11 септември 2011 г.

Panasonic TX-P42G20E review

автор: Марин Чучуков




Ревю на плазмен телевизор
Panasonic VIERA TX-P42G20E


Panasonic TX-P42G20E



   VIERA TX-P42G20E е може би най-популярният модел от серията G20 на PanasonicОсвен него обаче, в тази серия са включени и моделите TX-P46G20E  иTX-P50G20E. Можете да ги срещнете и под името Panasonic G20.  По какво се различават? Ами по названията :). (Впрочем, както видяхме в публикацията посветена на обозначенията на телевизорите,  пълното наименование на всеки модел може да ни даде немалко полезни сведения).
   Сега сериозно. Ще говорим конкретно за плазмения телевизор Panasonic VIERA TX-P42G20E, но на практика TX-P50G20E и TX-P46G20E са с идентични характеристики, различават се по размера на екрана (първият е с диагонал 50 инча, вторият - 46 инча) и разбира се - по цената. Panasonic TX-P42G20E е най-малкият от тримата братя :), съответно - с най-ниска цена...


   Технически характеристики на  Panasonic VIERA TX-P42G20E


Диагонал на екрана: 42 инча (107 см)
Резолюция: 1920x1080 (16:9)
Време за реакция: -
Яркост: -
Контраст: 5 000 000:1
Ъгъл на видимост (H/V): без ограничения
Стъпка на пиксела: -
Технология: плазма
3D: Не
Монтаж на стена: Да
Завъртане на стойката: Да
Вградени високоговорители: Да (2x10 W)
Размери: 65,4 см x 102,9 см x 8,2 см
Тегло: 20,5 кг 
Формати: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i, 1080p (50, 60 & 24p)
1:1 pixel mapping: Да
Входове: VGA, Audio, SCART (x2), S-video, Composite, Component, HDMI (x4, вкл. 1 HDMI 1.4)
Изходи:  Audio (x1), SCART, S/PDIF (optical)
Тунер:
• Analogue: Да 
• DVB-T: Да 
• DVB-T (MPEG4): Да 
• DVB-C: Да 
• DVB-C (MPEG4): Да 
• DVB-S: Не 
• DVB-S (MPEG4): Не

   И така, започваме нашия обзор на Panasonic VIERA TX-P42G20E. За по-кратко, няма да споменавам постоянно търговската марка VIERA, тя и без това е достатъчно популярна.
   TX-P42G20E е плазмен телевизор с диагонал на екрана 42 инча (приблизително 107 см). Както личи от наименованието му (погледнете публикацията "Маркировка на телевизорите"), този модел на Panasonic разполага с голям брой допълнителни функции. За предимствата и недостатъците на плазмата тук няма да говорим подробно - ако ви е интересно - прегледайте статията "ПЛАЗМА или LCD?".

   Дизайн.
   На пръв поглед, TX-P42G20E изглежда като всеки друг плазмен телевизор на Panasonic от последните серии. Пластмасовият корпус е черен, покрит с гланц, добавящ нотка на изисканост (и нотка на раздразнение, когато се налага да забърсвате ясно видимите отпечатъци от пръстчетата на дечурлигата :) ).
   Стойката е с овална основа и хармонично се вписва в общия дизайн. Нищо набиващо се на очи. При по-внимателно вглеждане обаче, ще забележите редица практически подобрения.
   Очевидно е, че в сравнение с моделите от предходната G10 серия, Panasonic TX-P42G20E се грижи по-добре за своята фигура и е използвал ефективна диета -дебелината му е около 8 см, а теглото - само 20 килограма.
   При по-силна светлина покритието променя черния си цвят и придобива тъмносин оттенък, който добре се откроява в средата на долната рамка.
   По-важното е обаче, че при TX-P42G20E успешно са редуцирани неприятните отблясъци, които се получават на екрана при по-силна светлина (един от основните недостатъци на плазмените телевизори). Също така, съответно е намален и огледалният ефект. Всичко това се дължи на подобрения анти-рефлекторен филтър. Вярно е, че когато изключите телевизора и плазмата угасне, екранът ще изглежда необичайно сивкав, но спокойно - инженерите на Panasonic са се погрижили да запазят високия контраст (едно от главните предимства, с което плазмите се фукат пред LCD телевизорите).
   Освен това, благодарение на модифицирания дизайн на стъкления панел, при TX-P42G20E не се наблюдава характерното дублиране на образа, причинявано от многопластовото стъкло. Става дума за т. нар. "паразитни образи", повтарящи оригинала и добре забележими от по-близко разстояние или когато гледате плазмения телевизор под ъгъл.
   Прегледът на фасадата даде доста обнадеждаващи резултати. Да погледнем сега и от другата страна. Корпусът на Panasonic TX-P42G20E в задната част също е от здрава, качествена пластмаса. За разлика от други модели плазмени телевизори, очевидно не се нуждае от досадно бръмчащи охлаждащи вентилатори. Добре.


   Конектори.
   Този модел на Panasonic разполага с цели четири HDMI входа. Един от тях (порт HDMI 2)  е HDMI 1.4 с ARC (Audio Return Chanel). Имаме също така VGA, Component, Composite, Scart (2 бр.), USB (2 бр.),  Freesat, Ethernet, аудио изходи и четец на карти (SD card).
   Странично са разположени също и контролните бутони. Доволно. При нужда, можете да погледнете статията "Как да изберем телевизор" - там са описани подробно различните конектори и тяхното предназначение. Като забележка тук ще спомена, че за жалост конекторите са насочени перпендикулярно на корпуса. Това до голяма степен ще затрудни монтирането на TX-P42G20E на стена.


   Меню.
   Менюто на TX-P42G20E, както и при останалите плазмени телевизори от последните серии на Panasonic, е интуитивно и удобно за ползване, надписите са достатъчно големи и всичко е подредено и систематизирано по отличен начин. Никакви главоболия.
   Впрочем, има и малки недостатъци, които могат да ви образуват нерви, ако не внимавате. Така например, шегобийците от Panasonic са пропуснали да добавят предупредително съобщение с искане за потвърждение, необходимо в случаите, когато неволно натиснете бутона за връщане към фабричните настройки. Затова с лекота можете да затриете всички свои усилия по конфигурирането на телевизора. Също така, не би било зле да се добави и цифрова индикация за стойностите, които променяме - при TX-P42G20E тя е само визуална, което не е много удобно за потребителите- перфекционисти.  
   Телевизорът разполага с шест основни предварително настроени фабрични режима на картината - "Normal", "Dynamic", "Cinema", "Game",  "Photo" и "THX", както и с два допълнителни - "Professional 1" и "Professional 2". Тези двата са много полезни, защото дават достъп до важни опции при калибрирането. Освен това, направените тук настройки могат да се запазят отделно и
да се използват за точно определени случаи - в зависимост от източника на сигнала.

   Качество на картината.
   Това е най-важната част за повечето потребители. Нормално - защо са ни всички прекрасни добавки на Panasonic TX-P42G20E, ако картината не струва? А тя наистина не струва. Цветовете са много далеч от действителността, твърде наситени и ярки... Спокойно! Говорим за фабричните настройки. Това е закономерност, наблюдавана не само при TX-P42G20E. Понякога се шегувам, че фабричните настройки се правят от злостни далтонисти-рецидивисти, но обяснението е твърде прозаично - поставете се на мястото на производителя, в случая - Panasonic.

   Първо, техният телевизор трябва да изпъкне сред десетки, дори стотици други. Естествено, вниманието ще привлече този, който е с по-ярка картина. Правилно настроеният телевизор дори може да не го забележите. Освен това, един от специфичните недостатъци на плазмените телевизори е, че картината им забележимо бледнее на силна светлина. Тази загуба трябва да се компенсира, за да може телевизорът да изглежда добре в магазина. Прибързано е да правим заключения въз основа на стандартните фабрични настройки.
   Като стана дума за стандартните настройки на Panasonic TX-P42G20E - по подразбиране е активиран EKO режимът, благодарение на него този симпатичен плазмен телевизор автоматично регулира яркостта на картината според степента на осветеност на помещението. За разлика от по-старите модели, при TX-P42G20E тази функция действа по-адекватно, осигурявайки по-добра осветеност на екрана при дневна светлина.
   Когато превключите на режим "Cinema" или "THX" картината изглежда много по-различно, което намалява първоначалното безпокойство, свързано с качеството на картината. Сега вече се виждат добре предимствата на плазмата по отношение на цветопредаването. Цветовете и контрастът са почти перфектни, много добре телевизорът предава и полутоновете на сивото. Също така, за разлика от LCD телевизорите, бързата смяна на кадрите (при бързо движещите се обекти) не е съпроводена с толкова видими дефекти. За това допринася и интегрираната IFC (Intelligent Frame Creation) система, значително подобрена в новите модели на Panasonic. Да не забравяме при това, че TX-P42G20E е снабден и с т. нар. ISFccc меню за калибриране и фина настройка.
   Въпреки че подобрението е забележимо (в сравнение със стандартния режим), цветовата температура остава малко по-ниска (в картината преобладават по-топлите цветове), а нивото на черното не е най-доброто, което може да се види при един плазмен телевизор. Затова е нужно допълнително да калибрирате TX-P42G20E.
   Както казах, цветопредаването при този плазмен телевизор на Panasonic е почти перфектно. За съжаление, дори и след калибриране, си остава известен проблем с коректното предаване на цветовете, които преливат постепенно от по-светли към по-тъмни нюанси (и обратно). Точно тази плавност на прехода липсва при TX-P42G20E. За утешение, ще отбележим, че той не е единственият телевизор с подобен недостатък.

   Ъгли на видимост.
   Panasonic TX-P42G20E е плазмен телевизор и като такъв, има отлични ъгли на видимост и естествено се представя по-добре, в сравнение с LCD телевизорите. Контрастът и наситеността на цветовете не се влошават, когато гледате екрана под ъгъл. Както отбелязах в самото начало, благодарение на подобреното стъклено покритие на екрана е елиминирано и дублирането на образа.

   Звук.
   Звукът е на сравнително добро ниво при този модел на Panasonic. Говорът се чува ясно и чисто. Басовете и средните тонове обаче се губят. Е, не можем да очакваме идеално озвучаване от съвременните телевизори - при тези намалени обеми просто няма къде да се поместят по-мощни високоговорители. За да се насладите в пълна степен на специалните звукови ефекти, ще трябва да снабдите TX-P42G20E с допълнителна озвучителна система от по-висок клас.


   Функционалност.
   Възможностите, които предоставя Panasonic TX-P42G20E са наистина многобройни. Например, можете да записвате ТВ предавания или филми на външен твърд диск, който се включва през USB порт. Лошото е, че той се асоциира с телевизора и след това не можете да го използвате с компютър, освен ако не го форматирате.
   Моделът TX-P42G20E е Интернет телевизор. Благодарение на системата VIERA CAST на Panasonic, можете да го свържете с Интернет и да гледате онлайн интересни видео клипове или изображения (получавате достъп до DailyMotion, Youtube, Picasa, Bloomberg и Eurosport). Не разчитайте обаче на пълноценно сърфиране в Мрежата, както бихте го направили с PC. За сметка на това, можете да включите флашка в USB входа, за да гледате видео запис или снимки, или пък да слушате музика. TX-P42G20E поддържа mp3, mpeg2, mpeg4, avi и divx. За жалост обаче wmv и mov файловете не се харесват на телевизора.
   Благодарение пък на DLNA (за справка - статията "Как да изберем телевизор", в раздела "конектори") ще можете да възпроизвеждате снимки, музика и видео файлове от вашия компютър или друго съвместимо устройство (тук обаче няма да вървят mp3 файловете). От полза ще ви бъде и SD четецът на карти.
   Дистанционното на TX-P42G20E е удобно, с големи бутони, но това пък довежда до изместването на бутоните за звука и бърза смяна на каналите твърде надолу (а това вече не е толкова удобно :) ).

   Консумация на електроенергия.
   В режим на изчакване TX-P42G20E е доста скромен - 0,3 W. Но, както знаете, плазмените телевизори (дори и тези, произведени от Panasonic :) ) са доста лакоми - в активен режим потреблението скача главоломно - над 280 W. След калибрирането обаче ще намалее до 160-170 W.

   Заключение.
   Плазменият телевизор VIERA TX-P42G20E е с характерния дизайн, присъщ на последните серии телевизори на Panasonic, но с редица функционални подобрения. Радват липсата на вентилатори за охлаждане и намалените обеми и тегло на TX-P42G20E. Прави впечатление и подобреното анти-рефлекторно покритие на екрана.
   Качеството на картината е на прилично ниво, с редица подобрения, въпреки че не е идеално, особено когато става дума за стандартните настройки. Нивото на черното обаче не е подобрено в сравнение с по-старите модели. Тук има какво да се желае от TX-P42G20E.
   Този модел на Panasonic е с балансиран набор входни интерфейси и забележителна функционалност. Накратко, Panasonic VIERA TX-P42G20E е един сполучлив модел плазмен телевизор на добра цена. Определено заслужава вашето внимание (и евентуално - вашите пари :) ). Цена на Panasonic VIERA TX-P42G20E: ~1 350 лв.


   Всички публикации до момента можете да видите в СЪДЪРЖАНИЕТО.

2 коментара:

Анонимен

Всичко е чудесно до момента, в който с ужас установяваш, че на екрана се е появила вертикална или хоризонтална черна ивица и плазмения ти Panasonic е директно за буклука, в случай че вече е с изтекла гаранция, или ти предстои поне месец очакване, за да ти бъде заменен в гаранционния сервиз с друг аналогичен.
Съседът ми имаше късмет на 2 пъти с неговия плазмен Panasonic - получи описания дефект докато беше в гаранция. Аз уви нямах късмет с моя TH-42PY8PA - онази вечер го пуснах както обикновено (след 2 години и половина пестелива употреба), последва кратко примигване и се появи въпросната вертикална ивица, широка 5-6 см. Макар и да бях наясно с присъдата, предвид опита на съседа ми, направих справка и с Google...
Може би си заслужава да се отдели тук специална тема за този проблем, тъй като той засяга приемниците на всички производители, не само Panasonic, със сигурност ще е полезна за хората, на които им предстои да направят своя избор.
Колкото до мен, гарантирано няма никога повече да си купя телевизионен приемник с плазмен екран.

Emil Stoyanov

Анонимен

Това за плазмите с линията съм го чувал и явно е въпрос на късмет. Мисля че няма телевизор или какжато и да е техника която да не дава дефекти, въпроса е в процентите. Аз лично имам едина стара плазма панасоник ВП 37, свети като лампа от 5 години и никога не ми е правила проблем (дано и за близкото бъдещете е така).