8 юни 2012 г.

Panasonic TX-P42GT30E review

автор: М. Чучуков

Ревю на 3D плазмен телевизорPanasonic VIERA TX-P42GT30E


Panasonic VIERA TX-P42GT30E


   В поредното ревю ще разгледаме предимствата и недостатъците на Panasonic TX-P42GT30E. Моделът е представител на съвременните плазмени телевизори с поддръжка на 3D и връзка с Интернет. TX-P42GT30E е снабден с редица фирмени технологии на Panasonic, значително подобряващи качеството на изображение както в 2D, така и в 3D формат, а при това в момента е на достатъчно ниска цена...

   Освен 42 инчовия TX-P42GT30E в серията GT30 влизат и телевизорите
TX-P50GT30E и TX-P46GT30Е, съответно - 50 и 46 инча диагонал на екрана. Моделите се различават по своите размери, но основните им технически характеристики са сходни.
   В предишното ревю разгледахме 3D телевизор базиран също на активната технология - Sony KDL-46HX720, но с LCD екран и LED  подсветка. Честно казано, очаквах от този модел по-добро представяне. Да се надяваме, че Panasonic TX-P42GT30E ще ни впечатли повече. В тази връзка - можете да погледнете статията "LCD или плазма?" - в нея са описани предимствата и недостатъците на тези две технологии. А пък за разновидностите на телевизорите, способни да възпроизвеждат триизмерна картина, можете да се информирате от публикацията "Видове 3D телевизори". Сега да продължим с ревюто на VIERA GT30.

   Ето ги основните технически характеристики на 
Panasonic TX-P42GT30E:

Диагонал на екрана: 42 инча (~107 см)
Резолюция: 1920x1080 (16:9)
Време за реакция: 0.001 мс
Честота на опресняване: 600 Hz Sub Field Drive Intelligent Frame Creation Pro
Яркост: 1200 cd/m²
Контраст: 5 000 000:1 Infinite Black Pro
Ъгъл на видимост (H/V): без ограничения
Стъпка на пиксела: -
Технология: плазма
3D: Да
Монтаж на стена: Да
Завъртане на стойката: Да
Вградени високоговорители: Да 
Размери (ВxШxД): 61.5 см x 99.3 см x 5.8 см (без стойка),
64.9 см x 99.3 см x 32 см (със стойка)
Тегло: 19.5 кг (без стойка), 23 кг (със стойка)
Формати: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i, 1080p (50, 60 & 24p)
1:1 pixel mapping: Да
Входове: Audio, S-video, Composite, Component, SCART,
HDMI (x4, вкл. 1xHDMI 1.4), USB, Ethernet, SD card reader
Изходи:  Audio (headphones), S/PDIF (optical)
Тунер:
• Analogue: Да
• DVB-T: Да
• DVB-T (MPEG4): Да
• DVB-C: Да
• DVB-C (MPEG4): Да
• DVB-S: Да
• DVB-S (MPEG4): Да

   По-напредналите потребители могат вече да направят някои заключения въз основа на техническите данни и маркировката на телевизора. Действително, пълното наименование на модела (в случая - Panasonic VIERA TX-P42GT30E) ни дава не малко полезна информация. Препоръчвам ви да прегледате публикацията "Маркировка на телевизорите", раздела посветен на Panasonic. Все пак нека видим по-подробно какви са възможностите на конкретния модел - TX-P42GT30E.

   Дизайн.
   Дизайнът на телевизорите GT30 е забележимо подобрен в сравнение с предшествниците - моделите напълно отговарят на съвременните тенденции. Профилът е забележимо изтънен, няма я предишната груба масивност на корпуса, характерна за плазмените телевизори. Рамката е покрита с гланцово стъкло, подсилено от метални кантове. Контурът е очертан от прави и по-строги линии, ъглите са съвсем леко заоблени, придавайки известна плавност и лекота на дизайна. Корпусът е изработен от качествена здрава пластмаса. Определено дизайнерите на Panasonic са свършили добра работа.
   Стойката на телевизора е метална с гланцово пластмасово покритие и е достатъчно стабилна и функционална, позволявайки завъртането на TX-P42GT30E в хоризонталната плоскост. Накратко, моделът на Panasonic има елегантен и модерен вид.
     
   Конектори.
   За да не се повтарям излишно, няма да изброявам отново конекторите на TX-P42GT30E - можете да ги видите описани в техническите характеристики на телевизора няколко реда по-нагоре. Ще отбележа само, че разположението им е много удачно - всички те сочат надолу или встрани. О, не казвайте "че какво от това?". Голяма част от телевизорите имат проблем в това отношение. За справка можете да погледнете например ревюто на конкурентния модел 3D плазмен телевизор - Samsung PS51D550При него (а както казахме - и при много други телевизори) конекторите са разположени перпендикулярно, така че кабелите затрудняват монтажа на стена. При TX-P42GT30E обаче всичко е наред и отново можем да похвалим инженерите и дизайнерите на Panasonic.

Panasonic VIERA TX-P42GT30E
- заден панел

   Важен момент е и наличието на цифрови тунери, отговарящи на приетия в България стандарт. Да не забравяме, че до края на 2012 година телевизията у нас би трябвало напълно да се "цифровизира" (брей, каква дума само). Повече за видовете конектори, както и другa полезна информация за телевизорите, можете да прочетете в публикацията "Как да изберем телевизор". Сега да продължим с нашето ревю на Panasonic VIERA TX-P42GT30E.

   Меню.
   Дизайнът на менюто при телевизорите GT30 също е променен. Преобладават полупрозрачните сиви тонове, които му придават по-стилен и приятен за окото вид. Подобрена е и организацията на отделните категории, което прави менюто по-интуитивно и лесно за навигация. Освен възможност за настройване на отделните параметри на картината (яркост, контраст, цветове и т. н.), можете да използвате и няколко предварително дефинирани режима на изображение - за филми, спорт, THX (отговарящ на едноименния аудио-визуален стандарт) и два режима Professional. Преди да се заемете с окончателното настройване на плазмените телевизори е добре те първо да се "разработят" в продължение на 2-3 дни.
   
   Консумация на електроенергия.
   В сравнение с LCD моделите, плазмените телевизори имат забележимо по-висока консумация на електроенергия и Panasonic TX-P42GT30E не прави изключение. В 2D режим енергопотреблението варира между 125 и 150 W, в 3D режим е по-високо - достига до 210-215 W. Но всяко удоволствие си има своята цена. Ще трябва да се примирите, ако искате да бъдете горд собственик на този красив и стилен плазмен телевизор. 
   
   Качество на картината.
   Стигнахме до една много съществена част от нашето ревю на телевизорите от серията GT30 на Panasonic (моделите TX-P42GT30E, TX-P46GT30Е и TX-P50GT30E).
   Ако вече сте прочели статията "LCD или плазма?", сигурно сте обърнали внимание, че един от най-споменаваните недостатъци на плазмите е по-лошото им представяне при дневна или по-силна изкуствена светлина. В действителност производителите на плазмени телевизори постоянно подобряват технологията и нещата вече изглеждат много по-мрачни :) (т. е. - картината при съвременните плазми не бледнее в чак толкова голяма степен).
   Panasonic са усъвършенствали както фосфорния материал, използван при производството на плазмения панел, така и фирмената технология Infinite Black Pro. Телевизорите VIERA GT30 са с подобрена дълбочина на черния цвят и увеличена яркост на екрана, който е снабден и с ефективен филтър против отблясъци. Това ни дава забележимо по-висок контраст и по-добро представяне в осветени помещения.
   Бързогаснещите луминофори в съчетание с друга фирмена технология - 600 Hz Sub Field Drive Intelligent Frame Creation Pro осигуряват висока скорост при възпроизвеждането на динамичните сцени. Плазменият панел на TX-P42GT30E реагира за 0.001 ms (поне това са официалните данни на Panasonic). Така се постига ясна картина без размазване на образа дори и при много бързо движещи се обекти.
   Впрочем, за новото поколение телевизори VIERA NeoPlasma можете да прочетете на официалния сайт на Panasonic. Там по много красив и убедителен начин са описани и всички специални фирмени технологии с впечатляващи и трудно запомнящи се имена. Аз няма да ги изброявам, тъй като за нас е по-интересно дали телевизорът наистина се представя добре и дали TX-P42GT30E наистина си заслужава цената (която в момента е доста по-ниска в сравнение с миналата година и покупката на този модел изглежда много изгодна).
   Без да се разпростирам излишно, направо ще кажа, че този модел на Panasonic ми направи много добро впечатление. Картината действително е с високо качество - както при SD, така и при HD сигнал. Подобрено антирефлекторно покритие на екрана, наситено черно, ярки, но естествени цветове. Така нареченият phosphor trailing е забележимо редуциран в сравнение с по-ранните модели. Плазменият панел наистина е много бърз, телевизорът е и с достатъчно нисък input lag.
   В интерес на истината, при тъмните полутонове на моменти се забелязва известна сегментация, а при възпроизвеждане на динамични сцени от време на време се проявяват характерните за плазмите артефакти. Всички тези дефекти на изображението обаче са твърде незначителни и повечето потребители дори няма да ги забележат.
   Телевизорите Panasonic GT30 са 3D телевизори базирани на активната технология. Специфична особеност е, че 3D очилата с активен затвор намаляват яркостта на изображението (тъй като значителна част от времето техните LCD дисплеи са затъмнени). Добрата новина е, че екранът на TX-P42GT30E има висок запас на яркост и не е нужно да чакате да стане полунощ, за да изгледате някой 3D филм :). Триизмерната картина изглежда много реалистично, с голяма дълбочина на 3D ефекта. Характерните за активната технология смущения и дублиране на образа са намалени в значителна степен.
   Е, не можем да отречем, че пасивната технология, популяризирана от LG, дава по-голяма свобода - при нея няма такава опасност от загубване на 3D ефекта и ги няма тези смущения на образа. Ако проявявате интерес - можете да прегледате за сравнение това ревю на LG Cinema 3D 47LW6500.
     
   Ъгли на видимост.
   Panasonic VIERA TX-P42GT30E е плазмен телевизор, така че няма проблеми по отношение на ъглите на видимост - цветовете и контрастът се запазват, дори когато се изместите доста встрани от центъра на екрана. В това отношение по-големи проблеми имат LCD телевизорите.
     
   Звук.
   Моделите от серията GT30 на Panasonic се отличават със своя изтънен профил, но въпреки това предоставят място за малко по-мощни високоговорители. Звукът е по-качествен и плътен в сравнение с модерните LCD/LED телевизори. Говорът се чува много ясно, няма да имате никакъв проблем с телевизионните предавания. Има какво да се желае от басовете обаче, така че за да се насладите в пълна степен на филми, игри и музика - ще трябва да помислите за външна озвучителна система.
   
   Функционалност.
   Пултът за дистанционно управление на Panasonic TX-P42GT30E е функционален и удобен, въпреки че не блести с някакви иновативни решения. Няма радикални промени в сравнение с предишните модели. Добавен е "горещ" бутон за директно превключване в 3D режим. Оставен е бутонът с надпис VIERA Link който може би трябваше да е с обозначение VIERA Connect, но това не е проблем.

Panasonic VIERA TX-P42GT30E
пулт за дистанционно управление

   42 инчовият модел TX-P42GT30E (както и по-големите TX-P46GT30Е и TX-P50GT30E) спадат към категорията Интернет телевизори. Функцията Ready VIERA CONNECT дава достъп до Skype, Facebook и други Интернет-приложения и игри. Телевизорите имат възможност за запис върху USB диск, можете да свържете карта памет, клавиатура и камера. Моделите са и DLNA съвместими.

   Предимства и недостатъци на плазмения 3D телевизор Panasonic VIERA TX-P42GT30E: 
   Предимства: високо качество на картината в 2D и 3D режим - гладко възпроизвеждане на бързо движещи се обекти, дълбоки нива на черното, висок контраст, прецизни цветове; достъп до Интернет, DLNA функционалност, качествен филтър против отблясъци, конекторите сочат встрани или надолу, позволявайки безпроблемен монтаж на телевизора на стена, изгодна цена. 
   Недостатъци: на близко разстояние се чува леко бръмчене от задната част на плазмения панел, в комплекта не са включени 3D очила. 

   Заключение.
   Плазмените 3D телевизори с достъп до Интернет от серията GT30 на Panasonic - моделите TX-P42GT30E, TX-P46GT30Е и TX-P50GT30E заслужават да им се обърне сериозно внимание. Високо качество, малко недостатъци, ниска цена. В момента 42 инчовият Panasonic VIERA
TX-P42GT30E се продава за около 1190 лева. Много е вероятно ако прегледате предложенията на търговските сайтове да успеете да го купите и на по-ниска цена. Накратко, можем да кажем, че този модел на Panasonic е един наистина качествен и същевременно - евтин Интернет телевизор с поддръжка на 3D, който напълно си заслужава парите.   

   Марин Чучуков

    Още статии, които могат да ви заинтересуват, ще откриете в СЪДЪРЖАНИЕТОили погледнете в горната част на страницата - там са представени всички основни теми, свързани с телевизорите.