6 септември 2012 г.

Samsung UE-46ES8000 review

автор: М. Чучуков

 

Ревю на 3D LCD/LED телевизор Samsung UE-46ES8000


Samsung UE-46ES8000



   Samsung UE-46ES8000 е телевизор, който изглежда разкошно. Когато се обърнете към консултантите в която и да е от големите търговски вериги за битова техника и попитате за хубав телевизор, много е вероятно да ви предложат точно този модел на Samsung. Не са редки обаче случаите, когато се оказва, че рекламата не отговаря напълно на реалните качества на телевизора и много потребители остават разочаровани. В днешното ревю ще видим, дали Samsung ES8000 си заслужава цената (която за доста хора не е никак разкошна)...

   Без съмнение, телевизорите на корейския гигант са сред най-популярните на пазара. Моделите на Samsung от върховата серия ES8000 предизвикаха интерес не само заради изчистения и ултратънък дизайн. Възпроизвеждането на 3D картина също вече е нещо обичайно. Най-любопитна при тези телевизори е интригуващата система Smart Interaction. Това е система, включваща гласово управление, както и разпознаване на лица и жестове от телевизионния апарат. Интерактивен контрол от ново поколение - добре дошли в бъдещето! Страхотно. Но дали телевизорът наистина е толкова "smart"? А какво е качеството на картината и звука?
   Но нека бъдем последователни. Преди всичко - едно уточнение. Това ревю е посветено на 46 инчовия модел UE-46ES8000, освен него обаче, флагманската серия на Samsung е представена от още няколко телевизора, с диагонал на екрана 40, 55, 60, 65 и 75 инча (UE-40ES8000, UE-55ES8000, UE-60ES8000, UE-65ES8000, UE-75ES8000). Те са със сходни технически характеристики и качества, различават се по диагонала на екрана и по цената. В случай, че ви е трудно да решите, кой от тези модели евентуално да купите - можете да прегледате публикацията, посветена на избора на телевизор. В нея ще намерите съвети, които вероятно ще ви бъдат от полза и ще ви помогнат да вземете правилното за вас решение.

   Сега да погледнем техническите характеристики на Samsung UE-46ES8000:

Тип на екрана: LCD, S-PVA матрица, Edge LED подсветка
Диагонал на екрана: 46 инча (~117 см)
Резолюция: 1920x1080 (16:9)
Време за реакция: -
Честота на опресняване: 800 Hz CMR
Яркост: -
Контраст: -
Ъгъл на видимост (H/V): 178°/178°
Стъпка на пиксела: -
3D: Да
Монтаж на стена: Да
Завъртане на стойката: Да
Вградени високоговорители: Да
Размери (ВxШxД): 61.5 см x 103.8 см x 3.1 см (без стойка),
65.3 см x 103.8 см x 21 см (със стойка)
Тегло: 12 кг (без стойка), 14.6 кг (със стойка)
Формати: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 & 24p)
1:1 pixel mapping: Да
Входове: Audio, S-video, Composite, Component, SCART,
HDMI x3, вкл. 1xHDMI 1.4 - ARC (Audio Return Channel), USB, Ethernet
Изходи:  Audio (headphones), S/PDIF (optical), вградена камера,
микрофон, 3D очила - 2 бр.
Тунер:
• Analogue: Да   
• DVB-T: Да   
• DVB-T (MPEG4): Да   
• DVB-C: Да   
• DVB-C (MPEG4): Да   
• DVB-S: Да   
• DVB-S (MPEG4): Да
  
   Дизайн.
   Моделът UE-46ES8000 изглежда много елегантно и стилно благодарение на изключително тънкия профил, почти незабележимата рамка около екрана и оригиналната дизайнерска стойка. В последните няколко години дизайнът на съвременните телевизори претърпя множество подобрения. Заслугата на Samsung Electronics е голяма, това е безспорно. На практика много от оригиналните идеи на корейската компания са използвани в дизайна на телевизорите на конкурентните фирми. Лично за мен стремежът към изтъняване и олекотяване на корпуса на телевизионните апарати отдавна е достигнал разумната граница. Имам чувството, че съвсем скоро телевизорите ще започнат просто да се лепят на стената, като някакви огромни стикери. И това не е чак толкова фантастично предположение - да не забравяме, че усилено се разработва OLED технологията и в близките 2-3 години е напълно възможно да видим читави модели на поносими цени.
   Но да се върнем в настоящето. Samsung UE-46ES8000 изглежда плашещо крехък, но особени поводи за безпокойство няма. Въпреки че е толкова тънка, рамката е достатъчно здрава, корпусът и стойката са изработени от качествени материали. Проблемът е в друго - гланцовото покритие на екрана. То допринася за "съживяване" на цветовете, прави ги да изглеждат по-сочни, наситени и ярки. Гланцовото покритие подсилва визуално дълбочината и на черния цвят. Всичко това е много хубаво, но нищо хубаво няма в дразнещите отблясъци при по-силна дневна или изкуствена светлина. Ако решите да купите телевизор от серията ES8000 на Samsung, ще трябва добре да прецените, къде да стои, за да избегнете отраженията и отблясъците. Добре е стаята да е оборудвана с по-плътни пердета или щори.
    
   Конектори.
   Можем да кажем, че телевизорите Samsung ES8000 разполагат с приличен набор конектори (изброени са в описанието на техническите характеристики, няколко реда по-нагоре). Според някои потребители тези модели, като представители на
флагманската серия, биха могли да бъдат екипирани и малко по-добре - например, да се добави поне още един HDMI вход. Няма да споря - всеки има право на мнение, пък и да не забравяме, че цената не е от най-ниските. Съществен момент е тяхното разположение - всички те сочат надолу или встрани, което позволява безпроблемното монтиране на телевизора на стена. Трите USB входа позволяват към телевизора да се включи външен хард диск, както и да се възпроизвеждат различни мултимедийни файлове. Поддържат се всички основни формати - Samsung ES8000 разпознава AVI, WMV, MP4, MOV, MKV. Особен интерес предизвиква идеята на Samsung за ъпгрейд на телевизора. Предвидена е възможност за включване на допълнителен модул - т. нар. Smart Evolution Kit, но за него ще стане дума малко по-късно.
   
Samsung UE-46ES800 - конектори


   Меню.
   Част от потребителите, вече закупили UE-46ES8000, или някой от другите модели, включени в тази осма серия на Samsung, изказват своето недоволство от твърде сложното, според тях, меню на телевизора. Да, по принцип модерните телевизори предлагат множество основни настройки - яркост, контраст, цветове и т. н., отделно следва да споменем допълнителните настройки за изглаждане и подобряване на картината, а като добавим и функциите за връзка с Интернет и зареждане на многобройните приложения... Става наистина страшно. Но, няма как - това е положението. Човекът, който успее да реши този проблем - да запази възможността за прецизна настройка на телевизора и упрости контрола, без да намалява впечатляващата функционалност, вероятно ще бъде засипан с благодарности (и пари).   
  
   Консумация на електроенергия.
   Въпреки че са снабдени с икономичната LED подсветка, телевизорите Samsung ES8000 изразходват прилично количество електроенергия. Така например, 46 инчовият UE-46ES8000 има разход от 85-90 W в SD и HD режим, а в 3D се покачва до около 140 W. Моделите с по-голям диагонал на екрана - UE-55ES8000, UE-60ES8000, UE-65ES8000 и UE-75ES8000 ще ви "зарадват" с още по-високи стойности. Мненията относно разхода на електроенергия от телевизорите са диаметрално противоположни. Тук отново няма да споря - не е редно да броим парите в чуждия джоб. За някого 100 W са смешно малко, други пък казват "капка по капка... та накрая - пожизнен длъжник на Енергото". Можем само да се надяваме, някоя добра душа да изобрети телевизор, който ще работи така, че в края на месеца да се окаже, че Енергото ни дължи пари на нас, а не ние на него :).  
  
   Качество на картината.
   Въпреки множеството впечатляващи функции, UE-46ES8000 и неговите събратя от тази осма топ серия на Samsung си остават преди всичко телевизори. А основното предназначение на един телевизор е да ни осигури възможност да гледаме телевизионни предавания, филми, клипове. Затова качеството на изображението е основен критерий, по който преценяваме дали е хубав телевизора. Дизайнът и допълнителните функции би трябвало да останат на втори план. И така, какво можем да кажем за качеството на изображение при Samsung UE-46ES8000? Както обикновено, има какво да се желае от фабричните настройки. В зависимост от избрания режим, оценките варират от "много зле" до "прилично". Но не и "отлично".
   Впрочем, не бързайте да се разочаровате - говорим за фабричните настройки на Samsung ES8000. Изход има, но ще ви отнеме време да настроите телевизора по най-добрия начин. За повечето обикновени потребители това е доста изнервящо занятие. Ако вашият случай е такъв - обърнете се към специалист. В добър сервиз могат да направят дори калибрация на телевизора с помощта на колориметър. Препоръчвам ви обаче и вие да отделите няколко минути за да се запознаете с основните настройки. Всеки има индивидуални предпочитания и различно зрение - не винаги правилните настройки са най-приемливите за нашите очи.
   Няма да се разпростирам нашироко, ще го кажа кратко - качеството на изображение при Samsung UE-46ES8000 наистина е на висота. Впечатляват дълбоките нива на черното и отличният контраст, а те са едни от най-критичните параметри при телевизорите, тъй като оказват влияние върху цялостното възприятие на картината. Главна заслуга тук има, разбира се, качествената S-PVA матрица, която в това отношение превъзхожда IPS базираните панели. Цветовете след калибриране на телевизора изглеждат сочни, наситени и живи, като същевременно са много близки до естествените. За повишаване на контраста, детайлността на изображението и максимално естествено цветопредаване, принос има и т. нар. Micro Dimming - нова фирмена технология на Samsung.
   Известни претенции можем да имаме към телевизора при възпроизвеждането на бързо движещи се обекти. Изображението сякаш губи рязкост, контурите леко се размазват. Това обаче не е някакъв необичаен дефект на UE-46ES8000 или на който и да е от другите модели в тази осма серия на Samsung. Това е характерен недостатък на всички LCD телевизори. Още по-силно е изразен при LSD телевизорите - там не само се размазва картината, но и се появяват кадри, които нямат нищо общо с действителността... А, извинете - не се сдържах (наскоро попаднах на един форум, в който на 17 страници "специалисти" си разменяха впечатления за предимствата на "плазмата" пред, забележете - "LSD телевизорите". Та, при употребата на LSD сигурно се стига до размазване на образа :). Но, да оставим диетиламида на лизергиновата киселина, понеже ми е трудно да преценя, защо плазмата (било то кръвна, или звездна) го превъзхожда. Ако става дума за плазмени и LCD телевизори, за техните предимства и недостатъци можете да прочетете в тази публикация.
   Сега да се върнем към ревюто на Samsung UE-46ES8000. S-PVA матрицата е сравнително по-бавна от IPS и TN (те пък за сметка на това имат своите специфични недостатъци). Размазването на образа, дължащо се на забавянето на течнокристалния дисплей, се коригира благодарение на системата за интерполация, наречена MotionPlus. Телевизорът вмъква допълнителни кадри в изображението, картината наистина се изглажда, но движенията придобиват малко неестествен вид, така че не прекалявайте с използването на тази функция.
   Благодарение на модерния DSP процесор, телевизорите Samsung ES8000 интелигентно обработват изображението и коректно възпроизвеждат картината, дори ако източникът на сигнал е с ниска резолюция. Артефакти не се забелязват дори и в SD режим. Телевизорът обаче разкрива в най-пълна степен своите възможности при възпроизвеждане на HD съдържание. Картината е много реалистична, с живи и наситени цветове - никакви забележки (особено ако не се прекалява с функциите за подобряване на изображението).
   В 3D режим UE-46ES8000 се представя повече от достойно. Включените в комплекта 3D очила са леки и удобни. Загубата на яркост интелигентно се компенсира от самия телевизор. Главно предимство на този модел на Samsung е способността му да предава пълноценна картина с максимална резолюция - всяко око честно получава 1080p. При много от телевизорите, базирани на активната 3D технология, има известно намаляване на резолюцията, а при пасивните 3D телевизори тя пада наполовина.

В тази връзка, вероятно ще ви бъде интересно да погледнете и статията
"Видове 3D телевизори". Колкото до характерните за активните 3D очила смущения и загубата на синхрон - при Samsung UE-46ES8000 те наистина са сведени до минимум. И тук - без особени забележки. Е, може би предпочитате телевизори, базирани на пасивната 3D технология. Те набраха популярност и верни почитатели, благодарение на постоянно подобряваща се технология LG Cinema 3D. В такъв случай, интерес за вас ще представлява например LG 47LW6500.
   При Samsung UE-46ES8000 разочарова единствено качеството на подсветката. Когато предава картина с много тъмен (черен) фон, се забелязват изсветлявания по краищата и долния ръб на екрана. Това е характерен недостатък на прехвалената Edge LED подсветка и тук изглежда нищо не може да се подобри особено.
    
   Ъгли на видимост.
   Според техническото описание, моделите Samsung ES8000 имат ъгли на видимост 178° по вертикала и хоризонтала. Лъжа и измама! Е, не че не се вижда - вижда се. Положението разбира се е значително по-добро, отколкото ако панелът беше TN, но сме далеч от идеала. Когато погледнете екрана под ъгъл, контрастът и наситеността на цветовете забележимо се влошават, започва да се забелязва в по-голяма степен и споменатата неравномерност на подсветката. Жалко.
   Вярно, никой няма да се завира отстрани на телевизора, докато гледа любимия си филм, или да се катери на тавана, но ако гледате новините с "половин око" докато вършите нещо друго, или пък решите да полегнете, този недостатък ще ви отнеме от удоволствието.
       
   Звук.
   Звук? Какъв звук? А, това ли... Звук Samsung UE-46ES8000 има. Донякъде... отчасти... не съвсем. При дебелина от 3 сантиметра - какво можем да очакваме? Няма място за качествени високоговорители, естествено. Направо заедно с телевизора си купете и хубава озвучителна система. Това обаче е недостатък на почти всички модерни телевизори, няма как.
     
   Функционалност.
   Телевизорите Samsung ES8000 са много функционални. Това не е просто телевизор. Това е 3D телевизор, Интернет-телевизор, Smart телевизор и какво ли още не... Никак не е пресилено да се каже, че модерните телевизори от флагманските серии в много отношения се превръщат в заместител на домашния компютър. Несъмнено, можем да приветстваме възможността за безжична връзка Wi-Fi и Bluetooth, наличието на Ethernet (LAN) порт, поддръжката на DLNA, вградения USB плейър...
   В комплекта са включени два пулта за дистанционно управление. Интерес представлява второто устройство. То е със сензорни бутони и тачпад. Въпреки изчистения си дизайн и привидна простота, то ви позволява пълноценно да управлявате телевизора.

  
Samsung UE-46ES8000 - пулт за дистанционно управление


   Налице са и алтернативни варианти за управление и те са изключително интересни. Човек може да се почувства като герой на някой фантастичен филм. Samsung ES8000 има вградени камера и микрофони. Това, че се използват за провеждане на разговори през Skype, не впечатлява особено - този номер сме го виждали (въпреки че при повечето телевизори с подобна функция, камерата и микрофонът са външни). Това обаче не е всичко.
   Телевизорът може да разпознава лица, гласови команди и жестове. Страхотно! След като се "запознае" с гласа ви, телевизорът е готов да изпълнява вашите команди. Трябва само да кажете "Здрасти, ТВ!" и той е на ваше разположение. Е, вечеря няма да ви сготви, уви. Но е забавно да управлявате телевизора с глас, а и гостите ви ще бъдат впечатлени. Можете да сменяте последователно каналите, да активирате web-браузъра, да регулирате звука... При активиране на управлението с жестове можете да контролирате много от функциите само с едно плавно движение на ръката, да отваряте и затваряте множеството приложения, да активирате иконки и т. н. Разпознаването на лица дава възможност да се създаде отделен профил за всеки член от семейството, така отпадат досадните смени на настройките и въвеждането на допълнителна информация. Благодарение на камерата можете например, след като телевизорът раздели картината на две половини, да наблюдавате собственото си изображение в нещо като виртуално огледало и да следите дали правилно повтаряте движенията на фитнес инструктора в другата част на екрана.
   Технологията Smart TV е разширена значително при Samsung UE-46ES8000. Освен до Skype, имате достъп и до YouTube, социални мрежи - Twitter и т. н., вграденият двуядрен процесор осигурява прилична скорост и възможност без проблеми едновременно да гледате футболен мач и да ползвате Интернет. Ако посетите виртуалния магазин Samsung Apps, ще можете да си свалите и инсталирате множество допълнителни интерактивни приложения и игри. Също така, телевизорът ви предоставя още няколко приложения - Family Story, Kids, Social TV, Fitness. Отделно следва да се отбележи споменатият Smart Evolution Kit. В бъдеще, благодарение на компактна приставка, Samsung ES8000 с лекота ще получи достъп до функциите, характерни за по-новите модели телевизори на компанията. Така, вместо да купувате нов телевизионен апарат, с лекота ще направите ъпгрейд на вашия UE-46ES8000.

   Предимства и недостатъци на Samsung UE-46ES8000.
   Предимства: Елегантен дизайн, много добро качество на картината след калибриране, леки и удобни 3D очила, пълна резолюция 1080p в 3D режим, разширена функционалност.
   Недостатъци: Има какво да се желае от гласовия контрол и особено - от управлението с жестове (преди да поканите приятели и роднини на гости, изучете реалните възможности на телевизора), неравномерна подсветка, ъглите на видимост не са толкова широки, колкото се описват в техническите характеристики, сравнително слаб звук.

   Марин Чучуков 

   Заключение.
   Флагманската серия Samsung ES8000 (UE-40ES8000, UE-46ES8000, UE-55ES8000, UE-60ES8000, UE-65ES8000, UE-75ES8000) се представя достойно, дори в някои отношения надхвърля очакванията. Запомнящ се и стилен дизайн, качествена картина, множество допълнителни възможности - 3D, Интернет-телевизор/Smart TV, разнообразни функции, за подробното описание на които няма да са достатъчни и две ревюта. По-лесно е да кажем, какво не може да прави телевизора. Например - да готви и да пере :). Впечатлява възможността за управление с глас и жестове, въпреки че нещата още не са доизгладени напълно. Добра е и идеята на Samsung за лесен ъпгрейд на телевизора, което ще разшири неговите възможности в бъдеще. Накратко, наистина можем да определим Samsung UE-46ES8000 като хубав телевизор.
   Относно цената не виждам смисъл да се спори. В момента 46 инчовият модел Samsung UE-46ES8000 можете да купите на цена 3 700 - 3 900 лв. Дали са много или малко - всеки преценява сам за себе си. Значително по-евтин (с около1 000 лв.) е представеният в миналото ревю Sharp LC-46LE830E, така че ако не са ви нужни различни футуристични екстри - обърнете му внимание.  
   Още статии и ревюта на телевизори - в Съдържанието.