20 май 2012 г.

Sony KDL-46HX720 review

автор: М. Чучуков


Ревю на 3D LED телевизор
Sony BRAVIA KDL-46HX720

Sony KDL-46HX720

   Поредното ревю ще посветим на 3D телевизора с достъп до Интернет
Sony KDL-46HX720. Ще разгледаме подробно техническите характеристики, предимствата и недостатъците на 46-инчовия BRAVIA KDL-46HX720, но освен него в тази серия са включени и моделите 40HX720 (с диагонал на екрана 40 инча) и 55HX720 (съответно - 55 инча).
   Трите телевизора можете да срещнете по търговските сайтове и в магазините за битова техника под името Sony HX720. Основните им параметри са идентични, различават се по размерите и естествено - по цената. Избрахме за ревюто средния по размер телевизор - 46HX720, но това, което установихме за неговите качества е валидно и за другите два модела - KDL-40HX720 и KDL-55HX720...

   Години наред името Sony се смята за синоним на думата качество. Въпреки ожесточената конкуренция от страна на набиращите мощ китайски и корейски корпорации, японците продължават да удържат стабилни позиции на пазара на професионална и битова електроника.
   За да бъдем обективни, трябва да признаем, че качеството на продуктите на компанията не е същото, каквото беше преди години. Причините са много, но сега няма да ги разискваме, а ще преминем направо към ревюто на този елегантен 3D LCD телевизор на Sony, снабден с модерната Edge LED подсветка.

   Ето ги основните технически характеристики на модела KDL-46HX720:

Диагонал на екрана: 46 инча (~117 см)
Резолюция: 1920x1080 (16:9)
Честота на опресняване: 200 Hz
Време за реакция: -
Яркост: -
Контраст: -
Ъгъл на видимост (H/V): 178°/178°
Стъпка на пиксела: -
Технология: LCD, Edge LED подсветка
3D: Да (очила с активен затвор)
Монтаж на стена: Да
Завъртане на стойката: Да 
Вградени високоговорители: Да 
Размери (ВxШxД): 66,0 x 107,8 x 4,2 см (без стойката на телевизора)
69,0 x 107,8 x 26,0 см (със стойката)
Тегло: 14.4 кг (без стойка),
18,8 кг (със стойката на телевизора)
Формати: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i, 1080p (50, 60 & 24p)
1:1 pixel mapping: Да
Входове: Audio, S-video, Composite, Component, SCART, PC, HDMI (x4, вкл. 1xHDMI 1.4), USB, Ethernet 
Изходи: Audio (headphones), S/PDIF (optical) 
Тунер:
• Analogue: Да
• DVB-T: Да
• DVB-C: Да
• DVB-S: Не

Цена на Sony BRAVIA KDL-46HX720: ~2 180 лв.

   Дизайн.
   Общо взето, при модерните телевизионни приемници се забелязват сходства в дизайна, губи се индивидуалността. Повечето се различават един от друг единствено по фирменото лого. Sony обаче успяват да запазят своя индивидуален стил, което наистина прави положително впечатление. В който и магазин за битова техника да влезете - лесно ще разпознаете телевизорите на Sony дори и от по-голямо разстояние.
   Моделите BRAVIA HX720 имат наистина стилен вид, подобно на представения от нас преди време Sony KDL-40HX800 - изчистени линии, без нищо излишно, далеч от кича, характерен за телевизорите с по-ниско качество (при тях лъскавият външен вид е маскировка, предназначена да отклони вниманието в нужната за производителя посока). Накратко - It's a Sony.
   Интегрираната Edge LED подсветка осигурява наистина тънък профил на KDL-46HX720 - само 4 сантиметра. Долната рамка с покритие, наподобяващо матов метал, е по-широка, оставяйки място за високоговорителите. Стойката на телевизора е с добра функционалност - позволява не само завъртането на HX720, но дава и възможност за накланяне в известни граници.   
  
   Конектори.
   Конекторите, с които е "екипиран" този модел на Sony са, както се казва, малко, но достатъчно. Разбира се, проектантите биха могли да добавят и един DVI, но проблемът се решава с елементарен преходник (при положение, че не можете да използвате директно HDMI входа). Възражения предизвиква по-скоро разположението на конекторите, тъй като затруднява монтажа на стена.

Sony KDL-46HX720 - конектори

   Впрочем, подобно безобразие видяхме и при разгледания в предишното ревю Samsung PS51D550 (наистина интересен плазмен 3D телевизор, който заслужава вашето внимание).
   В случай, че не можете да решите, коя от двете технологии да изберете, предлагам на вашето внимание материала "Плазма или LCD?". Другият вариант е да се запасите с търпение и да изчакате масовото навлизане на OLED телевизорите, за които стана дума в краткия пост "OLED телевизор от Samsung".
   За видовете конектори, както и други полезни сведения, можете да прочетете в публикацията "Как да изберем телевизор". Сега продължаваме с нашето ревю на Sony KDL-46HX720.

   Меню.
   Тук особени забележки нямаме - всичко е наред, както и при KDL-40HX800 (той е от по-висока подсерия, но разлики в организацията и функционалността на менюто няма). Относно сериите и техните специфични особености можете да се информирате от статията "Маркировка на телевизорите".     

   Консумация на електроенергия.
   Потреблението на електричество при BRAVIA KDL-46HX720 варира от 85 до 90 W, което според шефовете на всички енергоразпределителни дружества е мизерно :). Аз обаче намирам, че е малко по-високо от обичайното за един 46-инчов LCD телевизор с Edge LED подсветка.   

   Качество на картината.
   Фабричните настройки се отличават с твърде ярки цветове, но това е нещо обичайно. Ако телевизорът беше идеално калибриран, това би принудило Sony да увеличи допълнително цената, а и по принцип всички производители пускат моделите си на пазара със завишена яркост и "подсилени" цветове. Това се прави с цел техният телевизор да се открои на фона на конкурентните модели, подредени около него и да привлече вниманието на купувачите, бродещи из залите на големите магазини за битова техника. Ефектът е съмнителен обаче, тъй като не само Sony са толкова хитри - наистина всички прилагат този похват. Ще се наложи у дома да разучавате обширното меню, за да постигнете максимално добро качество на изображението. Е, можете да си спестите главоболията, ако случайно имате познат, който работи в сервиз за телевизори и е готов да ви помогне с настройката.
   Разбира се, всеки има индивидуално усещане за това, как трябва да изглежда картината на неговия телевизор, но ще си позволя да ви отправя една препоръка. Колкото и странно да ви се стори, BRAVIA 46HX720 предлага много по-добра картина, с реални и приятни за очите цветове, когато специалните функции за подобряване на образа са... изключени. Експериментирайте - ударете по един "off" на Noise reduction, Reality Creation, Smooth Gradation, Black corrector, Clear White, Live Colour и другите подобни. След това ги добавяйте един по един и сравнете резултатите. Но, пак ще кажа - всеки има индивидуални предпочитания, така че не е задължително да се вслушате в този съвет - преценете сами, кое е по-добро за вас.
   Ето нещо неприятно обаче - въпреки че Sony KDL-46HX720 е модел от по-висок клас, при това от серията HX (Cinematic), изображението не е лишено от някои недостатъци.
   Има какво да се желае от нивото на черното. Съответно, при по-тъмните тонове преходите не са напълно плавни, наблюдава се известна сегментация. Наистина жалко. Но, като изключим това, картината е наистина добра, с високо качество - както при стандартен, така и при HD сигнал.
   Следващата забележка е към подсветката. И тук Sony можеха да се представят по-добре. Подсветката не е напълно равномерна, има изсветлявания тук-таме, както и светли петна в долните ъгли, които дразнят погледа в случаите, в които гледате филм с черни ленти в горния и долния край. Срамота е, защото KDL-46HX720 е с достатъчно висока цена и очакваме да получим повече срещу парите си.
   Времето за отклик е добро, тук забележки нямаме. Вярно, на моменти се наблюдава т. нар. overdrive trailing (ореол около много бързо движещи се обекти), но нищо фрапиращо. Моделите от серията HX720 на Sony имат възможност за подобряване на изображението чрез интерполация (вмъкване на допълнителни кадри), но, както вече споменах - по-добре е да не използвате тази функция. За сметка на това Clear Plus си върши работата както трябва.
   Като за LCD телевизор BRAVIA KDL-46HX720 се представя добре, но при предаването на бързите сцени плазмените телевизори си остават по-добрия избор.
   Телевизорите Sony HX720 са базирани на т. нар. активна 3D технология. За повече информация по въпроса - можете да погледнете публикацията "Видове 3D телевизори".
   Активната технология има своите специфични предимства и недостатъци. За съжаление, при този 3D телевизор на Sony предимствата на технологията не са разгърнати в най-пълна степен, за сметка на това недостатъците са налице.
   Уви, не мога да кажа, че KDL-46HX720 е сред най-добрите 3D телевизори. Когато леко си отместите главата, качеството на триизмерната картина не само се влошава - ефектът се губи напълно. Не са редки и смущенията в изображението, получава се наслагване на образите (crosstalk).
   Впрочем, много зависи от самите 3D очила, така че е възможно нещата да изглеждат по-добре с някой по-нов модел, съвместим с KDL-46HX720. А, да не пропусна - в 3D режим Motionflow функцията трябва да бъде изключена.
   И за да не звуча твърде песимистично, ще отбележа, че HX720 наистина успява да възпроизведе 1080 линии в 3D ежим, което не е за пренебрегване.
   И двете основни 3D технологии се развиват и подобряват, но аз лично на този етап съм останал с по-добри впечатления от очилата снабдени с поляризирани стъкла. За сравнение можете да погледнете ревюто на LCD телевизор базиран на пасивната технология -  LG Cinema 3D 47LW6500.     

   Ъгли на видимост.
   За разлика от плазмите, LCD телевизорите често имат проблеми в това отношение. Sony KDL-46HX720 не прави изключение. Когато гледате екрана от по-голям ъгъл не само контрастът, но и качеството на цветовете се влошават. Така че ако искате да впечатлите гостите си с новата придобивка - настанете ги по възможност точно срещу екрана на телевизора.    

   Звук.
   При тази мания на производителите да намалят обема на телевизорите, естествено не остава никакво място за качествени високоговорители. Басовете никакви ги няма, слаби са и средните тонове. За повечето телевизионни предавания вършат работа, но ако искате да гледате филм или музикални клипове - дори и clear voice control-а няма да помогне. Препоръчително е закупуването на отделна озвучителна система.

   Функционалност.
   Дистанционното управление е нещо напълно естествено при модерните телевизори. Често не му обръщаме внимание при покупката на нов телевизор от магазина за битова техника. Напразно. То трябва да бъде удобно и функционално. Според мен и тук Sony биха могли да положат малко повече усилия. Бутоните са малко объркващи, а пластмасата е доста "хилава" на вид, наистина този пулт не приляга на изискания външен вид на телевизора. Интересна подробност е, че дизайнът на пулта за дистанционно управление предполага, че то ще лежи с бутоните надолу (обърнати към повърхността на масата).

Sony KDL-46HX70 
 пулт за дистанционно управление

   KDL-46HX720 разполага с пълна мултимедийна функционалност - BRAVIA Internet Video, BRAVIA Интернет уиджети, DLNA, USB възпроизвеждане и запис. 
   Да, това е Интернет телевизор - HX720 осигурява достъп до Интернет чрез интегриран браузър, има и процесор, който подсилва Интернет изображенията с по-слаба разделителна способност. Получавате достъп до Skype и други приложения, а чрез надстройка на фърмуеъра KDL-46HX720 може да се свързва с други Wi-Fi Direct устройства. DLNA позволява да се качват музика, снимки и други на телевизора от съвместими с DLNA устройства като лаптоп, мобилен телефон или музикален плейър.     

   Предимства и недостатъци на Sony BRAVIA KDL-46HX720.
   Предимства: Много добро качество на картината в стандартен и HD режим, ниски стойности на времето за отклик, добра детайлност на 3D изображението. 
   Недостатъци: Липсва дълбочина на черния цвят, конекторите са разположени така, че затрудняват монтажа на стена, 3D ефектът не е достатъчно стабилен.


   Заключение.
   Sony KDL-46HX720 е 3D телевизор със стилен дизайн и прилично качество на картината в 2D режим. Това е. 
   Определено не е една от ярките звезди в голямото семейство на Sony. За тези пари бихме се радвали да получим повече. Липсва дълбочина на черния цвят, подсветката далеч не е идеална, 3D картината не е напълно стабилна.
   Накратко - сред телевизорите BRAVIA на Sony определено има по-добри модели от разгледания тук HX720 (да припомним, че в серията влизат също KDL-40HX720 и KDL-55HX720).  

   Марин Чучуков

   За да разгледате други модели телевизори - използвайте указателя в дясната част на сайта. Там са представени и всички основни теми, свързани с телевизорите.  
   Или потърсете нещо за четене в СЪДЪРЖАНИЕТО.

3 коментара:

Анонимен

Е защо го прочетох това ревю. тъкмо преди празниците си взех KDL-40HX720. Сега ме гризе отвътре че съм се минал. А се колебаех за Sony KDL-40HX800, който май е по-добър вариант.

Все пак благодаря - прочетох много интересни неща и полезна информация за телевизорите.

А защо (ако може) не пишете и как да се настройват моделите?

Кирил Манчев
София

TELEVIZOR reviews

Sony HX720 не е чак толкова лош избор, но наистина Sony имат и по-добри модели на сходна цена.

Относно настройките на телевизорите - наистина няма особен смисъл да даваме съвети. От една страна - има известна разлика в представянето на моделите от различни партиди. От друга - всеки си има своите индивидуални предпочитания - на някой му допада цветовете да са по-наситени, на друг - да е намалена яркостта и т. н.
Затова дори да предложим правилни настройки за конкретния телевизор, който сме тествали, те едва ли ще са идеални за абсолютно всички потребители.

Марин Чучуков

Анонимен

ТВ LED LCD Sony KDL32W650Sony HX720 не е чак толкова лош избор, но наистина Sony имат и по-добри модели на сходна цена.

Кой модел имате напредвид? Какво ще кажете за ТВ LED LCD Sony KDL32W650?
Ще го има изгодно в м-ни " Зора ".