За разликите между двете технологии можеш да прочетеш в статията "3D телевизори - видове" (линк - в дясната част на страницата). Коя от двете технологии ти допада повече - сам прецени. Обърни внимание обаче - за ТВ-то на Toshiba трябва да купиш допълнително очила, Panasonic-а си има 4 бр., включени в цената. Но не там е проблемът...

Предполагам, прочел си ревюто на TX-L42ET5E, затова няма да се повтарям какви са му достойнствата и недостатъците. Колкото до Toshiba 46TL938 - поразпитах колеги, които са го виждали. Отзивите не са много добри. С по-лошо качество на звука е, има проблеми с подсветката, често се забелязва замазване на образа - или поради висок input lag, или самата матрица не е достатъчно бърза. В 3D режим също не се представя много добре - образът се раздвоява, губи се 3D-ефектът...

По принцип не е редно да оказвам влияние върху избора на читателите. Не искам да правя реклама на една или друга марка или модел. Но в случая определено телевизорът на Panasonic е по-добрият избор.

Все пак - огледай и двата модела. Важното е на теб да ти допадне. Който и от двата да избереш - купиш ли го - забрави за другия модел и не съжалявай.

Успех в избора!

Анонимен

Zdraveite! Moite admiracii za saita i podrobnite analizi i opisaniq! Iskam samo da popitam za sa6testvenite razliki na modelite: Samsung UE40ES6300 i Samsung UE40ES6710 i va6eto mnenie kakvo bixte mi prepory4ali za cena ot porqdaka na 1300-1600 lv?? Blagodarq vi predvaritelno

TELEVIZOR reviews

Samsung UE40ES6300 и Samsung UE40ES6710 са от различни подсерии. Може да се каже, че вторият модел е една идея по-добър. Някои от недостатъците на ES6300 са редуцирани забележимо. Ако не се лъжа, UE40ES6710 разполага с функцията Micro Dimming (но, както писах и в ревюто, при Edge LED подсветката тя не е от особена полза). По-същественото е друго. Samsung UE40ES6710 е с 400 Hz честота на опресняване срещу 200 Hz при ES6300. Е, и в двата случая става дума за CMR, но с основание можем да предположим, че и реалната честота е по-висока. Фабричните настройки са малко по-добри (цветовете са по-точни) и в 3D режим 6710 се представя по-добре.

Но пък е бял на цвят, а това не на всеки ще допадне. Хубаво е да видиш и двата модела, за да можеш да прецениш, дали за теб по-високата цена на 6710 е оправдана.

Колкото до съвет - какъв телевизор си заслужава човек да вземе... Много е субективно. Някой е твърдо за плазмените, друг харесва повече LCD телевизорите. Някой предпочита да гледа 3D с активни очила, друг намира за по-удачни пасивните. Отделно стои въпросът с допълнителните екстри и дизайна.

Знам, че ще бъдеш разочарован, но - просто няма как да ти препоръчам конкретен модел. Досадно е, но трябва да се поразровиш за ревюта (не само нашите, разбира се), да си набележиш 2-3 модела, задължително - да ги видиш на живо и да избереш този телевизор, който ти допадне най-много. Ако някой друг избере вместо теб, вероятността да останеш неудовлетворен от покупката е много по-голяма.

Анонимен

Здравейте. Това ревю е доста далеч от истината. Легендите за IPS матриците се носят от доста време, обаче ако сравните на практика, ще видите, че PVA е много по добрата технология (или поне по добра от калпавите IPS матрици на LG). Освен по добрият черен цвят, който не е само рекламен трик и ъглите на видимост са по добри, или поне достатъчно добри. От личен опит мога да кажа, че IPS губи много повече качество на картината под ъгъл, от PVA. Преди да се хвърлите на телевизор само от четене на ревюта, ги сравнете на място в магазина при еднакви условия, защото тук примерно са написани много подвеждащи глупости.

TELEVIZOR reviews

Във връзка с горния коментар:

Имам един приятел, чиято любима шега е "Ах, Пешо, ти единствен от всички успя да ме разбереш. И при това -
напълно... погрешно!" :)

Samsung UE40ES6300 не е лош телевизор. Даже никак не е лош. Идеята на статията е - не се връзвайте на гръмките реклами (не само на този конкретен модел на Samsung, но и на всеки друг телевизор). Постарайте се да приемете фактите - всеки модел има както предимства, така и някакви недостатъци. Много хора остават разочаровани, измамени от рекламите и леко "фалшифицираните" официални технически описания. Други пък си остават в неведение и не си тровят нервите...

Напълно подкрепям изказаното мнение - задължително трябва да видите един телевизор "на живо" преди да го купите. Не бива да се ръководите единствено от написаното в разни ревюта (имам предвид не само чуждите, но и моите, разбира се).

Първо - никой автор, понеже не е някаква безпристрастна машина, не може да изчисти статията от нотка (в една или друга степен) на субективно отношение.
Второ - самите читатели имат своите субективни предпочитания и разбирания за това, кое е по-добро за тях.
Трето - често, дори в рамките на една и съща партида телевизори, се забелязват вариации в качеството - това е неизбежно.
Има и "четвърто" и "пето", но това са азбучни истини, така че няма да ви натоварвам излишно.

Особено ценя критичните коментари (естествено, не твърдя, че са ми приятни). Ценни са, защото са от полза - помагат да се подобри качеството (надявам се) на бъдещите публикации. Използвайте коментарите както за съвети към мен, така и за споделяне на лични впечатления от дадения модел телевизор. Неговите реални качества може най-добре да прецени човек, който го използва всеки ден. Споделете наблюденията си - така ще помогнете на много други хора.

И накрая (като обидена госпожица) ще помоля автора на горния коментар да прегледа още веднъж статията за този модел на Samsung и да се опита да ме разбере... правилно :).
И ако има забележки - ще се радвам да ги сподели - това ще е от полза за всички читатели.

Но моля - малко по-конкретно. Коментари от сорта
"супер готин телевизор", "много яко ревю",
съответно - "пълна трошка" и "това ревю е пълно с подвеждащи глупости",
не са от полза за читателите.

Поздрави,
Марин

Анонимен

От няколко години продавам телевизори и монитори и колкото и да звучи самонадеяно, мисля че имам поглед върху технологиите. Факт - IPS матриците са с по-коректно цветопредаване и по-широки ъгли на видимост в сравнение с PVA. Не ми е ясно как някой може да твърди обратното.

Сега, ако вземем най-евтиния и скапан модел IPS матрица и го сравняваме с най-висок клас, да речем S-PVA - резултатът е ясен... Все едно да сравняваме гнила круша с хубаво узряла ябълка и да обясняваме, че крушите не струват. Не струва, ама не защото е круша, а защото е гнила.

Иначе съм съгласен - при телевизорите PVA матриците (според мен) са за предпочитане. Но да се отричат предимствата на IPS не е коректно. И те така...

Стоян Чорбаджийски

П.С. И за ревютата - защо очаквате някакви откровения свише и после търсите кусури? То ревюто е да даде начална представа за модела - авторът дава тех. характеристики, своите впечатления "на първо четене", някой и друг детайл, опитва се да даде пояснения за технологии, предимства и недостатъци... Ама ако си мислите, че само с ревюто ще добиете ясна представа за телевизора-съжалявам много, ама сте в грешка. Ясно е, че трябва да си го огледате сами. А за по-големи подробности - има си специализирани форуми. Там хора, които ползват дадения модел от месеци/години си обменят впечатленията и дават съвети. Попадал съм на теми, посветени само на един конкретен модел, дълги по 20-30 и повече страници.

Лично аз също не съм съгласен с някои неща, написани в ревютата (да ме прощава авторът), но това е нормално. Субективният фактор винаги присъства. Но не бих казал, че са написани някакви глупости с цел да бъдат подведени читателите?

Анонимен

Здравейте,
Сайтът ми хареса и затова се обръщам за съвет:
Искам да си купя нов телевизор с размер около 42-46 инча. Заделил съм за целта ~ 3500-3600лв. Може и още малко да прибавя при добра агитация... Предпочитам да е LCD от по-ново поколение, като 3D-то не ми е приоритет.
По-важни за мен са другите характеристики, които касаят качеството на картината и възможностите за Интернет. Ще се радвам ако ми дадете няколко варианта за избор.
С поздрави,
Васко

TELEVIZOR reviews

Здравей, Васко

Каквото и да си говорим - препоръката за избор на телевизор е неблагодарна работа. Разни хора - разни идеали.

При този бюджет можеш да си вземеш напълно приличен телевизор, с много добри характеристики. Но не очаквай да е идеален. И точно връзката с Интернет е един от проблемните моменти. Въпреки усилията на производителите, телевизорите все още не могат в пълна степен да се конкурират със свободата и удобството, което дава едно най-обикновено PC.

3D възможностите също все още не са на това ниво, на което би ни се искало, но така или иначе си ги има - включени са в цената... Както и да е... С условието, че моето мнение не трябва да се приема като единствено меродавно, от сорта на "последна инстанция", предлагам ти да се поинтересуваш от следните модели (като задължително се постараеш да ги видиш и на живо):

Samsung UE-46ES8000 - около 3 700 лв., ревю: http://televizorbg.blogspot.com/2012/09/samsung-ue-46es8000-review.html

Sony KDL-46HX850 - 2 800 - 3 000 лв.

Philips 46PFL7007 - около 3 000 лв.

Panasonic TX-L42WT50 - 3 000 лв. (46-инчовият е доста по-скъп, уви)

Panasonic TX-L47ET5E - около 1 800 лв., ревю: http://televizorbg.blogspot.com/2012/10/panasonic-viera-tx-l42et5e-review.html
(ревюто е за 42-инчовия вариант, но особена разлика в представянето няма). Един от най-популярните модели, с отлично съотношение цена-качество.

Поздрави,
Марин

Анонимен

Да се изкажа и аз - при тв-тата ПВА матрицата е по-добър вариант от ИПС, тъй като картината изглежда по-приятно за окото. ИПС важи при мониторите и то-ако се обработват файлове за печат. Но, да-читав ИПС бива, не трябва чак толкова да се филмирате.

На колегата, който пита за телевизор, предлагам да погледне

Samsung UE46ES7000 - по-евтин е, качеството - същото като на прехвалената 8-ма серия

PANASONIC ET50 - с активни очила

PANASONIC E5 - без 3D, по-евтин

Sony Bravia KDL-46HX750 - пак според мен не по-лош от предложения по-горе модел.

Абе, телевизори-бол, всеки с мнението си. Задължително трябва да се види, но да се има на предвид - фабричните настройки в магазина са супер гаднярски и често не дават реална представа за телевизора.

Сайтчето не е лошо, мойте поздравления. Мисля че върши работа на по-неориентирани читатели. А който е по-навътре-винаги ще намери за какво да се захване, То и аз имам някой забележки, но като цяло сайта си е ок :)

Анонимен

А знаете ли дали излезе девета серия на SONY, защото тя щяла да бъде върха на сладоледа?!
С поздрави,
Васко

Анонимен

За 2012 мисла че топовия модел на Sony е HX850, който е споменат в началото. Май и разни награди беше печелил.

Моето предложение за ттвоя бюджет е
LG 47LM960V - истинско бижу!

Анонимен

За това "LG 47LM960V - истинско бижу" има доста противоречиви мнения,май?! Някак си не ми е по вкуса.
А кои модели са с новата OLED технология, те как са в ценово отношение, ще ми стигне ли бюджета?
Ще ми се да си взема телевизор, който да не сменям поне 5-6 години, и ако трябва ще прибавя още пари, но да взема нещо наистина добро.
Дайте съвет...
Васко

TELEVIZOR reviews

Васко,

според мен OLED технологията все още не е доизпипана - в периода на "детските болести" е, а цените са безобразно високи. На този етап подобна покупка не е оправдана, освен ако не си някакъв техно-маниак, който при това има един чувал излишни пари.

Винаги ще има "по-добра технология", винаги ще има "по-добър модел". Сега, можеш да поизчакаш, за да видиш какво ще предложат известните производители на телевизори като модели за 2013 г. Но... после можеш да прочетеш, че Samsung ще направят голям пробив с уникален телевизор "в най-скоро време". Решаваш да поизчакаш. И така - чакаш, чакаш, накрая ти писва, взимаш и - бам, на следващия ден установяваш, че си могъл да вземеш "нещо по-добро".

За LCD телевизор 42-46/47 инча, който да се побира в твоя бюджет, предложения имаш. Не знам, дали имаш предпочитания към някоя определена марка, затова се постарах да ти предложа модели на различни производители. В коментарите по-горе има споменати още няколко модела, на които също си заслужава да обърнеш внимание.
Харесай си 2-3 модела, виж ги - и вземи този телевизор, който ти допадне най-много.

Марин

Анонимен

Мартине, здравей!

За пръв път чета толкова добре изложени ревюта, а и стила ти на писане е лесно смилаем и на места личи чувство за хумор.

Горещо бих те помолил за съдействие. Предстои ми покупка на телевизор като размерът върху който съм се спрял е 50-55 инча (клоня повече към по-големия вариант). Телевизорът ще се ползва най-вече като монитор към компютъра - ще браузвам и ще гледам филми. До колкото прочетох LCD са за предпочитане пред плазмите, когато основната им функция ще бъде такава (монитор). Същевременно пак от тук се информирах, че при новите плазми не би трябвало да го има моментът с гоуст ефекта (ghosting) или прегарянето, не знам как е правилно да се изразя, но мисля че ще ме разбереш. Бюджетът с който разполагам е 2000 лева, но си харесах за 1000 лева LG 50PA4500 - направи ми впечатление добрият черен цвят който изважда и цветове въобше. Дали този телевизор ще има проблеми, ако се ползва вързан постоянно към компютър (телевизия няма да се гледа на него).

От страна на LCD харесах PANASONIC TX-L55ET5E. Там вероятно няма да имам никакви проблеми, ако се ползва като монитор. Цената му е малко над предвидения бюджет - 2099 лв. Като само това, че черният цвят който бие към сиво повече ме притеснява. Дали има по-добра алтернатива на тази цена?

Също така видях днес SAMSUNG UE-55D6000, модел от миналата година-намален от 2700 на 2000 лв. Матрицата е активна и черният цвят беше страхотен или може би такива са били настройките му, контрастът и картината ме впечатлиха доста притежава и хубав дизайн. Проблемът е, че е единствена бройка, затова е така драстично намален - общо взето е работил около 8000 часа (LOL). Струва ли си?

Ще се радвам да споделиш твоето мнение по горните въпроси.

Поздрави, Даниел!

TELEVIZOR reviews

Здравей, Даниел

Поради някаква причина отговорът, който бях написал, потъна някъде в дебрите на Интернет. Страхотно. Е, какво да се прави - here we go again...

Наистина не искам да оказвам директно влияние върху избора на читателите - не е коректно, а не е и здравословно :)
Но, понеже разбирам, колко е трудно да се направи избор на телевизор, за пореден път ще си позволя да изкажа моите лични, чисто субективни виждания.

Преди всичко - не приемай моето мнение като меродавно, единствено правилно, непогрешимо и т. н. Окончателното решение трябва да бъде лично твое и никой по-добре от теб самия не може да прецени - какво ти трябва и какво - не, какво те устройва и какво - не.
Разбираш, какво имам предвид. Та, след това дълго встъпление - по същество:

TELEVIZOR reviews

...Съчетанието между бюджета, с който разполагаш, и желанието да купиш телевизор с по-голям екран, правят компромисите неизбежни - няма как. Все пак не е невъзможно да се подбере модел с добро съотношение цена-качество. Сред телевизорите, към които си се насочил, това е моделът на Panasonic. Няма да повтарям написаното от мен в ревюто - предполагам, че си го прочел. Отзивите на хора, които вече са го купили, са положителни, на мен лично ми направи много добро впечатление също. Определено за момента това е един от удачните варианти - напълно си заслужава парите.

Относно LG 50PA4500.
Според мен няма никаква пречка да се използва плазмен телевизор за гледане на филми от компютър. Все пак човек трябва да си има едно наум. Според статистиката може примерно 1:1000 да са случаите на прогаряне, но това няма да те утеши, ако се окажеш точно този, на когото се е случило. Затова, колкото и да е досадно - по-добре е човек да се презастрахова и да направи всичко нужно за разработването на "плазмата". Също така, плазмените телевизори (въпреки повишената яркост и подобрените филтри) си остават малко по-капризни от LCD. Искат си по-специални условия. И в момента значително по-добри резултати се получават, ако се гледа в затъмнена стая. Та, в случай, че всичко това не те притеснява - съвсем спокойно можеш да вземеш плазмен телевизор с цел гледане на филми от компютъра. Но не бих ти препоръчал точно това LG.
Основното достойнство на 50PA4500 е, че е евтин плазмен телевизор. Но и с всички произтичащи от това последствия. При модела се наблюдават характерните за "плазмите" недостатъци, същевременно предимствата не са много изразени. Съжалявам. Вероятно ще те разочаровам, но с риск да ти стана несимпатичен - предпочитам честно да изкажа моето мнение. Първо - вярно, че черното е по-добро, отколкото при повечето LCD телевизори в средния клас, обаче далеч не е върха на сладоледа. На практика в това отношение ТВ-то се представя по-зле, отколкото повечето му плазмени събратя. Второ - при толкова голям екран разделителната способност е твърде ниска. Не е добър вариант за човек, който иска да гледа филми с възможно най-високо качество. Трето - удивително, но при този модел на моменти се забелязва ясно изразен бандинг. Преходите между нюансите на даден цвят не са плавни, а съставени от отделни сегменти.

Моделът на Samsung...
Тук стоят обичайните рискове, свързани с взимането на телевизор, който не е "девствено чист". Опитай да разбереш - кога е произведена тази конкретна бройка и колко време работи в магазина. Поинтересувай се - какви са гаранционните условия и сервизното обслужване. Но повечето хора предпочитат да избягват подобни екземпляри...

Ако не бързаш много - поизчакай ден-два. Възможно е някой от читателите на блога да препоръча и друг читав модел, който му е направил добро впечатление. Щом държиш на доброто черно - вероятно някой Samsung с PVA матрица. А пък ако имаш и повече търпение - поизчакай да видиш и новите модели за 2013 година. Очевидно е, че е въпрос на време да се появят на пазара първите OLED телевизори. Това означава, че преди да преминат към новата технология, производителите ще се постараят да изстискат до последно възможностите на плазмената и LCD технологията, като предлагат модели с подобрени характеристики на сравнително по-ниска цена...

Та, така - лично за мен сред избраните от теб модели фаворит е телевизорът на Panasonic. Но по-важното е - кой ти допада на теб. Огледай ги още веднъж, преди да вземеш окончателно решение, но имай предвид - това, което виждаш на екрана в магазина, може да те подведе. Обикновено се използват специални рекламни слайдове с ярки статични изображения, или специални рекламни клипчета, които не дават надеждна представа за реалните възможности на телевизорите. Вземи си флашка с филм или клипове, за които знаеш как трябва да изглеждат на екрана. Надявам се, в магазина няма да откажат да направиш няколко бързи теста...

Поздрави
Марин

Анонимен

ET5E наистина не е лоша серия. Но силата на Panasonic е при плазмите!

Виж PANASONIC TX-P50ST50E - 1700 лв. в Техно... За твоя бюджет - чудесно предложение. И не знам кви са тея глупости за прогарянето - нема такива филми! Това са дрънканици, дето ги разпространяват LEDолюбците ;D

Анонимен

Абе, по-горе хубаво го казъл човека да си имаш едно на ум с плазмите.
За околу 2 хилки-samsung ue50es5500. Малко може да маже при бързите стцени обаче е с нисак лаг и е мн. добр за игри. Без проблеми го връзваш кам ПЦ-то и си свиркаш. Никакво прогаряне-защото е ЛЦД и никаво разработване и др. глупусти не му трябват и си го гледаш и през деня и по колкото си искаш.

Анонимен

Благодаря за коментара, Марине!
Мерси и за предложените алтернативи от другите момчета.
В крайна сметка се спрях на PANASONIC TX-L55ET5E. Днес отидох да го видя най-накрая, НО се оказа, че е изчерпан в едната голяма верига, с изключение на по една-две бройки във Варна и Бургас. След това отидох в другата конкурентна голяма верига. Там бяха изчерпали моделът окончателно - нямаше го не само в София, но и в останалите градове. Тогава се ориентирах към PANASONIC TX-L55DT50E. Цената му беше редуцирана от 3,999 на 2549 лева. Явно двата модела ги изчистват от пазара, подготвяйки пазара за актуалните предложения за 2013г. Почти се бях прежалил когато минах през един от магазините на вече обиколените вериги. Там видях мостра на PANASONIC TX-L55ET5E. Много се зарадвах и попитах дали освен нея нямат и неразпечатан. Не знам как, но се оказа, че имат въпреки, че преди това в базата данни беше изписано, че е останала по една или две бройки в морските градове. Та утре ще чакам да го транспортират до нас :)
Поздрави!

Анонимен

Здравейте,

Бих искал да Ви помоля за професионалното Ви мнение относно Samsung UE-40ES6530 сравнен спрямо вече коментираният във форума UE-40ES6300 (освен, че първият е по-нов модел), както и спрямо Panasonic TX-L42ET5E. Кое би наклонило избора в една или друга посока при тези три модела от среден клас?
Благодаря предварително

TELEVIZOR reviews

Samsung UE40ES6530 не е по-нов модел. Просто е от по-висока подсерия в рамките на тази 6-та серия на Samsung. Разликата между него и представения в ревюто ES6300 за мен не е съществена. Micro Dimming - чудо голямо... "Интелигентно затъмняване на екрана в нужните области за постигане на уникална дълбочина на черния цвят и невероятен контраст" - такова поетично обяснение чух случайно от един консултант-продавач. Клиентите го гледаха сякаш е някакъв пророк... От там нататък всичко е ясно - засипа ги с куп наизустени термини и рекламни фрази - хайде - баламите се прибраха щастливи с възможно най-скапания модел телевизор. Както и да е - при Edge LED подсветка ползата от тази технология Micro Dimming е меко казано съмнителна.

400 Hz срещу 200 Hz. Обаче говорим за Clear Motion Rate. Не знам реалните дали са еднакви, в момента не мога да кажа със сигурност. Ако са еднакви - пак ползата от тия 200 Hz CMR в повече е под въпрос.

Както казах - лично за мен разликите между двата модела на Samsung не са дотолкова съществени, че да се платят още 150 лв. отгоре.

Колкото до това - Samsung 6300 или Panasonic TX-L42ET5E - трябва да ги видиш на живо и да решиш сам. В 2D режим предимството на Samsung е по-наситеният черен цвят и съответно - по-високият естествен контраст. Но много зависи и от това - какво и при какви условия (осветеност на помещението) се гледа.

Ако важен фактор е 3D режима - отново трябва да сравниш лично, не разчитай на чуждо мнение. Все пак - за мен тук предимство има пасивната технология, използвана при телевизора на Panasonic. Очите се натоварват в по-малка степен. Но наистина - това е твърде индивидуално - има хора, които и 5 минути не могат да гледат през активни 3D очила, има и такива, които нямат никакви оплаквания.

Наистина - не е редно да препоръчвам един или друг модел - всеки трябва да реши сам за себе си. И задължително - след като види моделите с очите си. Ревютата дават начална информация за предимствата и недостатъците, на които трябва да се обърне внимание. След това - "око да види, ръка да пипне" :)

Анонимен

Здравейте,

Първо благодаря за бързия отговор.
Както сигурно вече знаете, в Техномаркет, а и в Технополис, в следващите два дни тече промоционална кампания. Разходих се да погледна Samsung 6710, успях и да го гледам един до друг с 6530. Порових се малко в интернет и прочетох, че 6710 идва като наследник (по-скоро с идеята да замени)6530. Направи ми впечатление обаче, че пъровначалната цена (вкл. с намалението) на 6530 е по-висока от тази на "заместника"?! Освен, очевидната разлика в цвета на 6710 (бял), стори ми се, че образът му като че ли беше по-добър от този на 6530 (при еднкави настроики на картината!). Цветовете му бяха по-ярки и контрастни. Има ли наистина някакви подобрения или просто си е до заводските настройки на телевизора?
Бихте ли могли да посочите предимствата и недостатъците на тези два модела, сравнени един с друг?

Благодаря и приятен уикенд.

TELEVIZOR reviews

Привет!

Съжалявам, тези дни пътувах и нямах достъп до интернет. Извинявам се за това, че отговорът ми идва със закъснение.

Между другото - това, че даден телевизор е "в акция" съвсем не означава, че се предлага на най-ниската до момента цена. Често се случва, след един месец например, когато не е "промоционален", цената на телевизора да е по-изгодна. Т. е. "промоция" не означава задължително "намаление". Напълно е възможно случаят да е такъв и от тук да идва това разминаване в цените.

Реално в техническите характеристики на двата модела няма разлика, но наистина - отзивите за Samsung 6710 са малко по-добри. Коментирах моделите и с 2-3-ма колеги - и те препоръчват ES6710. Както се изрази един от тях - "освен материалите, са вложили и малко повече душа в него" :)

Анонимен

Здравейте,предстои ми покупка на телевизор,като съм се насочил към samsung,и по конкретно следните модела:UE40EH6030,UE40ES6100,UE40ES6300.Можете ли да ми кажете кой от посочените модели е по-добър и с какво спрямо другите.Благодаря предварително.

TELEVIZOR reviews

UE40EH6030 е с Direct LED подсветка. Другите два модела са с Edge LED. По принцип се смята, че Direct LED осигурява по-наситено и ярко изображение, по-добра е. Но...
Тази подсветка е по-скъпа (повече диоди са, тъй като покриват панела изцяло, за разлика от Edge LED, при която диодите са само по периферията). Съответно, като са повече на брой, по-трудно се управляват - по-често се срещат дефекти. По редица свои характеристики UE40EH6030 отстъпва на другите два модела.
По-малко портове:
- USB (1 срещу 3)
- HDMI (2 срещу 3)
Без DVI, няма вграден безжичен LAN, няма DVB-S тунер, не е smart, не се завърта на стойката.

UE40ES6300 и UE40ES6100 са модели от една и съща серия (шеста). 6300 е от по-висока подсерия. Понякога (макар и рядко) това е индикатор за някои съществени подобрения в качеството на картината. В случая обаче не бих казал, че е така. В крайна сметка разликата е, че UE40ES6300 разполага с DVB-S тунер. Доколко това е предимство във вашия конкретен случай - преценете вие.

Тъй като често има разлики в отделните партиди телевизори - препоръчвам ви да видите и двата споменати модела на живо и при равни други условия - изберете този, който е с по-добра картина. (Естествено - не съдете само по фабричните настройки).

Надявам се, че тази информация ще ви помогне при избора.

Поздрави
Марин