13 октомври 2012 г.

Panasonic Viera TX-L42ET5E review

автор: М. Чучуков
  
 

Ревю на 3D LCD/LED телевизор

 Panasonic Viera TX-L42ET5E

 

Panasonic TX-L42ET5E

 

   Моделът TX-L42ET5E е сравнително евтин 3D телевизор от среден клас, представител на популярната серия Viera на Panasonic за 2012 година. Интересното в случая е, че телевизорът е базиран на пасивната 3D технология. Очевидно е желанието на японската корпорация да завоюва още по-стабилни позиции, разширявайки сегмента на предлаганите модели. Дали компанията ще се справи с тази амбициозна задача - времето ще покаже. В днешното ревю ще разгледаме предимствата и недостатъците на TX-L42ET5E - първи образец от новата за Panasonic линия пасивни 3D телевизори...

   Освен 42 инчовия Panasonic TX-L42ET5E серията ET5 включва и моделите TX-L32ET5E, TX-L37ET5E, TX-L47ET5E, и TX-L55ET5E (съответно - с диагонал на екрана 32, 37, 47, 55 инча). Като цяло телевизорите са със сходни технически параметри и възможности, различават се по размерите и разбира се - по цената. За това ревю избрахме средния модел, но неговото представяне отразява реално предимствата и недостатъците и на останалите телевизори от серията. Между другото, от маркировката на телевизорите можете да получите много полезна информация. Тези букви и цифри не са случайни и могат да ви помогнат при избора на телевизор. Предлагам ви да прегледате и статията, в която са разяснени обозначенията на различните марки телевизори.



   Техническите характеристики на Panasonic Viera TX-L42ET5E

Тип на екрана: LCD, IPS матрица, Edge LED подсветка
Диагонал на екрана: 42 инча (~106.7 см)
Резолюция: 1920x1080 (16:9)
Време за реакция: -
Честота на опресняване: 300 Hz BLS
Яркост: -
Контраст: Brilliant Contrast
Ъгъл на видимост (H/V): 178°/178°
Стъпка на пиксела: -
3D: Да
Монтаж на стена: Да
Завъртане на стойката: Да (±15°)
Вградени високоговорители: Да
Размери (ВxШxД): 65 см x 99.7 см x 24.7 см (със стойка)
Тегло: 17.5 кг (със стойка)
Входове: Audio, S-video, Composite, Component, Scart
HDMI x4, вкл. 1xHDMI 1.4 - ARC (Audio Return Channel), USB, Ethernet, SD slot
Изходи:  Audio (headphones), S/PDIF (optical)
Други: 3D очила - 4 бр.
Тунер:
• Analogue: Да   
• DVB-T: Да   
• DVB-C: Да   
• DVB-S: Не

   За съжаление, производителите на телевизори не винаги дават подробна информация за характеристиките на своите модели. В случая няма стойност за яркостта на екрана, а контрастът е описан с внушителното, но не много информативно определение "Brilliant". Несъмнено става дума за стойности от няколко милиона към едно. Това обаче са класически маркетингови похвати. Визира се т. нар. динамичен контраст, който няма много общо с реалния. Също така, не бива да се подвеждате от изписаната честота на опресняване на екрана - 300 Hz. Реалната "естествена" честота е 100 Hz. Посочената 300 Hz е с допълнение "BLS" и се постига благодарение на т. нар. сканираща подсветка. Но повечето потребители не обръщат никакво внимание на тези буквички, само на цифричките. Ами то такава е и целта... Какво, измама? Ами, не - нали пише "BLS". А, на вас нищо не ви говори и си мислите, че това е реалната честота... Е, проблемът си е ваш, производителят не е виновен. Ама никак. Очевидно шефовете на рекламните отдели на Panasonic и на другите фирми - производители на телевизори си мислят, че всички техни клиенти са телевизионни техници. Как можем да ги обвиняваме за преднамерена заблуда? Както и да е... Въпреки опитите да ни се хвърли прах в очите (или по-точно - именно заради тях), е добре да сме наясно какво представляват основните параметри на телевизионния приемник. Сега да продължим с ревюто на Viera TX-L42ET5E.     

   Дизайн.
   Дизайнът на Panasonic ET5 (да припомним, в тази серия са включени няколко модела - TX-L32ET5E, TX-L37ET5E, TX-L42ET5E, TX-L47ET5E и TX-L55ET5E) е стегнат, без излишна декорация. Същевременно се създава усещане за лекота, да не кажа - ефирност. Това се дължи на изтънения профил, постигнат благодарение на използваната Edge LED подсветка и прозрачния кант по периметъра на рамката на телевизора. Пластмасата е здрава, особени забележки към качеството на изработка няма. Екранът е огледално черен. Впрочем, не ме разбирайте погрешно - телевизорът е с полугланцово покритие на екрана, то не е от най-лъскавите, та мащехата на Снежанка не би останала много доволна. Все пак при подходящи условия човек може да си пооправи прическата - отраженията не са елиминирани в пълна степен. Гърбът е защитен от тънка и лека, но също достатъчно здрава щампована стомана. В лявата част (когато гледате телевизора отзад) ще откриете бутоните за управление, в дясната - конекторите. Стойката на телевизора му осигурява добра устойчивост, макар че не се отличава с някаква особена ергономична функционалност. 


   Конектори.
   Конекторите, с които разполага Panasonic TX-L42ET5E, са изброени няколко реда по-нагоре. Както се казва - стандартен набор. Следва да отбележим, че всички са насочени встрани или надолу, което е от голямо значение, ако решите да монтирате телевизора на стена. Не го споменавам просто ей така. Удивително, но при много модели дизайнерите на известните производители злостно пренебрегват тази важна подробност. Така вгорчават живота на потребителите, които нищо лошо не са им направили. 

   Меню.
   Менюто на телевизорите Panasonic ET5 ви предоставя пет фабрично зададени режима - Normal, Dynamic, Cinema, True Cinema и Game. Всички нужни настройки са налице - яркост, контраст, баланс на цветовете и т. н. Можете да активирате опцията “advanced”, за да получите достъп до допълнителни настройки като баланс на бялото, гама, IFC (Intelligent Frame Creation) и 16:9 overscan. За повечето потребители, ентусиазирано втурнали се да разучават менюто на един съвременен телевизор, всички тези настройки и специални технологии бързо идват в повече. Препоръчвам ви да оставите тази отегчителна процедура на специалист, който е наясно с всички тънкости.
  
   Консумация на електроенергия.
   Главното предимство на модерната Edge LED подсветка е нейната икономичност. Официалната информация на Panasonic за енергопотреблението на Viera TX-L42ET5E е 55 W. След като намалите завишената яркост и настроите телевизора, тя ще падне с около 5 W. В 3D режим естествено е по-висока - около 70 w. 
  

   Качество на картината при Panasonic TX-L42ET5E.

   Фабричните настройки естествено са порядъчно изнасилени (или насилени, ако предпочитате този термин). С други думи - безобразно завишени, с цел постигане на "уха-а-а" ефект. Че как иначе - нали телевизорът трябва да ви грабне вниманието и да се открои от останалите "мърльовци" в магазина. Но тъй като абсолютно всички производители прилагат този евтин трик, упражнението е напълно безсмислено. Така се получава, че в магазина за битова техника няма да видите нито един "мърльо" - всички са графове, херцози и принцове. Като си занесете обаче този принц у дома, е много вероятно на десетата минута да си "счупите очите". Другата причина за подобно безобразие е, че прецизната фабрична калибровка би повишила цената на телевизора, което не е желателно от маркетингова гледна точка.
   След калибриране на телевизора качеството на картината видимо се подобрява. Но определено TX-L42ET5E не може да се мери с плазмените телевизори на компанията. Общо взето, моделите Panasonic ET5 са типични представители на средния клас телевизори - срещу по-ниската цена получавате и адекватно качество. Не може да очаквате чудеса - че кой тогава би купувал по скъпите модели.
   Като цяло качеството на изображение е добро, Viera TX-L42ET5E и неговите събратя от тази серия успешно могат да си съперничат с LCD телевизорите на конкурентите LG и Samsung в този ценови сегмент. По принцип IPS матрицата осигурява възможно най-точно цветопредаване и най-широки ъгли на видимост. Но отстъпва по отношение на дълбочината на черния цвят на PVA панелите, с какъвто е например разгледаният в миналото ревю Samsung UE-46ES8000. Моделът на Samsung е от по-висок клас и притежава уникален дизайн и редица интересни технически особености. Ако не се плашите от по-солени цени - обърнете му внимание. Повече подробности за телевизора можете да получите от този обзор на Samsung ES8000.
   Но, нека продължим с днешния ни пациент - Panasonic TX-L42ET5E. В SD и HD режим качеството на картината е напълно задоволително. При HD сигнал телевизорът демонстрира в най-пълна степен своите възможности. Изображението е с добра детайлност, преходите между отделните нюанси са плавни, не се забелязва някакво набиващо се на очи сегментиране. Движението се предава плавно, без накъсване. Само при най-бързите сцени от време на време може да се забележи лек ореол около обектите, но нищо притеснително. За изглаждане на образа допринася и технологията Intelligent Frame Creation (IFC), но ако ви се струва, че привнася нотка на неестественост в движенията на човешките фигури - можете да я поставите на минимум, или напълно да я изключите.
   За геймърите, които смятат да използват телевизора за игри, от значение са стойностите на т. нар. input lag. Това е забавянето на сигнала, което се получава между подаването на команда (да речем - от клавиатурата или мишката) и отразяването на очакваното действие на екрана на телевизионния апарат (или LCD монитора). При TX-L42ET5E input lag-а се движи в границите на 25-35 ms (в режим Game, в останалите режими е около 3 пъти по-висок). Общо взето - поносимо. Е, разбира се, не може да се сравнява с бързодействието на плазмените телевизори. От друга страна, това, че даден модел е плазмен, съвсем не означва, че е идеален. Затова когато преглеждате обявите в интернет - четете внимателно и не бързайте с окончателния избор - покупката на телевизор е отговорна работа. Има много изгодни предложения като цена, но идеята е да вземете не само евтин, но и качествен телевизор.
  Моделите ET5 са първите представители сред телевизорите на Panasonic, при които се използва пасивната 3D технология. Пионери бяха LG, които дълго време бяха бойкотирани от останалите ТВ-производители. Особено грозни сцени се разиграваха в споровете между LG и Samsung, които се опитваха да задържат монопола на активната 3D технология. Е, не им се получи на горките. Много потребители се ориентират към пасивната 3D технология. Една от главните причини разбира се е по-ниската цена, но не бива да подценяваме и останалите достойнства на "народното" 3D, популяризирано от LG. В тази връзка, може би ще ви бъде интересно да погледнете и това ревю на телевизор LG Cinema 3D.
   Panasonic Viera TX-L42ET5E предлага достатъчно качествена и убедителна триизмерна картина (но, определено 3D ефектът не е толкова дълбок, колкото при 3D телевизорите, базирани на активната технология). 3D очилата, цели 4 броя в комплекта (освен ако някой в магазина не е гепил някой чифт за да го "тества" у дома), са леки и удобни. Могат да се използват и с обикновени очила, което дава възможност и на хората с по-слабо зрение да се включат в гледането на 3D филми и клипове.



Panasonic TX-L42ET5E - пасивни 3D очила

   За разлика от активните 3D очила, пасивните очила с поляризирани стъкла дават малко по-голяма свобода - екранът може да се наблюдава под по-голям ъгъл, така че наистина повече хора могат едновременно да се радват на домашното 3D. Впрочем, имайте предвид, че това се отнася за хоризонталните ъгли. По вертикала нещата са доста по-зле. Не напразно преди време Samsung се заядоха за една реклама на LG, в която се демонстрираше възможността да гледаш 3D удобно излегнал се на любимото канапе. Samsung не пожалиха пари да купят въпросния модел, свикаха журналисти и радостно оплюха конкурента, доказвайки с пяна около устата, че рекламата на LG лъже. Да-а, бизнесът с телевизори е жестока борба за място под слънцето - факт неоспорим. Ако ви е интересно, повече за разновидностите на 3D телевизорите, техните предимства и недостатъци, можете да прочетете в статията разглеждаща
видовете 3D технологии.     
    
   Ъгли на видимост.
   Както споменахме, IPS матриците осигуряват максимално широки ъгли на видимост. По принцип. Отбелязахме обаче и друго - моделите от серията Panasonic ET5 са среден клас. Макар и слабо, но все пак се забелязва известно влошаване на контраста, когато гледате екрана под много голям ъгъл. Нищо критично впрочем.  
       
   Звук.
   Като цяло модерните телевизори, поради брутално "вталените" си обеми, не осигуряват достатъчно място за качествени и мощни високоговорители. Учудващо, но TX-L42ET5E се представя повече от достойно. Вярно, дори когато "волумето е на макс", едва ли ще предизвика ушебол (много интересна дума, да :) ), но звукът е с достатъчна сила, тоновете са чисти, дори се забелязват някакви следи от басове. Все пак, ако искате да се насладите в максимална степен на любимите си филми, помислете и за хубава отделна озвучителна система. 
     
   Функционалност.
   Телевизорите Panasonic ET5 са екипирани с новата smart TV (т. нар. Smart Viera) платформа с разширени функции. Има налице и уеб браузър, с други думи, говорим за функционален Интернет телевизор. Приложенията включват игри, осигурява се достъп до Skype, Facebook, Twitter, YouTube. Телевизорът разполага с DLNA функционалност, позволяваща свързването в една система на съвместимите домашни устройства. Има интегрирана Wi-Fi система, както и LAN порт. Наличните USB портове позволяват възпроизвеждането на различни аудио и видеофайлове. Според описанието, дадено от Panasonic, TX-L42ET5E и останалите модели от серията, поддържат следните формати: MP3, JPEG, MPEG, mov, divx, avi, mkv wmv, m4a. Наличен е и слот за SD карти.

   Обърнете обаче внимание - браузърът на Panasonic не поддържа Flash. Това прави невъзможно директното гледане на клипове в сайтове, изискващи наличието на Flash Player. Е, поне VIERA Connect Apps дава възможност за достъп до YouTube (макар и с някои ограничения). Разбира се, много потребители ще бъдат разочаровани. Уви - такова е положението при моделите от 2012 година. Можем само да се надяваме, че през 2013 година Panasonic ще отстранят този недостатък на своята интернет платформа VIERA Connect. Аз от моя страна нямам намерение нито да ги защитавам, нито да се присъединявам към хора на злостните критици. Ще отбележа все пак, че на този етап е твърде самонадеяно да очакваме от телевизорите (независимо от марката) същата свобода и удобство, които ни дава персоналният компютър при ползване на Интернет.
   По същият начин, не бива да се вдъхновявате от рекламите, които описват в най-розова светлина вградените USB плейъри на телевизорите. Ако наистина са безупречни и без проблеми "ядат всичко", осигурявайки ни при това перфектно качество - кой тогава ще купува външните плейъри, в които същите тези корпорации, които произвеждат и телевизорите, са инвестирали огромни средства?
   Но, да продължим нататък с ревюто на TX-L42ET5E. Пултът за дистанционно управление при тази серия телевизори на Panasonic не блести с кой знае колко високо качество на използваните материали, няма и подсветка (за разлика от модификациите за топовите серии), но е достатъчно удобен и функционален. Бутоните в долната част дават възможност да се управляват и други устройства - плейъри, системи за домашно кино и др. (естествено, произведени от Panasonic). Чрез пулта се управлява и вграденият в телевизора мултимедиен плейър.
 

Panasonic TX-L42ET5E - пулт за дистанционно управление
    

   Предимства и недостатъци на Panasonic Viera TX-L42ET5E, цена

   Предимства: естетичен дизайн, добро качество на картината като за телевизор от среден клас, 4 броя пасивни 3D очила в комплекта, добро качество на високоговорителите, с достатъчно силен и ясен звук. 
   Недостатъци: забелязва се влошаване на контраста при поглед под ъгъл, има какво да се желае от нивото на черното, браузърът не поддържа Flash (редно е да го споменем, въпреки че не бива да се възприема като някакъв сериозен недостатък, при това не е проблем само на конкретния модел и марка телевизор).
   Цената на 42 инчовия Panasonic TX-L42ET5E към момента на написване на ревюто е около 1300 лв. Различните вериги за битова техника и Интернет магазини слагат различна надценка, така че ако телевизорът ви е харесал и смятате да го купите, преглеждайте внимателно обявите.

   Заключение.
   Определено може да се каже, че Panasonic TX-L42ET5E е успешен модел. Макар и да е образец от средния клас телевизори, при него виждаме някои от технологиите, интегрирани в моделите от по-висок клас на японския производител. Като първи опит, никак не е зле. Сериозни недостатъци не се забелязват, а достойнствата никак не са малко. Накратко, ако търсите сравнително евтин 3D телевизор с прилично качество на картината и разширена функционалност, включително връзка с Интернет - може би ще го откриете в лицето на Panasonic Viera TX-L42ET5E.

    Марин Чучуков

   С това приключвам днешното ревю. Надявам се, че ще ви бъде от полза при избора на нов телевизор. Още ревюта на телевизори и полезни статии - ето от тук.

68 коментара:

Анонимен

За тези пари TX-L42ET5E е чудесен избор, но както справедливо отбелязвате в ревюто - плазмите на Panasonic са с редица предимства пред LCD телевизорите (вкл. и на другите компании). Чудя се на глупендерите, които смятат плазмите за отживелица - в последните години технологията постоянно се развива и подобрява.

Приятно и информативно ревю, въпреки че имам някои малки забележки.

Поздрави,
Павлин Рашков

Анонимен

... стига дори върховия клас да не ви вади очите с калпава подсветка....

Анонимен

Аз съм се насочил към TX-L42ET5E, не само тук, но и в ревютата на английски, го дават като един от успешните модели на Panasonic. А какво за подсветката? Ако имате наблюдения-моля да споделите, че до няколко дни смятам да го купя. Та ако има някакви проблеми с телевизора-напишете, че да мисля за резервни варианти.

Анонимен

Телевизора е супер. Има някои дребни забележки, но мисля че това са от личен характер. Единстввеният по-голям проблем който възникна при мен е че не иска да тръгва интернета дава някаква грешка за която ми казаха още в магазина която гласи следното:"Комуникацията със сървъра е прекъсната.(005)
Моля изчакайте за малко и опитайте отново по-късно." но това се отнасяше ако в момента си на българска програм. Това е проблема който съм срещнал до момента ако имате идеи как да го решим, споделете.

Весели празници,
Стоил Цветков

Анонимен

Е направо ме разбивате. И без това е супер изнервящо да се избира телевизор, ориентирах се към този панасоник, пък сега само критики. По-горе нещо за подсветката, сега-няма връзка с интернет. Хайде напишете по-подробно -какво е, що е? Аз ако имам някакви наблюдения бих написал-нали затова са тези коментари и разните форуми, хорат да споделят лични впечатления и да си помагат един н друг.

Анонимен

Телевизора е супер.И връзката с нета е перфектна.Нямам никакви проблеми.За цената да не говорим.

Анонимен

Здравейте
Преди два дни се сдобих с 32 инчовия модел на този телевизор. За сега мога да кажа само суперлативи като Прекрасен Супер.
Относно цена - качество, мисля че 969 лева е "народна" цена.
За тези които обичат допълнителните неща в ТВто има какво да правите, и е изработено добре.
Ако се колебаете, моя съвет е КУПУВАЙТЕ НЕ СЕ КОЛЕБАЙТЕ.

TELEVIZOR reviews

ЧНГ на всички читатели на блога!

Имам следната молба:

Сами разбирате, че час-два, или дори цял ден, отделен за разучаване и тестове на телевизор, може да са достатъчни за написването на едно ревю, но истински могат да оценят модела само неговите собственици, които го ползват всеки ден. Затова моля да не се ограничавате с коментари "телевизорът е супер" или "ТВ-то е боклук". Отделете малко от вашето време и напишете по-подробно, какви са вашите впечатления, какви предимства и евентуално - недостатъци, откривате лично вие. Така ще помогнете на много други хора, които в момента са изправени пред избор на телевизор.

Колкото до TX-L42ET5E и проблемите, които възникват при връзка с Интернет... Това не е проблем само на конкретния модел на Panasonic. Достатъчно често се случва и при телевизори на другите популярни производители - LG, Samsung, Sony и т. н.

Едно от възможните решения е да се обнови до най-нова версия т. нар. фирмуеър на телевизора (това-ако има поне някаква връзка с Интернет).
Друго средство, което понякога помага, е да изключите телевизора напълно от мрежата (не да го оставите на стенд-бай) и да активирате от менюто фабрично зададените настройки (когато е включен отново, разбира се :) ). Това в някои случаи помага да се възстанови връзката с Нета.

Ако някой има други действащи решения - нека да ги сподели. Това наистина би помогнало на много хора.

М. Чучуков

Анонимен

Здравейте,
Извинявам се за въпроса, но как се пише главна буква от клавиатурата на този телевизор, за да влезна в интернет, в паролата има и главни букви. Предварително благодаря!

Анонимен

Трябва да се прегледа Упътването на телевизора - раздел "Връзка с Интернет" или нещо такова. Доколкото си спомням, би трябвало на екрана да се изобразява таблица с малки и главни букви. Избира се нужната, като се мести с помощта на стрелките на пулта за дист. управление (овалния бутон) и се натиска ОК.

Ако не се лъжа, може да се върже и външна клавиатура през USB.

Анонимен

Здравейте,

Преди десетина дни се сдобих с 32-инчовия вариант на обсъждания модел - TX-L32ET5E и за този кратък период съм с положителни отзиви. В голяма степен съм съгласен с ревюто и смятам, че от гледна точка на съотношението "цена - качество" е много изгодна покупка. Цената му след Коледа, беше под 1000 лв.(969 лв.), с 2 години гаранция. Което определено е много добра цена за опциите, с които е снабден телевизора. Има възможност срещу допълнително заплащане да се сдобиеш с удължена гаранция - срещу още 70-80 лева получаваш 5 години пълна гаранция, което е разумно и достъпно за подобна покупка.
Телевизорът е елегантен, с приятен и изчистен дизайн, цвят графит.
Вкъщи връзката с рутъра се осъществи бързо и лесно (като изключим, че не можах веднага да се сетя за паролата си :))и сега имам достъп до интернет и приложенията на Panasonic Viera (има вграден WI-FI). Свалих едно приложение с демо-филмчета на 3D и смея да кажа, че качеството и 3D ефекта са много добри. Но имайте предвид, че не се постига същия 3D ефект, когато се ползва бутона за конвертиране на сигнала от 2D в 3D.
Приятна изненада е и качеството на звука, който настроих на V-surround. Симулацията за пространствен звук се оказва успешна.
Може да се свърже с външна клавиатура през един от USB-портовете, но има и възможност за връзка с безжична клавиатура. Дистанционното изпълнява функциите си, но не е най-подходящо за тази цел. При потърсване на SKYPE сигнализира визуално в долния ляв ъгъл на панела и звуково.
По скромното ми мнение това е успешен нов модел за марката Panasonic, който определено си заслужава парите за качеството и възможностите, които предлага.

Анонимен

Здравейте, купих си този телевизор наскоро и съм доволна.Ползвам интернет и мога да влизам навсякъде.Само че в някалко сайта,един от които vbox7.com, ми търсят инсталиран Flash player.Опитах се да го инсталирам,но не успявам.Моля ви,ако някой знае как става това,да ми пише!

Благодаря ви,предварително!!!

TELEVIZOR reviews

За съжаление (поне до този момент) браузърът на Panasonic не поддържа Flash. Много жалко. В този случай се налага използването на лаптоп, свързан с телевизора.

Сигурен съм, че много хора са установили контакт с представители на компанията и са отправили предложение нещата да се поправят. Да се надяваме, че Panasonic ще вземат мерки...

Марин

Анонимен

Здравейте!Имам проблем с пускането на субтитри през USB
портовете...Help,PLS!

Анонимен

То на повечето телевизори вградените плейъри са гола вода, което е обяснимо - (почти) всеки производител предлага и отделно плейъри - нали и те трябва да се продават. А кой ще ги купи, ако вградените си вършат работата перфектно :D

А вашият проблем какъв е, по-конкретно? Въобще ли не "вижда" субтитрите?

Калин

Анонимен

здравеите.и аз имам проблем сьс суб.не ги центрира в средата на екрана а ги показва в двата края на монитора.потьрсих някакви настроики в менюто но не успях.благодаря

Анонимен

Здравейте!

Аз съм пред избор на телевизор, харесал съм няколко модела от различни марки. От това, което съм прочел (доста) в наши и чужди сайтове и форуми, оставам с убеждението, че ТЕЗИ ВГРАДЕНИ МЕДИА ПЛЕЪРИ СА ГОЛА ВОДА (не само при Panasonic, но и при другите марки).
Всичко е скапана, лъжлива РЕКЛАМА. На практика проблемите са толкова, че ти развалят целия кеф.

Все пак, ако смятате да се борите с инженерния гений на Panasonic и останалите производители на телевизори (по-точно с глупавите им вградени плеъри), ето КАКВИ РЕШЕНИЯ ОТКРИХ ЗА СУБТИТРИТЕ:

1) Отворяте файла със субтитрите в Notepad и избирате Save as... и отдолу има Encoding - дайте го на UTF-8 (доста елементарно решение, не знам дали работи)

2) Вградете субтитрите във филма. За целта си свалете безплатната програма AVIAddXSubs.
Получава се видеофайл с разширение .divx, което може да се промени при нужда на .avi.
- Видеофайла/AVI/ и файла на субтитрите трябва да се намират в една папка и да са с еднакви имена.
- Файла на субтитрите трябва да е с разширение srt.
- в настройките на програмата се избира големина на шрифта, позиция и т. н.


3) Използвайте програмата VieraSRT (също-безплатна).
-Инсталирате и стартирате програмата

-В менюто File -> Open и избирате (кръгло бутонче горе в дясно) East European>Central European>windows-1250.

-Избирате нужните субтитри и ги отваряте.

-Когато субтитрите се заредят в програмата, не е нужно да се прави нищо друго.

-File -> Save as и тук от падащото меню Encoding се избира UTF-8

-Филмът и субтитрите трябва да бъдат с еднакво име.

-записвате напр. на флашка и пускате на вградения плеър:
Options бутона на дистанционното -> ОК (Video Setup) -> Subtitle -> Subtitle1 -> OK -> Subtitle Text -> Unicode -> OK

Надявам се поне някой от тези варианти да върши работа. Аз не съм ги пробвал, тъй като още не съм си купил нов телевизор. Когато го направя (надявам се-скоро), ще пиша, дали се получава. Междувременно, ако някой от хората, които вече имат телевизор, споделят опита си, ще бъда благодарен...

Ползотворен ден на всички читатели на сайта!
Поздрави,
Ангел Х.

Анонимен

За AVIAddX - как се ползва:
http://dwdvideo.com/view_post.php?cat=7&id=67

А ето още една програма за вграждане на субтитри: AVI ReComp (безплатна).
Може да се свали ето от тук:
http://www.avirecomp.com/news.php

Как се ползва за вграждане на субтитри (за по-стара версия, но предполагам, няма кой знае какви разлики):
http://forums.softvisia.com/index.php/topic/4181-%D1%80%D1%8A%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%B2%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC-%D1%81%D1%83%D0%B1%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B8-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE/

Успех!

Баце Тонко

Дружески привет на всички, благодаря на автора за ревю-то на телевизора. Аз го прочетох след покупката, но това е защото не смятах да купувам и не съм чел предварително мнения. Стана инцидентно покупката, но не съжалявам изобщо. Та от няколко дни съм собственик на Panasonic-TXL55ET5E, съгласен съм с по-горе казаното в обзора, само да добавя че субтитрите си излизат безпроблемно през USB плейване на филми (ако не броим невъзможността за смяна на размера от вградения плеър което е досадно), също така да отбележа че телевизора се справя доста добре(меко казано) с плейването на филми през DLNA,което след няколко проби на различни варианти мога да кажа че става най-добре през Windows mediа player, само че имам проблем с намирането на начин да излизат и субтитри през DLNA(не съм се отказал от идеята), ако някой е открил такъв ще съм щастлив да го сподели. Качеството на филма през уиндоус медиата е най-високо, пробвах HMC-руската програма, но поне при мен на 55-инча има доста видима разлика в качеството, в полза на Windows mediа player-a. Та поне за сега ще оставя нещата през USB-playera вградения, или през лаптопчето, и така става, въпреки че през DLNA ми е мерак да тръгнат субтитрите понеже нещата ще са доста по-лесни от към разкачване на жици и т.н. Та към момента лошо за телевизора не мога да кажа. Всичко си му работи ОК, забележки нямам, само впечатления и то положителни. И да не забравя, поне на вниманието на абонатите на Blizoo, ползвайте си техния цифров приемник за телевизията, явно маже по-добре от фабричният защото поне при мен качеството е по-добро (за окото) като го ползвам него(този малкият черен дето си пише на него Blizoo), вярно че с тунера на телевизора звука е по-добър, но картината при 55-инча има разлика в полза на близу декодера. Друго за сега мисля че не се сещам, 3D също е добре (поне това което пробвах с приложението от viera store)от цифровите канали ESPN-HD също добре изглежда, но не съм се заигравал с 3-измерната му функция, не ми остава време :). Също така да отбрележа, че на филмите плейвани директно с вградения плеър, звука през оптиката е доста добър. Така че субтитрите нямат към момента опция да се увеличават също по-лесно го понасям. Поздрави на всички, и ако разбера нещо по повод суб. през DLNA ще го споделя, или Вие ако узнаете ще се радвам да споделите :).

Анонимен

Бихте ли ми казали, до колко GB флаш памет потдържа този телевизор, защото това май никъде не го прочетох?
И възпроизвежда ли субтитри от флаш памет на 3D филми?

Баце Тонко

В книжката пише да държи на SDXC 64GB, а отстрани на USB порта пише HDD-500mA, така че за обем флаш не зная, ама те големите обеми са по-дебели ценово от външните хардове. Но допускам до 64GB все ще чете, не съм го тествал тъй като не разполагам подръка с такъв флаш. А за 3D функцията все не ми остава време, ама предполагам че през хард диск ще го пускам ако стигна до там.

Martin Kolev

Здравейте, от няколко дена имам този телевизор. Някой може ли да сподели за хард диска как се използва. Вчера пробвах с един хард, но според мен имаше много инфо в него(всякакви файлове) и не се получи.

TELEVIZOR reviews

Привет, Martin Kolev!

Разбираш, че така "дистанционно" е трудно да се даде съвет. Уточни - какво имаш предвид, като казваш "не се получи"?

Разгледай внимателно упътването на телевизора, убеди се, че правилно си свързал харда и следвай инструкциите.

Обърни внимание - има значение как е форматиран диска. Ако не се лъжа, телевизорът разпознава формата FAT32, ако е NTFS или някакъв друг, е възможно да не го поддържа.

Марин

Martin Kolev

Здравейте, купих си хард 500 гб WD работи перфектно, но само на първото usb, на другите дава грешка, това го споделям само за информация.

Анонимен

Daum PotPlayer=>video=>capture=>capture subtitle with (if can)
За по-добри резултати нагласете Pan&scan на Conditional Pan&scan
Не ръчкайте изходните настройки (*.MKV)

nervozo

Анонимен

Здравейте, някой пробвал ли е да свърже безжична клавиатура към този телевизор?Ако да, имате ли наблюдение, има ли значение модела на клавиатурата, марка и т.н.

Анонимен

Можеш да свържеш безжична клавиатура към Panasonic et5e - без проблем. Марката няма значение, само трябва да е от типа Plug and Play - да не трябва да се инсталира някакъв софтуер.

А телевизора е супер. Тука в ревюто има някой критики но за мен е мн. добър. За тези пари по добро в момента няма.

Анонимен

здравейте искам да попитам какво мислите за philips 46 pfl 7007k дайте някакжи коментари и ако може някакво ревю за този модел че сьм се навил да си го взимам ама още не сьм напьлно убеден.благодаря предварително

Анонимен

Искам да си пусна 3д филм от лаптопа към телевизора, разширението на филма естествено е MKV. пробвах директно споделяне през WiFi и изписва че телевизорът не поддържа този тип файл (а уж пише че поддържа MKV файлове)
пробвах с кабел и пак същата история
Може ли някой да сподели как гледа 3д филми на своя телевизор посредством допълнителен плеър, програма или? аз ли бъркам някъде при споделянето?

TELEVIZOR reviews

Представянето на Philips 46pfl7007k
е аналогично с това на моделите от по-горната 8-ма серия. Същите предимства и недостатъци. За подробности можете да разгледате най-новото ни ревю:

http://televizorbg.blogspot.com/2013/03/philips-46pfl8007k-review.html

Разликите са минимални. Ако не се лъжа, в 7-ма серия се използва друга версия на Ambilight и Pixel Precise HD вместо Perfect Pixel HD, май само един чифт 3D очила е включен в комплекта. Матрицата е същата. Съответно 7007 - с 400 лв. по-евтин.

Анонимен

Ако искаш да гледаш 3D филм като го пуснеш от лаптопа мисля че май-вече е от значение програмата която използваш. Ти с каква си? Мисля че последните версии на Daum PotPlayer подържат 3D файлове.

Анонимен

Защо като си пусна 3Д филм и субтитрите ми изчезват на другите филми всичко е ок? Като ми е разделен на 2 екрана има суб. Пусна ли 3Д-то изчезват..... Иначе картината е добре само суб. няма :(

Анонимен

Защо като си пусна 3Д филм и субтитрите ми изчезват. Когато е картината е разделена ми вървят , пусна ли 3Д-то изчезват..... Ако нчкой може да помогне....

Анонимен

Kakvo zna4i - kogato kartinata mi e razdelena? Napi6i pone s kakvo puska6 filmite ve 4ovek, s kakva programa (ako e ot laptop ili komp), originalni diskove li sa, 6to e? Kak da ti pomogne njakoi kato ne dava6 podrobna informacija? Pa pogledni komentarite po-nagore - kolegite sa pisali razni ne6ta za vgrajdane na subovete - probvaj po toja na4in predi da zadava6 nejasni vaprosi.

Анонимен

Не са оригинални фимите пускам ги с playera на телевизора и нали в началото излиза на 2екрана и като натисна копчето за 3д ми го прави както трябва да е. И тогава не излизат субтитрите от самия телевизор е защото на друг тв като го пусна филма всичко си върви нормално

Анонимен

Щом пускаш от флашка през USB плеъра - пробвай варианта на колегата Ангел Х. Нагоре в коментарите е писал за вграждане на субтитрите.

А по-добре - свържи телевизора с PC или лаптоп и използвай някоя добра програма поддържаща 3D. Струва ми се, някой беше писал, че Daum плеъра върши работа...

Пробвай и ако стане - пиши, че и ние да знаем дали става.

Мишо
Бургас

Анонимен

дам -- и аз се интересувам от тоя въпрос и доста рових по разни форуми и сайтове. Никъде не дават решение. Само тук колегата Ангел дето е написал за вграждане на субтитрите. А някой пробвал лие става ли?

Анонимен

Здравейте. Аз имам сашия проблем като си пусна 3д филм от външен хард през юсб на телевизора. Когато филма е в 2д суб. ми излизат но натисна ли бутона за 3д суб. изчезват. Пробвах някой от начините които са написани тук но или аз не правя нещо както трябва или не става изобщо... :(
Не знам защо като филма е в 2д излизат а като картината се слее ж 3д изчезват...............

Анонимен

Според мен трябва да стане като се вградят субовете. Логично е - те стават част от изображението, не са отделен файл. Само трябва някой да се престраши и да пробва. Тук само умувате еб@си... Съфорумеца Ангел е дал някакво решение, линкове, ама никой не пробва, само мрънкате.

И какво сте се хванали са тоя глупав плейр - не знам. То за всички е ясно, че вградените плейри на телевизорите не стават за нищо, освен за разглеждане на снимки и някой и друг клип.

Анонимен

Обръщам се към г-н М.Чучуков. Какво е Вашето мнение за Panasonic 3D TX-P42UT50E в сравнение с този. Интересува ме специално сравнение на качеството на картината, ако имате наблюдения. Пиша Ви, понеже по-горе в ревюто упоменавате, че този модел/LSD/ e с по-ниско качество на изображението от плазмените модели на компанията. Цената на плазмения модел който споменавам и 999 лв в Технополис, да не говорим, че последните 3 дни имаше някакво намаление и беше 880. Доста ме накара да се замисля, основно поради това, че вие споменавате често, че плазмените екрани имат по-високо качество спрямо ЛСД /когато са в един и същи клас, разбира се/. Мрежови възможности и звук не ме интересуват. Медия плеъра е хубаво да е добър, но не е определящ. 3D също не ми е важно, поне засега :). благодаря ви предварително, ако споделите някъква информация за качеството на картината.

TELEVIZOR reviews

Привет!

Разглеждал съм Panasonic UT50E отблизо, но за съжаление - само в шоуруми/магазини. Все пак - ще споделя впечатленията си, макар и да са "на първо четене"...

Преди това обаче - едно уточнение. Не твърдя, че LCD телевизорът ET5E е с по-ниско качество на изображението от "плазмите". Отстъпва им като дълбочина на черния цвят - това е ясно. Останалото е въпрос на гледна точка, субективни предпочитания (и пристрастия). От голямо значение е и това - за какви цели ще се използва ТВ-то и при какви условия.

Да си дойдем на думата:

Panasonic 3D TX-P42UT50E е чудесен избор за хора, които обичат да гледат филми с високо качество. Предимства пред ET5E - няма ограничения в ъглите на видимост, по-добри нива на черното и контраста, цветовете изглеждат по-приятно за окото, сравнително по-добре се справя при отразяването на бързо движещи се обекти (въпреки че - странно за "плазма" - но на моменти се появяват артефакти).

Недостатъци - въпреки че прогарянето на плазмите е проблем, който се определя от някои като "градски легенди" - добре е човек да се презастрахова. Съответно - ще трябва да се прояви малко търпение и да се вземат предпазни мерки - първоначално да се държи телевизора на по-ниски нива на яркост, да се разработи (на тази тема е писано много в Интернет) и да се избягва на първо време продължителното задържане на статична картина на екрана (включително - лога на телевизии и т. н.). Освен това, поради липсата на Infinite Black Pro филтър - картината няма да изглежда чак толкова впечатляващо в силно осветена стая - ще "бледнее" (въпреки че и тук нещата опират до субективно усещане).

Накратко, като вземем предвид това, че 3D и връзката с интернет не са фактор в твоя случай:

- ако телевизорът ще се използва основно за гледане на филми (вечер или с използване на пердета/щори) - определено - Panasonic TX-P42UT50E. За тези пари едва ли ще се намери нещо с по-добро качество на картината. То и доста по-скъпи модели не могат да го бият в това отношение.

Предимството на TX-L42ET5E е, че е по-универсален, така да се каже. Не изисква създаването на "интимна атмосфера". За целодневно ползване (новини и др. предавания, филми и т. н.) без да се грижиш за пердета и щори - той е по-подходящ модел.

Но най-важното е - кой от двата модела ти допада повече на теб. Нещата са достатъчно субективни. Има модели, които са с чудесни технически характеристики, минават без проблем всички тестове и... не стават. Нещо им куца. Логиката предполага, че трябва да ти харесат, но не - не те грабват. И обратното - уж по-слаб модел, но пък вземе, че ти хареса...

Анонимен

Благодаря !
Точно това имах в предвид. Гледам предимно филми - много рядко нещо по телевизията. Затъмнявам стаята. Озвучавам с качествен звук. Просто една вечер ми се наложи да погледам филм на малкия 24" ЛЕД Самсунг, който ползвам в кухнята и въпреки цялата "игра" с настройките не можах да направя черно - гледах при пълна тъмнина. Аз уж знам как се настройва телевизор - дали ъгъла ми не беше правилен /трябваше да съм легнал и ТВ-то беше малко по-високо/ не знам. Както се казва - аз ли ниско го хвърлям, то ли не може да лети. С две думи образа нямаше нищо общо с този на 32" Шарп, на който гледам /той не е ЛСД/. Тогава се сетих за разликата в черното за която Вие говорите и реших да попитам, понеже правя сметка за по-голям ТВ - 42" и нагоре. Благодаря ви за отговора - полезен ми е. Що се отнася до това - всичко му е точно, но не става - знам какво имате в предвид. Успех !

Анонимен

По мое мнение много добър телевизор с чудесна ипс матрица жива и ярка картина,почти всичко се плейва през усб флашка аз сам с 32 гб,и да 3 д е чудесен !!!-няма трепетене няма умора на очите,супер цветове по 3д !!!има 2 минуса-дръжките на 3д о4иалта се с4упиха веднага- много са тънки -на 3 от 4 чифта очила които са по 40 лева едните,и не плейва 3 д субтитри на 3 д филм през усб ПО НИКАКАВ НАЧИН !!!!пробвах всичко от нета като програми и конвертори !!!само с мултимедиен плеар както саветват колегите !но този втория проблем го имало на много марки телевизори.успех

Баце Тонко

ПО въпроса с очилата, сина ми иска да го водя на кино в Арена, и там се оказа че трябва да си купим 3D очила по 2 лева чифта, за да гледаме филма(ПОСЛЕ СИ ОСТАВАЛИ ЗА НАС ЗА БЪДЕЩИ ПОСЕЩЕНИЯ), викам си 2 лева де не са отишли, и като се върнах у дома ми мина през ум да пробвам дали "работят" и на телевизора, след 10-ина опита не видях разлика между тези дето додеха с ТВ-то и тези дето си купих от Арената, така че имаш и евтина алтернатива :), има дни дето 3D киното е с намаление така че хем имаш очила хем може и някое филмче да гледаш.

Анонимен

Здравейте. От няколко дена имам телевизор panasonic viera tx l47et50e. Имам много глупав проблем - субтитрите на медия плеъра са твърде малки направо миниатюрни. Няма опция за промяна на размера. Или поне аз не можах да намеря. Възможно ли от Панасоник да не са дали решение за нещо толкова елементарно ?

Martin Kolev

Относно малките субтитри съм намерил причината. Когато сваляте филм (hd) гледайте дали е 720p или 1080 p. Когато е 720p субтитрите са малки.На 1080p са ок.

Анонимен

Обръщам се към г-н М.Чучуков. Какво е Вашето мнение за PANASONIC TX-L42DT60 3D LED и PANASONIC TX-P42ST60E 3D PLASMA. Интересуват ме плюсовете и минусите на двата телевизора според вас. И разбира се Вашето лично мнение за двата модела телевизори. Предварително Ви благодаря

TELEVIZOR reviews

Привет!

За съжаление в случая с PANASONIC TX-L42DT60 и PANASONIC TX-P42ST60E не мога да дам съвет. Това са съвсем нови модели от 2013 година и нямам преки впечатления - съжалявам. Не искам да коментирам качествата на телевизори, които все още не съм виждал на живо.

Все пак - ето някои съображения...

DT60 е от високия клас LCD телевизори на компанията - една стъпка след флагмана.

ST60 е плазмен телевизор от средния клас.

При еднакъв диагонал на екрана разликата в цената е около 1000 лв., това също подсказва, че ST60 значително отстъпва на своите плазмени събратя от по-високите серии.

Преди всичко, човек трябва да реши, коя от двете технологии предпочита. За предимствата и недостатъците на LCD и плазмените телевизори е писано достатъчно, включително и в този блог. По същия начин - за 3D режима. DT е с пасивни, ST - с активни 3D очила.

По отношение на DT60 трябва да обърнем внимание и на това, че е с IPS матрица, което не се счита за най-добрия избор за хора, които обичат да гледат филми. Особено вечер вероятно ще се забелязва, че черното не е достатъчно наситено и сивее - за много хора това е доста дразнещо... Пак ще повторя - не съм виждал модела, но като сравнявам характеристиките, лично аз бих си спестил около 500 лв. и бих обърнал внимание на следващата серия - Panasonic FT60. Същата матрица, същата честота на опресняване (100 Hz реални), един и същ процесор, изобщо, като изключим някои незначителни за мен разлики в екстрите - телевизорите от двете серии са на практика идентични. Ще преживея това, че вместо 4, в комплекта са 2 бр. 3D очила и ще си спестя поне 500 лв.

Съответно, бих препоръчал вместо плазмения ST60 - телевизор от по-горната серия - PANASONIC TX-P42GT60E. Предимства - 3 000 Hz (срещу 2 500 при ST60), панел - NeoPlasma black (по-добър), ~31 000 gradation steps (срещу наполовина по-малко при ST60), THX и ISF режим (ST60 няма), 2 бр. очила (ако не се лъжа, ST60 е само с един чифт, ако наистина е така - тъпо), USB-HDD Recording (ST няма такава опция, ако не греша).

Накратко, по мое мнение, по-скоро питанката би трябвало да бъде евентуално между
PANASONIC TX-L42FT60 LED (~2300 лв., с 500 лв. по-евтин от DT60, а е със същите параметри) и
PANASONIC TX-P42GT60E Plasma (~2200 лв., с 400-500 лв. по-скъп от ST60, но със забележимо по-добри параметри).

Анонимен

Здравейте, много се колебая между Panasonic TX-L55ET5 и PHILIPS 47PFL6008K. Признавам си, че нищо не разбирам и клоня към Панасоника, защото е 55 инча, а Филипса 47. От друга страна едва ли е случайно, че Филипса е с 300 лева по- скъп, а е по- малко инчове. Качеството на образа ли е много по- добро? Ще съм благодарен ако ме посъветвате на кой модел е по- добре да се спра.

TELEVIZOR reviews

PHILIPS 47PFL6008K е нов модел - от 2013 година, Panasonic TX-L55ET5 е от миналата 2012. Най-новите модели обикновено са по-скъпи, на миналогодишните постепенно им свалят цената.

В стойността на Philips-а е включена и специалната фирмена технология Ambilight (светлинните диоди, разположени на задния панел, които излъчват светлина върху стената зад телевизора). PHILIPS 47PFL6008K е 500 Hz PMR срещу 300 Hz BLS при модела на Panasonic. Реалната честота обаче и при двата телевизора е 100 Hz, така че в това отношение не бих казал, че Philips има някакво предимство. И двата телевизора са с IPS матрици, пасивна 3D технология.

Panasonic TX-L55ET5 е с по-голям екран, но като качество е идентичен с TX-L42ET5E (предполагам, че си прочел ревюто и коментарите след него и имаш представа, какво можеш да очакваш от модела). На мен ми направи добро впечатление, а и отзивите на хора, които са го купили и го използват от месеци, са положителни.

Модела на Philips не съм виждал на живо, така че не е редно да го коментирам. В началото споменах някои фактори, които оказват влияние върху цената. Лично аз не очаквам да има някаква огромна разлика в качеството на картината в полза на Philips. Но, наистина - след като не съм го виждал, не мога да се изкажа категорично по този въпрос. Не е номерът да се представя за голям разбирач, а наистина да помогна. Накратко, въпреки че не очаквам някаква огромна разлика - добре е още веднъж да видиш телевизорите. Избери този, който ти хареса повече и не съжалявай за избора.

Поздрави,
Марин

Анонимен

Купих си TX-L32E6E,но от 2-те страни на екрана има черни ленти.Бихте ли ми казали как да си направя картината на цял екран.

Анонимен

Телевизорът е със съотношение на страните 16:9, картината при повечето телевизии все още е 4:3, затова не изпълва целия екран. Проблемът лесно се решава, само някой трябва да си прочете упътването на телевизора и да се порови в настройките на картината... Работа за 5 минути.

Стоян

TELEVIZOR reviews

Действително, няма повод за безпокойство.

В горния десен край на пулта за дистанционно управление има бутон ASPECT. Натиска се веднъж, мести се със стрелките за да се избере желаното съотношение, сл. това - OK (кръглия бутон). Може да се активира и опцията за автоматичен избор (разпъване на картината) - всичко това трябва да го има обяснено в упътването, както е написал читателят от горния коментар.

Анонимен

Благодаря за съвета с бутона ASPECT.Стана бързи и лесно.Не че ако се бях лутала още нямаше да открия начина за картина на цял екран,но просто Ви помолих за бърза помощ.

Анонимен

Здравейте,
Купик си виера TX-L42ET5E. Някой може ли да помогне с какви екстри разполага телевизора? Например мога ли да гледам два канала едновременно, как да включа безжичен интернет ...
Димов

Анонимен

Не се чуди, че никой не ти отговаря, човек!

Имаш маса коментари по-нагоре за различни особености при този модел на Panasonic. Сега, ти искаш някой да ти поднесе всичко на тепсия, а задаваш въпроси, отговорите на които можеш да получиш от мануала на телевизора, или от консултант-продавача в магазина, в момента на избора/покупката...

Не се засягай, но питането ти е супер-безсмислено.... Напиши, колко кинта смяташ да дадеш, ако си от София - ще дойда да ти настроя телевизора и да ти обясня, как се включва и изключва и какви екстри има, щом те мързи да си прочетеш в упътването.

Румен "The Heat"

Анонимен

Може ли някой да ми каже кой е по-добия модел между този панасоник L42ET5E и LG LA620S, имам в предвид като картина има ли разлика и кой от двата е с по-хубав софтуер?

Анонимен

Zdraveite :) izvinete za latinicata no na kirilica tva bix go pisal 2 chasa :).Ta znachi az ot godina imam 55 inchoviq variant nqmam problemi s nishto vsi4ki mi vurvi subovete na 3d su6to si izlizat samo vuprosa mi e za tozi model tochno koi 3d rip e po dobur sbs (karinata e edna do druga) ili ou (kartinata e edna pod druga).Gledal sum i ot 2-ta vida razlika koi znae kakva ne vidqx no vse pak iskam ako nqkoi znae konkretno za tozi vid televizor txl55et5e koi vid 3d e nai dobre da si kaje mnenieto, zashtoto edin film primerno go ima na sbs i na ou iskam da znam koi shte e nai dobur za men kato efektite da sa po xubavi da znam koi vaiant da teglq. Blagodarq predvaritelno :)

Анонимен

Относно Panasonic L42ET5E и LG LA620S:
И двата модела са телевизори от средния клас. За тези пари наистина не трябва да се очакват някакви върховни постижения. Моето скромно мнение е - Panasonic-а е една идея по-добър. Но всеки си решава сам. Виж си ги и двата и си вземи този, който на теб ти харесва повече.

За 3D режима. Хората на това му викат - да ти имам проблема! Щом и двата варианта (горе/долу) и (ляво/дясно) ти излизат и картината лично за теб изглежда еднакво добра - що се тревожиш?!
Еми, па разлисти упътването, там може да пише, кой вариант е за предпочитане, ама...
Да ти имам проблема :)

Станислав Вулев

Unknown

Здравейте, преди седмица си взех телевизор Panasonic Viera TX-L47ET60E.Много съм доволен от телевизора като качестви, функции и леснота на работа с него а също и цената е приемлива. Всичко е наред , но имам проблем с подкарването на 3Д филми. Когато пробвам да пусна филма през преносим хард ми изписва ,че не подържа този формат ,а филма е MKV. Когато го пускам директно от лаптопа филма ми тръгва съответно разделен на две side by side or top & bottom и когато натисна копчето на дистанционното 3D ми изписва режимът 3D не е достъпен за този сигнал.Аз реших ,че може да е от HDMI кабел и си взех най-скъпия от месния техно маркет но не се реши проблема.Прочетох коментарите но не намерих решени.Ако някой може да помогне бих бил благодарен. Сигурен съм ,че решението е просто но не съм достатъчно компетентен и не мога да се досетя
P.S когато го пускам през лаптопа пробвах с няколко плеяра но не се получи.
Т. Кирков

Unknown

Здравейте ! Бях собственик на модела от ревюто, докато при щура игра децата счупиха матрицата с кубче за игра. Изключителен модел за парите си. За мутимедия ползвах HMS, и през него гедах HD, 3d със субтитри и т.н. За целта го бях върза с Lan кабел към рутера, тъй като леко насичаше на големите файлове през WiFi. Програмката е малко трудна за настройване, но веднъж настроена правилно, няма да има проблем с филмите от всякакви формати.
Въпросът ми е следния, къде в България мога да проверя, колко струва смяната на матрицата 42 и дали изобщо си струва ?

TELEVIZOR reviews

Привет на всички читатели на televizorBG и ЧНГ!

Моля да ме извините - бях извън страната известно време и нямах възможност да отговоря на въпросите ви.

@ Ivo Fotev
(надявам се, че не закъснявам твърде много с отговора)

В зависимост от модела, матрицата за LCD телевизор е на цена 70-85% от общата стойност. Не е малка вероятността и да ти доставят дефектен екземпляр. Отделно, ако човек няма възможност/умения да си я смени сам, в сервиза ще удържат допълнителна сума за монтажа (което е нормално). На практика се получава, че след като чакаш месец или повече, заплащаш толкова, колкото би струвал нов телевизор...

Все пак не е зле да се поинтересуваш в някой сервиз за LCD монитори и телевизори конкретно смяната на матрицата на TX-L42ET5E колко би струвала, за да си направиш сметка, но както писах по-нагоре, за съжаление цената най-вероятно ще се окаже неоправдано висока.

Марин

Анонимен

@ Tim kirkov

Възможно е телевизорът да не разпознава сигнала като 3D автоматично - пробвай да го зададеш ръчно. На самите плейъри (не знам с кои си пробвал) също трябва да има някакви настройки за 3D режим. Ако не си ги активирал, или тази версия на плейъра не поддържа 3D - няма да се получи. Причините да не можеш да подкараш 3D на тв-то могат да бъдат най-различни, дано да не е някакъв дефект на самия телевизор. Пробвал ли си да пуснеш оригинален 3D филм от диск?

Анонимен

Здравейте имам от една година панасоник ТХ-Л47ЕТ5Е, искам да споделя чудесното си мнение за този телевизор с ЕДНО изключение появи се следния проблем отначало като се влезе в ютуб имаше перфектен интерфеис и търсачката работеше перфектно след ,което явно при някой ъпдейт интерфейса на ютуб се смени уж с по добър и ЗАпочнаха проблемите а именно като започне набирането на буквите в търсачката маркера ЗАбива и чакаш и натискаш докато ти писне и ако имаш търпение елементарна дума я пишеш за по 10-15 мин.Прави впечатление че това се случва само на ЮТУБ на другите приложения набиранията на букви са перфектни.Моля ако някой се е сблъсквал с подобен проблем да помогне.

Unknown

Здравейте.Имам следния проблем.При отваряне на Facebook от менюто на телевизора,ми изписва код,с който да се регистрирам.Къде трябва да въведа този код?

Анонимен

здравейте, как ,мога да си свържа телевизора с безжична връзка с интернет, постоянно пише няма мрежа на какво се дължи.
има интернет до него, смисъл че с лаптопа си хваща до телевизора пълен сигнал , и рутера е до него!?
моля да ми помогнете

Анонимен

Човек напиши поне какъв е телевизора (модел). Може изобщо да няма опция за безжична връзка. Виж упътването там нали има някаква последователност от действия, не може ей така от самосебеси да се свърже с интернет без твоя намеса. Прочети внимателно виж дали правиш всичко правилно. Но напиши модела поне- така няма как да ти отговори никой.

Росен

ПС Благодаря на автора за подробната информация. Чета статиите с интерес много са полезни и достъпно написани. Наистина благодаря!

Анонимен

Изключително съм недоволе от TX-L37ET5E. Грешка направих, че не взех плазма. Сега трябва да го продавам. Има оставаща гаранция от 6 месеца. Ако някой се интересува да пише.