29 март 2013 г.

Philips 46PFL8007K review

автор: М. Чучуков



Ревю на 3D LCD/LED телевизор

 Philips 46PFL8007K/12

 

 

Philips 46PFL8007K

 


   В поредното ни ревю ще разгледаме елегантния 46-инчов 3D телевизор

Philips 46PFL8007K. Това е актуален модел от 2012 година, снабден с модерна LED подсветка, разделителната способност на екрана е 1920x1080 (Full HD), базиран е на активната 3D технология (с включени 3D очила в комплекта), а подробното описание на всички използвани технологии, сред които присъства разбира се и Philips Ambilight, би заело поне няколко страници текст и илюстрации. Нека видим обаче - как се представя този телевизор в реални условия, какви са неговите реални предимства и недостатъци и съответно - дали си заслужава в крайна сметка цената...

   Допреди няколко години телевизорите на Philips бяха хит на нашия пазар. Вярно, цените не бяха от най-ниските, но пък и качеството наистина беше на висота. Напоследък обаче нидерландската компания сякаш позагуби позиции под натиска на агресивните азиатски компании, като Samsung, LG и Panasonic. Sony също запазват значителен дял от продажбите, въпреки че от известно време пребивават в "блестяща изолация".

    Преди да преминем към ревюто - едно уточнение. Освен към разглеждания 46-инчов модел (чието пълно обозначение е Philips 46PFL8007K/12), възможно е да проявите интерес и към някой от другите модели, включени в тази осма серия на LCD телевизорите Philips - 40PFL8007K/12 и 55PFL8007K/12 (съответно - с диагонал на екрана 40 и 55 инча). Основните им технически параметри са сходни, различават се по размерите и разбира се - по цената. Качеството на използваните компоненти и изработка, както и качеството на картината, на практика са идентични. Това, което прочетете в нашето ревю за средния модел, е валидно и за останалите два. А пък ако ви е интересно да узнаете, какво се крие зад абревиатурата на един ТВ апарат и има ли тя някакво смислено значение - можете да прегледате кратката уводна статия, посветена на наименованията на телевизорите. Сега нека да преминем (най-после) към ревюто на телевизорите PHILIPS 8007.


   Технически характеристики на Philips 46PFL8007K

Тип на екрана: LCD, S-PVA матрица, Edge LED подсветка
Диагонал на екрана: 46 инча (~117 см)
Резолюция: 1920x1080 (16:9)
Време за реакция: -
Честота на опресняване: 800 Hz (Рerfect Motion Rate)
Яркост: 450 cd/m²
Контраст: 500 000:1 (динамичен) 
Ъгъл на видимост (H/V): 176°/176°
Стъпка на пиксела: -
3D: Да
Монтаж на стена: Да
Завъртане на стойката: Да
Вградени високоговорители: Да
Размери (ВxШxД): 66.5 см x 104.2 см x 20.6 см (със стойка),
59.9 см x 104.2 см x 3.0 см (без стойка)
Тегло: 17.4 кг (със стойка)
Конектори: S-video, Composite, Component, Scart, PC (VGA),
HDMI 1.4 x5, USB x3, CI+, Ethernet (RJ-45), Wi-Fi
Двуядрен процесор
3D очила - 2 бр.
Тунер:
• Analogue: Да   
• DVB-T: Да   
• DVB-C: Да   
• DVB-S2: Да

   В случай, че някой от тези термини не ви е познат, хвърлете един поглед на публикацията поясняваща основните технически параметри на телевизорите.
   
   Дизайн, първи впечатления
   Има нещо вярно в твърдението, че модерните телевизори си приличат като близнаци - все по-трудно е да отгатнеш на кой производител е даден модел (освен ако не видиш логото на компанията). Това е естествено - дизайнерите нямат много простор за изява - рамките стават все по-тънки, рационалните решения за формата на поставката се броят на пръсти. Все пак, при моделите на Philips от серия 8007 (40PFL8007, 46PFL8007 и 55PFL8007) се забелязва някаква нотка на индивидуалност. В дизайна на 46PFL8007K и останалите два модела от тази серия балансирано се съчетават разумният минимализъм с "лъскавите" хай-тек мотиви. Рамката е изключително тънка, със заоблени ъгли, тип полиран алуминий. Това изгодно отличава телевизора от неговите събратя с баналното черно пластмасово покритие. Цветът е достатъчно тъмен за да не дразни погледа при по-силна дневна или изкуствена светлина. Стойката осигурява добра стабилност на телевизора, като "черешката" на дизайна тук е хитрото решение на разработчиците на Philips да разположат в нея вградените високоговорители.
   В сглобен вид телевизорът е леко наклонен назад, което предполага неговото позициониране малко по-ниско от нивото на очите. Има разбира се и вариант за закрепване на стена, което в най-пълна степен би ви позволило да се насладите на фирмената технология Ambilight. За тези от вас, които не са се интересували много от телевизори, може би този термин е непознат. Това е една сравнително проста идея (както се казва - може да се изработи и с подръчни средства - в Интернет ще намерите много материали на тази тема), но Philips са се досетили първи да я приложат, при това - по възможно най-добрия начин. Накратко, Ambilight е съкращение от Ambient Lighting. Малки светлинни диоди са разположени по периметъра на задния панел на телевизора и в синхрон с изображението на екрана излъчват светлина, насочена към стената зад телевизионния апарат. Така генерираните светлинни ефекти не само че са красиви и визуално разширяват изображението, въздействайки на периферното зрение, но до известна степен намаляват и напрежението на очите при по-продължително гледане на филми или на различни ТВ-предавания. По-подробна информация можете да намерите на тази страница от Wikipedia.
            
   Конектори
   Конекторите, с които e снабден Philips 46PFL8007K, са изброени малко по-горе - в описанието на техническите характеристики на телевизора. Почти всички портове са насочени встрани или надолу, няма да имате затруднения, ако решите да монтирате новата си придобивка на стена. Между другото, далеч не всички модели телевизори са проектирани с подобно човеколюбие. Твърде често производителите сякаш си поставят за цел да вгорчат живота на горките потребители, търсещи практичен и естетически издържан вариант за разположение на своя домашен любимец. Наличните 5 броя HDMI са повече от достатъчни, а отделно трябва да споменем и наличието на CI+ модул. CI (Common Interface) позволява достъп до оригиналния кодиран сигнал от оператора. Този интерфейс става все по-актуален, а в случая с телевизорите PHILIPS 8007 няма да ви се налага използването на външни декодери със съмнително качество.
     

Philips 46PFL8007K - конектори

  
   Меню
   Philips 46PFL8007K, както и всички съвременни телевизори (особено тези от по-високите серии), разполага с множество настройки и функции за подобряване на картината. Приложеното към телевизора упътване обаче е твърде лаконично и дава информация само за базовите настройки. Налага се да разчитате на вашите познания и на поясненията, изписвани на екрана. Моят съвет е, в случай, че нямате богат и продължителен опит в тази област, да се обърнете към специалист. Вашето присъствие, разбира се, е не само препоръчително, но и бих казал - задължително. Така ще можете да запомните поне част от операциите и впоследствие ще имате възможност самостоятелно да внасяте корекции.
   Подробното описание на менюто на PFL8007K би отнело много време и за целта би трябвало да се напише отделно ревю, посветено изцяло на тази тема. При калибрирането на телевизора можете да се възползвате от помощта на разнообразни екранни съветници, които стъпка по стъпка ви водят през различните настройки на звук и картина. По-претенциозните потребители вероятно ще останат неудовлетворени от тези виртуални съветници, които определено няма да успеят да разкрият в пълна степен потенциала на този модел на Philips. Друг вариант е да се възползвате от някой предварително дефиниран режим с готови настройки. По наше мнение най-добра картина предлага режимът "Movie", но както вече бе споменато - максимални резултати ще получите след като се преборите с всички основни и допълнителни настройки. Да не пропусна да отбележа - присъстват и два специални режима - ISF Day и ISF Night. Ако досега не сте чували нищо за Imaging Science Foundation (ISF) - можете да направите справка в ревюто на LG 47LM620S - там е описана с няколко думи дейността на тази организация.

   Единствената по-сериозна забележка към менюто на Philips 46PFL8007K е това, че му липсва бързодействие, но да се надяваме, че при следващите обновления на фърмуера на телевизора този недостатък ще бъде отстранен.
        
   Консумация на електроенергия
   Потреблението на 46-инчовия Philips 46PFL8007K може да ви стресне - около 135 W. Това наистина не е малко - все пак говорим за LCD телевизор с уж икономична LED подсветка. От друга страна, това са стойности, отчетени при първото включване на телевизионния апарат, с фабрични настройки, които (както обикновено) са доста... хъм... изнасилени. След като калибрирате телевизора и приведете настройките в нормален вид, енергопотреблението ще падне почти наполовина - до около 65-70 W. Разбира се, в 3D режим разходът ще бъде по-голям - 110-115 W.
           
   Качество на картината
   Това е най-съществената част от ревюто на всеки телевизор. Да, има ентусиасти, които ужасно държат на допълнителните екстри, на възможността да ползват Интернет и множеството приложения и специални функции. Но основната функция на телевизорите е една - да предават звук и картина. Желателно е - с възможно най-високо качество.

   Преди да продължим с тестовете на героя на днешния ни обзор - 46PFL8007K,
искам да ви напомня - наред с него в тази серия на Philips са включени и 40-инчовият 40PFL8007K, както и 55-инчовият 55PFL8007K. Независимо от това, кой модел ще изберете - основните им характеристики и качества на практика са идентични. По принцип се смята, че по-големият диагонал на екрана е за предпочитане, ако искате да се насладите в най-пълна степен на реалистична 3D картина, но лично аз не смятам, че разликата е чак толкова забележима.
   Колкото и да е субективно усещането - на някои потребители може да им направи неприятно впечатление покритието на екрана. При телевизорите PHILIPS 8007 то е гланцово. Ако помещението е осветено с по-силна дневна или изкуствена светлина, много е вероятно да имате удоволствието да се насладите на своя (любим) образ, взимащ участие във филма, който гледате в момента. От друга страна, предимството на това покритие пред матовото е, че визуално подобрява нивото на черното и прави така, че цветовете да изглеждат по-живи и наситени. Впрочем, в случая с 46PFL8007K не очаквам да има особена нужда от подсилване на нивото на черното, тъй като този модел е с S-PVA матрица (произведена от Samsung). Гланцовото покритие на екрана не е голям проблем - просто трябва да го имате предвид и внимателно да прецените къде да разположите телевизора. Пък и в края на краищата, не е нужно чак толкова да се драматизира - има едни такива удивителни изобретения... наричат се пердета и щори. Нека ги спуснем и да проверим, какво може да ни предложи този модерен 3D телевизор на Philips.
   При стандартен телевизионен сигнал и при HD филми нашият образец се представи на прилично ниво. Телевизорът се справя със скалирането отлично - тук нямаме забележки. Казахме, че качеството на изображение е прилично, но то не е толкова добро, колкото бихме могли да очакваме. Нали става дума за модел от висок клас - само едно стъпало под най-високата флагманска (девета) серия.

   Вярно, при изобразяване на бързо движещи се обекти телевизорът се справя много добре - трудно ще забележите характерното разслояване на образа или ореол около обектите, дори когато е изключена функцията Perfect Natural Motion. Между другото, препоръчително е да я оставите в положение OFF. Наистина, изображението изглежда по-гладко, но поради вмъкването на допълнителни кадри картината придобива някак си неестествен вид (напомня ми т. нар. телевизионен театър, който излъчваха по Първа програма в детските ми години). В официалните технически характеристики на Philips 46PFL8007K гордо се мъдри честота на опресняване 800 Hz. Обърнете внимание обаче - това е стойност, след която следва съкращението PMR (Рerfect Motion Rate). Като цяло основната полза от тази технология е за производителя - за да може да запише в характеристиките по-високи стойности и съответно - да си съперничи с конкурентите (които прилагат абсолютно същия похват). Естествената честота на опресняване в случая е 200 Hz и повярвайте - те са напълно достатъчни. Същото важи и за контраста - 500 000:1 (динамичен). Не споря - сигурно е динамичен, но доколко е контраст - това е друг въпрос. По официални данни матрицата е с 4 000:1 типичен контраст (след калибриране - 2100 - 2200), което пак никак не е малко. А, както и да е - обичайните маркетингови извращения. Подчертавам дебело - това е любим спорт не само на господата и дамите от рекламния отдел на Philips - същите упражнения се правят и от Samsung, LG, Sony, Panasonic и т. н. Гимнастици...
   Така, сега да продължим с обзора на нашите PFL8007K. Отбелязахме, че телевизорите от тази серия се справят добре при бързата смяна на изображенията на екрана. Цветовете (след калибриране) наистина са живи и наситени, приятни за окото и много близки до естествените. Не се забелязва трептене на картината, контурите на обектите са гладки, няма я тази назъбеност, характерна за евтините модели от нисък клас. Но, уви - за сметка на това понякога се забелязва сегментиране на цветовете, отделните нюанси не преливат плавно. При по-тъмните сцени на моменти се губи детайлността на изображението, което няма да се хареса на голяма част от геймърите, а се наблюдава и при филмите. Жалко, очаквахме по-добро представяне...
   Е, не ме разбирайте погрешно - голяма част от потребителите вероятно няма да имат оплаквания, но по-взискателните от вас, както и тези с повече опит, ще забележат тези недостатъци. Качеството на картината при Philips 46PFL8007K никак не е лошо, особено в сравнение с много други телевизори, които се предлагат на пазара. Обективно погледнато обаче - има какво да се желае, с оглед на високия клас и стойността на модела. Определено по-добро впечатление ми направи 46-инчовият ES8000 на Samsung, а при това най-после му намалиха и цената, така че можете да го имате предвид като възможен вариант за покупка. А е възможно да попаднете и на някое друго интересно предложение. Качествени модели телевизори имат и Sony, Panasonic, Sharp и Toshiba, не само Samsung или Philips. Различните вериги магазини за битова техника, както и Интернет-сайтовете за продажба на компютри, монитори и телевизори, слагат различни надценки, така че пожертвайте малко от вашето време и прегледайте внимателно предложенията в Интернет. Дано да попаднете на изгодна оферта и да успеете да купите телевизора на възможно най-ниска цена.

   Philips 46PFL8007K е 3D телевизор, базиран на активната технология (в комплекта са включени 2 броя 3D очила). Благодарение на добрия запас от яркост на използваната LED подсветка (яркостта се повишава в 3D режим за да компенсира загубите, причинени от LCD лещите на очилата), триизмерната картина изглежда много добре - цветовете са ярки и наситени. Изображението е реалистично, с добра дълбочина на 3D ефекта, като се поддържа пълната разделителна способност от 1920x1080 пиксела (да, да - Full HD, така му викат, въпреки че официално не съществува подобен стандарт). Телевизорът на Philips, както впрочем и моделите на конкурентите, има възможност да конвертира конвенционалното двуизмерно изображение в 3D. Това компенсира малкия брой 3D програми в ефира, но все пак не очаквайте чудеса - качеството е забележимо по-ниско при подобно "насилствено" преобразуване на сигнала. Когато телевизорът възпроизвежда 3D ТВ-предавания с честота 50 Hz (като например Sky 3D) в динамичните сцени неизбежно ще забележите т. нар. motion judder - трептене и "накъсаност" на изображението.
   Една благинка, която може би ще представлява интерес за вас, е възможността да се използват 3D очилата за игра в 2D режим едновременно от двама играчи, като всеки вижда пред себе си изображението на цял екран. Като стана дума за игри - нивото на input lag при 46-инчовия PFL8007K е 30-35 ms. Да, има модели, които се представят по-добре, но като цяло тези стойности са в рамките на приемливото за един 46-инчов LCD телевизор.
   За съжаление, трябва да отбележим, че на моменти се проявява един от основните недостатъци на активната 3D технология - понякога се случва да се смесят образите, предназначени за лявото и дясното око - изображението се раздвоява или се появява нещо като призрачен ореол около обектите (т. нар. crosstalk). На практика, поне засега, този дефект е неизбежен - в една или друга степен (въпреки че производителите постоянно подобряват технологията и в последните 1-2 години има
значителен напредък). Иначе 3D очилата, включени в комплекта, са леки и удобни.



Philips 46PFL8007K - 3D очила

   И накрая - един съвет. Вслушайте се в мнението на специалиста, който евентуално ще поканите да ви настрои телевизора. Преценете и вие сами за себе си, кои настройки отговарят в най-голяма степен на вашите индивидуални предпочитания. Но, за пореден път ще го отбележа - колкото и да е странно, голяма част от специалните функции, призвани уж да подобрят качеството на картината, всъщност я... влошават. Опитайте да изключите такива екстри като Color Enchantments, Noise reduction, MPEG artifact reduction, Perfect Natural Motion, Clear LCD, Dynamic backlight, Advanced sharpness, Perfect contrast. След това, ако желаете, ги добавяйте една по една и наблюдавайте промените на екрана при различен вид сигнал и съдържание (спорт или филми). Преценете, кое ви върши работа и кое - не.
   Също така, имайте предвид, че активната 3D технология, изискваща наличието на очила с LCD лещи, не е за всеки. Има хора с по-чувствително зрение, очите им се уморяват по-бързо, възможна е и появата на дискомфорт и дори - световъртежи. Ако вашият случай е такъв, а същевременно ви се иска да се наслаждавате на 3D филми и предавания - може би по-добре би било да се ориентирате към пасивната 3D технология. Доста добри са отзивите за телевизорите Panasonic ET5E, а цената е напълно поносима.   
         
   Ъгли на видимост
   Както вече споменахме, Philips 46PFL8007K е LCD телевизор, снабден с S-PVA матрица. Тя има своите неоспорими предимства пред IPS панелите - при запазване на достатъчно точно цветопредаване, успява да осигури забележимо по-добри нива на черното и съответно - много по-добър контраст. Но има и своите характерни недостатъци. По-наблюдателните зрители ще установят, че когато гледат екрана под ъгъл, се забелязва известно влошаване на качеството на изображение - цветовете се променят, пада и контрастът. Нищо критично впрочем, а като се вземе предвид големият диагонал на екрана и това, че повечето от нас обикновено се "лепят" близо до телевизора - мисля, че голяма част от потребители няма и да забележат този проблем.
             
   Звук
   Благодарение на това, че високоговорителите са разположени не в корпуса (който е изтънен до такава степен, че човек да се чуди - как се побира там матрицата и цялата електроника), а в стойката на телевизора, Philips успяват да осигурят качество на звука, което е над средното ниво. Въпреки това, за да се насладите максимално на филмите и на клиповете на любимите си изпълнители - помислете за отделна система за озвучаване. 
           
   Функционалност
   Philips 46PFL8007K, както и останалите два модела в тази серия - Philips 40PFL8007K и Philips 55PFL8007K, са представители на т. нар. "умни" (smart) телевизори. Говорим (поне според рекламите) за нещо уникално - 3D телевизор, Интернет телевизор, Медиа плеър (или Медия плейър, ако ви харесва повече) и какво ли още не - и всичко това - в една стилна и елегантна опаковка. Да видим, да видим...
   Като за начало - да хвърлим един поглед на пулта за дистанционно управление:


  

Philips 46PFL8007K - пулт за дистанционно управление

   Не се заблуждавайте от показаното изображение - пултът е само един, но е тип 2-в-1. Хитро решение на Philips. И много удобно. Едната страна е с алуминиево покритие, на нея са разположени обичайните бутони за управление на телевизора. От обратната страна е разположена клавиатура с включени няколко функционални бутона, които ще ви служат при използването на Smart TV функциите, включително и при ползване на Интернет браузъра. В зависимост от това, коя страна използвате, бутоните от другата се блокират автоматично, така че няма за какво да се притеснявате. Накратко - чудесно съчетание между стилен дизайн и удобство. Трудно ще намерите по-добро дистанционно. Тук разработчиците на Philips получават най-висока оценка.
   Същото обаче не може да се каже за платформата Philips Smart TV Premium. И отново - не ме разбирайте погрешно. Не говорим за някакъв недостатък конкретно на PFL8007K, нито пък смятам, че Philips изостават от своите конкуренти. Идеята е добра, но има какво да се желае от нейната реализация. Не се доверявайте на рекламите - в тях всичко е описано в най-розови краски, но действителността е друга. Да, получавате достъп до Интернет, можете да ползвате редица специални приложения и услуги, както, разбира се и YouTube, Skype и Facebook. Но това става по един бавен и достатъчно бъгав начин, страниците се зареждат цяла вечност и не винаги изглеждат адекватно. Не очаквайте да получите същата свобода, която имате при ползване на домашния компютър в съчетание с качествен LCD монитор.
   Имате възможност да свържете към телевизора външен хард диск през USB порт и да запишете на него някое предаване или филм. Можете също така да свържете Philips 46PFL8007K с останалите DLNA съвместими устройства в дома ви. Имайте предвид обаче, че ТВ-то се "запъва" при възпроизвеждането на по-големи като обем файлове, така че не се надявайте да стриймвате филми с най-високо качество. Освен това, понякога възникват проблеми при възпроизвеждането на файлове дори с официално поддържаните разширения.
   Да не пропуснем да споменем още веднъж и фирмената "черешка на тортата" - Philips Ambilight. Спор няма - при удачно разположение на телевизора ефектът е впечатляващ. Светлинните диоди могат да дублират цветовете от изображението на екрана или да излъчват меко бяло сияние, което действа релаксиращо за зрението.
  

   Предимства и недостатъци на Philips 46PFL8007K, цена

   Предимства: стилен дизайн, много добри нива на черното и контраста (като за LCD телевизор), качество на звука над средното ниво, наличие на ISF профили, красив и функционален пулт за дистанционно управление.
   Недостатъци: има какво да се желае от качеството на картината (имайки предвид високия клас на телевизора), част от потребителите ще забележат ограничението в ъглите на видимост, неудобства създава и гланцовото покритие на екрана, smart платформата само се нарича "premium", но не предлага нищо кой знае колко по-добро, отколкото телевизорите от по-ниските серии, в 3D режим достатъчно често се проявяват недостатъците, характерни за активната 3D технология.
   Цената на 46 инчовия Philips 46PFL8007K към момента на написване на ревюто е около 2800 лв. 40 инчовият Philips 40PFL8007K се продава на цена 2140 - 2400 лв. (да - всеки слага надценка по свое собствено усмотрение), най-скъп, естествено, е 55 инчовият Philips 55PFL8007K - 3300 - 3500 лв.

   Марин Чучуков 

   Заключение
   Телевизорите от серията PHILIPS 8007 имат своите несъмнени достойнства. Същевременно (поне според мен) има какво да се желае - с оглед на това, че говорим за модели от висока (първата след флагманската) серия. В тези модели са наблъскани цял куп високотехнологични екстри. За които си плащате (независимо от това, дали смятате да ги използвате). Приемам, че има ентусиасти, които с удоволствие и интерес ще ги използват. Ще стриймват различни видео/аудио файлове, ще записват филми и предавания, ще ползват USB плеъра, ще се ровят в Интернет, разчитайки на вградения браузър на телевизора. Но най-важното, по мое скромно мнение, си остава качеството на изображението. Телевизорът е за гледане на филми, клипове и ТВ предавания, нали така? И е желателно срещу парите си да получим адекватно качество. Купуваме телевизор Philips от висока серия, който, да речем, е 3 или дори 5 пъти по-скъп от някой свой скромен събрат. Получаваме ли 5 пъти по-високо качество на картината? Ами, поне в случая - не. С други думи - цената на телевизора, поне за момента, е завишена.
   Разбира се - напълно възможно е Philips 46PFL8007K да ви допадне и лично вие да останете абсолютно доволни от неговото представяне. Разни хора - разни критерии и чисто индивидуални предпочитания. Затова не разчитайте само на ревюта (наши или от друг източник - няма значение). Задължително вижте телевизора със собствените си очи преди да вземете окончателно решение. Парите са ваши - вие решавате за какво да ги похарчите. Аз все пак бих ви препоръчал да имате и един-два резервни варианта, а ако някой от моделите, включени в тази осма серия на Philips (40PFL8007K, 46PFL8007K и 55PFL8007K) е ваш абсолютен фаворит - отделете време и се поразровете в Интернет, за да откриете най-изгодната оферта. Предполагам, че в скоро време цените на тези модели ще паднат значително и тогава това ще бъде една наистина удачна покупка. Пожелавам ви успех!
  
   С това приключва поредното ни ревю. Надявам се, че ще ви бъде от полза. Ако наистина е така - моля използвайте бутончетата за споделяне в социалните мрежи (ще ги намерите след края на статията).
   Още ревюта и статии можете да изберете от Съдържанието.

5 коментара:

Анонимен

Philips 46PFL7007K (от по-ниската 7-ма серия) е почти същия, разликите са минимални, а е с 400 лв. по-евтин.

Анонимен

благодаря за ревюто на телевизора макар че се надявах на някакви съпоставки с други фиирми за модели от същият клас---- но благодаря беше ми доста полезно и ми затвърди мнението да си го взема: нямам възможност за по голям клас.единственно ме учуди че не е със собственна матрица а на самсунг, мислех че още си ги правят сами

Анонимен

здравейте,може ли да ми дадете някакво инфо за филипс пфл4508 модел 2013,като качество на картината на 2 и 3д ? защото сега е на промоция 46 инча за 1200лв.и кой от двата модела е по-добър самсунг 6400 или филипса?

Анонимен

Ами виж им техническите спецификации в официалните сайтове на производителите. Ако не ти се рови, в този сайт също ги има основните характеристики:

http://televizorbg.blogspot.com/2013/04/modeli-televizori-philips-za-2013-godina.html

и

http://televizorbg.blogspot.com/2013/05/serii-na-televizorite-samsung-za-2013.html

Според мен, въпреки че тв-то на Samsung е две серии по-нагоре, няма смисъл да даваш 400-500 лв. повече. Или вземи по-малък телевизор от по-висока серия (на 100 реални херца), или - Philips. Ако не са ти важни разните екстри, а основно качеството/възможностите на матрицата - мисля, че наистина няма смисъл да даваш със 400 лв. повече.

Калин

Анонимен

Аз пък бих предложил нещо на Panasonic - доста дръпнаха и при LCD телевизорите. Някой от средните серии - например ET60E

Миналогодишният Panasonic Viera TX-L42ET5E се оказа удачен, предполагам и наследникът му не е по-лош

Пепи