Как да изберем телевизор

Автор: М. Чучуков
Избор на телевизор - стъпка по стъпка

или
Как да изберем телевизор без излишно главоболие


   Здравейте, уважаеми читатели на TelevizorBG.
   Изборът на телевизор е достатъчно сложна задача за неподготвения потребител, който няма нужните познания в тази област. Магазините са препълнени с най-различни марки и стотици модели. Как бихме могли да изберем най-подходящия за нас, сред цялото това множество телевизори, по възможност - без излишни нерви? Няколко начални препоръки дадохме в уводната публикация "Изборът на нов телевизор - задача с много неизвестни". Тук ще разгледаме подробно темата как да изберем телевизор.
   Заредете се с търпение и позитивно настроение, започваме! Ще се постараем да ви дадем някои насоки и препоръки за избор на добър телевизор в следващите редове, но в крайна сметка решението зависи изцяло от вас...

   Когато си зададем въпроса "как да изберем телевизор?" първата ни мисъл не бива да бъде "колко струва?". Повярвайте ми, огорчението от ниското качество трае значително по-дълго, в сравнение с радостта от ниската цена. Нека отначало решим, какво точно ни трябва, след това ще търсим най-евтиния сред тези марки и модели, които отговарят на нашите нужди и изисквания.
   И като стана дума, нашият избор не бива да се основава на чисто субективни симпатии към дадена марка. Глупаво е да си вземем някакъв телевизор, само защото на него пише Sony, LG, Samsung или Philips.
   В уводната статия "Нов телевизор" вече споменахме, че не си заслужава да си пилеете парите за съмнителни "телевизори" с имена на филмови герои (като от филма "Матрицата" например - имаше там един, ролята се изпълнява от симпатягата Киану Рийвс). Избягвайте шедьоври със странни и непознати имена. Има такива, които имитират като звучене популярни и доказани марки, има и такива, които са комбинация от първите и последните букви на две различни марки, а има и телевизионни приемници, които са само с някакъв буквено-цифров код...
   От друга страна, и "големите" произвеждат телевизори от нисък клас, предназначени за страни от типа Република Банания. Обидното е, че у нас си ги продават, наред с морално остарелите модели, на някаква безумна цена, значително по-висока, отколкото в Западна Европа или Щатите. А при това там заплатите са в пъти по-високи от нашите... Та, затова е доста трудно да направим избор така, че после да не съжаляваме. Въпреки всичко, не е невъзможно да изберем добър телевизор. Как? Ами като караме стъпка по стъпка и отмятаме въпросите един по един. Съответно, ще си съставим списък с нужните параметри (т. е. - ще търсим в магазина модел с такива характеристики, които са ни нужни на нас).

да си съставим списък с нужните
параметри на новия ни телевизор


   Защо през 2012 година изборът на нов телевизор е по-сложна задача? Ами защото, освен всички останали технически параметри, вече трябва да се замислим и дали да не си вземем 3D телевизор. Е, ако сме решили да вземем 3D телевизор, първият избор, който следва да направим, е между двете технологии - пасивна и активна. Подробно този въпрос разгледахме в раздела "3D телевизори - видове". Там са описани предимствата и недостатъците на основните 3D технологии. Хвърлете набързо един поглед... Така. В случай, че идеята ви е заинтересувала, вземете един молив или химикал, лист хартия и започнете съставянето на вашия списък с отбелязването на избраният от вас вид 3D технология.

   Следващият избор, който се налага да направим, е между плазма или LCD. По-рано видяхме предимствата и недостатъците на тези две технологии. Прегледайте публикацията и си запишете варианта, който отговаря в по-голяма степен на вашите нужди и предпочитания.

   Сега преминаваме към основните параметри на телевизора. За да не се повтаряме излишно - прегледайте статията "Характеристики на телевизора". След като сме запознати с основните технически характеристики, можем да продължим нашия списък, като избираме това, което ни трябва (и не забравяме да си го запишем).

   Избираме размер (диагонал) на екрана. Нормално е да изберем по-голям, ако ни трябва нещо за спалнята или хола и съответно - значително по-малък за кухнята или банята. А какво означава "по-голям" и "по-малък"? Да, това са относителни понятия.
   Тук като за начало трябва да преценим - с какво място разполагаме и внимателно да премерим разстоянията. Съществен момент - не е важно само да имаме място за самия телевизионен апарат, но реално да вземем под внимание и на какво разстояние ще бъде от очите ни. Препоръчва се това разстояние да бъде поне 4 до 5 пъти по-голямо от диагонала на екрана на телевизора. Съответно, като имате зададено това разстояние, не е трудно да изчислите подходящия диагонал на екрана (но не забравяйте - 1 инч = ~2,54 см). Ако ще го гледате отблизо - изберете съответно по-малък екран. Все пак, имайте предвид, че на по-малкия екран детайлите се виждат по-трудно, очите се напрягат повече. 
   Ето ви ориентировъчни стойности:
При разстояние 1,5-2 метра до телевизора, той трябва да бъде с диагонал на екрана 14-17 инча,
2-3 метра разстояние - диагонал 21-25 инча,
3-4 метра - диагонал 26-32 инча,
4-5 метра - диагонал 34-37 инча,
5-7 метра - диагонал 42-55 инча,
7-10 метра - диагонал 61-80 инча.
   Това са приблизителни стойности - разстоянието може да се наложи да се коригира, тъй като много зависи от това, с какво качество е приемания ТВ сигнал и какво е съотношението на страните на телевизора - 4:3 или 16:9.
   Между другото, има една странна закономерност - колкото и голям телевизор да си изберем, скоро свикваме с него и започва да ни гризе мисълта, а защо не сме си взели по-голям... Затова, преценете реално нещата, за всеки случай добавете някой инч отгоре, но след това по възможност не се замисляйте над този въпрос - така ще си спестите ненужното огорчение. И да - обърнете внимание, това са препоръчителни разстояния, изчислени от специалисти, като главната идея е да се щади зрението на потребителя. Реалността обаче е друга - на практика се избират телевизори поне с 10 инча по-големи от препоръчваните стойности. Или съответно се гледат от много по-близко разстояние, отколкото се препоръчва. Най-добре е да проверите предварително, кой вариант ви устройва, но моят съвет е - ориентирайте се по дадените тук стойности, като за всеки случай добавите 2-3 или 5 инча, но не се увличайте - пазете си зрението.
   И така, записваме си в списъка нужния ни диагонал на екрана на телевизора.


   Съотношение на страните на телевизора. Тук нямате особен избор - възможните варианти, между които трябва да изберем, ще бъдат два - най-вероятно 16:9, по изключение - 4:3.  Впрочем, напоследък започнаха да популяризират и стандарта 21:9 - особено подходящ за хората, които искат да създадат атмосферата на киносалон в домашни условия. Разбира се, ако изберем подобен екран, трябва да бъдем готови да отделим и повечко пари за тази чудесия.
   За да си спестите главоболията - гледайте телевизора да поддържа различни формати на картината. Това също си го записваме.

   Разделителна способност или резолюция (което не е много правилно, ама така сме свикнали, пък е и по-кратко) на телевизора. Тук не е толкова сложно да изберем - правилото по принцип е: "по-висока резолюция - по-качествена картина". Най-вероятно ще си вземете телевизор с резолюция 1920x1080 пиксела - тя се налага масово от самите производители и пак от тях е въведен съответния термин Full HD.
   Повечето филми вече са в тоя формат, така че ще получите идеална картина, при която пикселите съвпадат 1:1, съответно - няма да има изкривяване, разтягане или изрязване на картината. Колкото е по-голям диапазона на поддържаните от телевизора резолюции - толкова по-добре.
   Има разбира се и по-големи стойности, които можете да срещнете - 1920х1200, 3200х2048, 3840х2400 (при съотношение на страните16:9). При съотношение на страните 4:3 по-високите резолюции са 2560х2048, 2048х1536, 1600х1200 и т. н. Запишете си под номер четири в списъка ориентировъчна разделителна способност - поне Full HD (1920x1080).

   Време за реакция на матрицата. На този момент трябва да обърнете внимание при LCD телевизорите. При по-големи стойности качеството на картината се влошава. Появяват се видими дефекти в изображението, картината се накъсва, образите се разслояват... Трябва да изберем нещо с време на отклик по-малко от 8 милисекунди.

   Най-бърза е TN матрицата (и най-евтина), но пък тя има своите съществени недостатъци. В случай, че по някаква странна причина попаднете на модел с такава - по-добре е да не го взимате.

   Ъгъл на видимост (за LCD телевизорите) - максимално близък до 180° (ако намерите сред тях някой с още по-голям ъгъл на видимост - задължително ни се обадете :) ). Това, как е описан моделът в документацията, не винаги отговаря на действителните характеристики. В случая - за да сте сигурни - отдалечете се от телевизора на такова разстояние, на каквото ще бъде у вас. Сега отстъпете встрани и погледнете екрана под ъгъл. Преценете, доколко се влошава картината. Проверете по сходен начин вертикалния ъгъл.

   Не, не казвам, че трябва да пълзите по пода в магазина или да си носите пожарникарска стълба, но задължително направете проверка в границите на разумното.

   Честота на опресняване - желателно е от 100 Hz (реални!) нагоре. Това също си го запишете. По-евтините модели, с по-ниска честота на опресняване на картината, определено не са добър избор. При възпроизвеждането на бързо движещи се обекти, на екрана на телевизора ще виждате някакви загадъчни петна с размазани контури. Съмнително  удоволствие, бих казал аз. Обърнете внимание - производителите на ТВ-та също се ориентират бързо в обстановката. Понеже потребителите не щат да взимат модели с честота на опресняване под 100 Hz, изведнъж "слабаците" изчезнаха. Ами, никъде не са изчезнали! Ако видите след Hz някакви допълнителни букви (CMR, PMR, BLS, MCI и др.) - имайте си едно наум. Това не е реалната честота, а "високотехнологична", постигната чрез разни съмнителни трикове. Тя е далеч от действителната и в много случаи модерната технология не подобрява, а влошава картината. Въобще не се връзвайте на рекламите, мъгляво описващи някаква "уникално висока честота на опресняване", постигната благодарение на някаква супер-модерна сканираща подсветка, или друга "технология на бъдещето". Реално погледнато тези "хватки" не подобряват особено качеството на изображение, а в много случаи дори го влошават. За сметка на това, ако изберем такъв телевизор, ще можем да се фукаме, колко му е голям... херца. Само че имайте предвид - обикновено тези стойности са поне два (и повече) пъти по-високи от реалната честота и нямат връзка с действителността.

   Яркост и контраст. Яркостта на телевизора трябва да бъде поне 450 cd/m2, контрастът - от 1000:1 нагоре (забележете - статичен, стойности от десетки и стотици хиляди обозначават динамичния контраст, който може да е динамичен, ама не е много контраст). Ако телевизорът е малък, контрастът може да е около 600:1. Записваме.


   Поддържани стандарти за картина и звук. За справка погледнете публикацията "Характеристики на телевизора".

   Тунерът на телевизора трябва да е способен да улавя и усилва по-слабите ТВ сигнали, т.е. да бъде по- чувствителен. Добре е да има възможност за автоматична настройка на канали, подреждане на каналите в ред по желание и т.н. Минимумът (брей, каква дума, да си изкълчи човек езика), който телевизорът трябва да поддържа, е SECAM D/К и PAL В/G. В България е приета PAL(съкратено от Phase Alternating Line) система за аналогово разпространение на цветна телевизия.

   Впрочем, до края на 2012 година телевизията у нас трябва да стане цифрова, а аналоговият ТВ сигнал ще бъде прекратен. Е, както обикновено се прави у нас, срокът може да бъде леко удължен (напук на строгите разпоредби на ЕС). Ами - какво толкова. Държавата ще плати глоба (парите ще се измъкнат от бездънните джобове на данъкоплатците, чудо голямо). Стандартът за цифрова телевизия, приет в България, е DVB-T (Digital Video Broadcasting - Terrestrial). Значи, търсим телевизор с вграден дигитален тунер, поддържащ MPEG4. Ще го познаете по стикера DVB-T. Последните модели телевизори, продавани у нас, трябва да имат такъв стикер. В случай, че липсва - не е добре - ще трябва да си купите... не, не стикер :) - декодер.

   Когато избирате телевизор можете да попаднете и на някои други обозначения: DVB-MHP (Multimedia Home Platform) - стандарт за интерактивна цифрова телевизия. Чрез него се предават/получават Java-базирани интерактивни приложения - например игри, e-mail, SMS, различни информационни услуги и т. н. Друго обозначение е DVB-S2 (Digital Video Broadcasting - Satellite - Second Generation) - още един цифров телевизионен стандарт, наличен в най-новите модели телевизори. 

   За звука ако говорим, няма да ни се размине по-сложната техническа терминология, ще ни увехнат ушите. Пък обещах да пиша на човешки език... Най-малкото, което следва да направим преди да изберем окончателно, е да чуем звука на телевизора. Увеличете, намалете, заслушайте се внимателно дали няма странични шумове.

   И се постарайте да вземете модел с наличен аудио изход, позволяващ свързването към него на добра озвучителна система. Ако не смятате да използвате такава, телевизорът трябва да има вградени декодери на звука Dolby Digital или Dolby Pro Logic, Virtual Dolby. Проверете, дали има налична система NICAM (Near Instantaneous Companded Audio Multiplex) - цифров стандарт за прослушване на стерео звук при телевизионните предавания.
   При всички положения обаче - трябва да сте наясно, че звукът при модерните тънкофински телевизори е доста "хилав". Просто няма място за качествени и мощни високоговорители. Ако обичате да гледате филми, музикални клипове и т. н. - помислете за допълнителна озвучителна система. 


   Ето че стигнахме до входно-изходната функционалност на телевизора (звучи интригуващо, да). Можем да използваме и чуждицата конектори.

конектори

   Колкото повече и разнообразни като вид са конекторите - толкова по-добре. Важна подробност обаче е, че всеки един конектор е включен в цената на телевизора. Така че много добре преценете какво може да ви потрябва, а какво - не. Изберете внимателно и ако прецените, се ориентирайте към модел с по-малко конектори - няма смисъл да плащате за нещо, което не ви трябва.
   Компонентен вход (Component) - служи за предаване на аналогов видеосигнал.
   Composite video е формат на аналогов телевизионен сигнал за предаване само на картина.
   SCART - универсален конектор (аудио и видео).
   RGB-вход - използва се за свързване на компютър, тунер, декодери за цифрова ТВ, игрови конзоли, DVD и т.н.
   S-Video - ще свърши работа за свързване на видеокамера към телевизора.
   VGA (Video Graphics Array ) - видео стандарт с аналогов изходен видеосигнал. Туй нещо се използва за свързване на телевизора към компютъра.
   DVI (Digital Visual Interface) – цифров стандарт за предаване на видеосигнал.
   HDMI (High-Definition Multimedia Interface) - цифров аудио/видео интерфейс. HDMI осигурява връзката между всички съвместими дигитални аудио/видео източници, като DVD, PC и други. Засега последният стандарт е HDMI 1.4 с поддръжка на ARC (Audio Return Channel). ARC позволява предаването на дигитален звук и в двете посоки, без да се налага използването на втори кабел. Върши отлична работа - например, при свързването на телевизора с комплекта за домашно кино.
   USB (Universal Serial Bus) - стандарт за свързване на електронни устройства, например - флашка, камера, клавиатура, външен хард диск.
   Още един термин, с който ще се сблъскате при избора на телевизор, е DLNA (Digital Living Network Alliance) - цифров стандарт, позволяващ да се свързват съвместими устройства в локалната мрежа. Благодарение на него ще можете да възпроизвеждате на телевизора снимки, музика и видео файлове от вашия компютър или друго съвместимо устройство.

   Когато избираме, предварително трябва да сме наясно, за какво ще използваме телевизора - ако смятаме да го свържем с някакво друго устройство (компютър, игрова конзола, DVD, камера и т. н.), той трябва да има съответния конектор, отговарящ на аналогичен изход на даденото устройство. Добре е телевизорът да може да приема HD (High Definition) ТВ сигнал. Проверете.

   В общи линии - това е. Сега вече, след като имаме записани точно тези характеристики, които са ни нужни, ще ни бъде значително по-лесно да направим своя избор на телевизор. Остава ни да изберем няколко модела, които отговарят на нашите основни изисквания. Тук вече правим последната стъпка - гледаме цена, дизайн, допълнителни екстри и функционалност.
   Готово. Видяхте, че ако се движим стъпка по стъпка, е напълно възможно да изберем телевизор без излишно главоболие.
   И накрая - още няколко съвета... Не се задълбочавайте само в техническите характеристики - те, между другото, не винаги са реални. Не се връзвайте и на рекламите - там всичко изглежда много готино. Така и трябва - създадени са от професионалисти, с едничката цел да ви накарат да купите този продукт. Когато влезете в магазина, имайте предвид следното нещо - цветните статични картинки, които се връткат на екрана, са много ярки и красиви, но не дават никаква представа как се справя телевизорът с реален ТВ-сигнал или с възпроизвеждането на филми от флашка или плейър. Огледайте внимателно телевизорите, чуйте звука, накарайте продавача да превключи на различни ТВ-програми и режими.
   Напоследък много популярни са т. нар. интернет телевизори. Имайте предвид обаче - все още телевизорът не може да ви даде тази свобода и удобство, които ви дава персоналният компютър при ползване на интернет. Ако тази екстра ви е важна - при избора накарайте персонала в магазина да ви демонстрира възможностите на телевизора. Обърнете внимание - при много модели вграденият браузър не поддържа Flash. Това означава, че няма да можете да гледате директно клипове от популярните музикални сайтове (като VBOX7, например). Изрично се поинтересувайте, телевизорът, който сте харесали, дали може или не може да ви осигури тази благинка.
   Когато избирате телевизор, не трябва да се заблуждавате и относно качествата и възможностите на вградените USB плейъри. Запишете си на флашка някой филм с отделни (не вградени) субтитри, при това поне с два варианта на субтитрите (с разширение .sub и .srt). Помолете учтиво да ви го пуснат. Вижте резултата, преценете - дали ви устройва.
   Доверете се на своята преценка - ако някак си не ви допада телевизора, въпреки че не знаете защо - не го взимайте. Има достатъчно модели, сред които да избираме. Както и магазини и интернет сайтове, между другото. Ако някой продавач се държи грубо и непрофесионално - винаги можете да си дадете парите на някой друг, който ги заслужава в по-голяма степен.
   Важно е да обърнете внимание какви са гаранционните условия, както и на възможностите за следгаранционен сервиз. Често има възможност за удължаване на стандартния срок на гаранцията - поинтересувайте се - какви са условията. Не взимайте телевизор, използван като мостра или върнат от друг клиент. Как да разберем? Как, как - то се вижда, че кашонът е отварян - тиксото е отлепено или има допълнително друго, пликът с упътването е разкъсан, батериите са вече в дистанционното, по телевизора има отпечатъци от пръсти или следи от парцалчето, с което са го забърсвали...
   Просто трябва да бъдем внимателни и предварително подготвени - това е гаранция, че ще направим разумен избор и ще вземем един наистина добър телевизор, който ще ни служи дълго време.

Кой мъж не би искал да си има такава...
секция с готин телевизор?

    В СЪДЪРЖАНИЕТО можете да изберете и други интересни публикации.